Προσφυγικό «ώρα μηδέν»: Πού το πάει ο Ταγίπ Ερντογάν;
ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ «ΠΑΓΩΝΕΙ» ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΝΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!
Με δηλώσεις του χθες, Τρίτη (24/05/2016) ο κ. Ερντογάν έσπευσε να προειδοποιήσει την ΕΕ ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση κοινοβούλιο θα μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία, για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την οποία συνήψαν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα, εάν ως τα τέλη Ιουνίου η Ευρώπη δεν εξαιρέσει τους Τούρκους από την υποχρέωση να παίρνουν βίζα, όταν θέλουν να ταξιδέψουν στη Ζώνη Σένγκεν.
«Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά στις θεωρήσεις εισόδου, καμιά απόφαση, κανένας νόμος στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής δεν πρόκειται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας», διεμήνυσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.
«Θα φθάσουμε σε ένα ορόσημο την 30ή Ιουνίου στο ζήτημα που αφορά τις βίζες (...). Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις (με τους Ευρωπαίους). Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Επί της ουσίας, η Άγκυρα επιμένει να ακολουθεί την τακτική του γενικού «δερβέναγα», απειλώντας με ωμό τρόπο την Ευρώπη πως εάν δεν αποφασίσει θετικά έως το τέλος του ερχόμενου μήνα για τη βίζα, θα αφήνει ανεμπόδιστες τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών να οδηγούνται στην πλευρά της Ελλάδας και πως θα διακόψει την υποδοχή προσφύγων επί των εδαφών της.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να τραβήξει το όλο ζήτημα στα άκρα, ορμώμενος και από το γεγονός ότι τα κεφάλαια που είχε δεσμευτεί να χορηγήσει η ΕΕ στην Τουρκία δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί.
Βαθιά ενοχλημένο το Βερολίνο
Η στάση του Τούρκου προέδρου έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Μέρκελ, γεγονός που φάνηκε και κατά τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη του ΟΗΕ τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Από το βήμα της Διάσκεψης, μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια πριν εξαιρεθούν οι Τούρκοι από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν βίζα όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη και εκτίμησε πως «δεν θα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις» ως την έλευση της προθεσμίας.
«Έχω πει καθαρά ότι ο δρόμος προς την εξαίρεση από τη βίζα περνάει από τα 72 σημεία» που έχει θέσει η ΕΕ, επέμεινε η κ. Μέρκελ μετά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα σημεία για να επιτρέψουμε την εξαίρεση από τη βίζα».
Ταυτόχρονα, το Βερολίνο εμφανίζεται προβληματισμένο και από τον τρόπο, με τον οποίο ο κ. Ερντογάν έχει αναλάβει προσωπικά την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, ενώ και η αντικατάσταση του
Η κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στο Χώρο Σένγκεν ως τα τέλη Ιουνίου, ένας όρος-κλειδί της ευρύτερης συμφωνίας για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν ο Ερντογάν εναντιώθηκε στην τροποποίηση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ένα από τα 72 προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια πριν εξαιρεθούν οι Τούρκοι από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν βίζα όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη και εκτίμησε πως «δεν θα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις» ως την έλευση της προθεσμίας.
Και ήταν αυτή ακριβώς η δήλωση της κ. Μέρκελ που έγινε «κόκκινο πανί» για τον πρόεδρο της Τουρκίας: «Τους το είπα καθαρά χθες (...). Δεν θα μας ζητούν ένα νέο κριτήριο κάθε δυο μέρες».
Το ζήτημα από εδώ και πέρα είναι αφενός πώς θα απαντήσουν οι Βρυξέλλες στο παιχνίδι της ανοικτής πρόκλησης των Τούρκων, με φόντο το προσφυγικό αλλά και τι θα πράξει ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει πάρει πολύ σοβαρά τον ρόλο του και ταυτόχρονα αναζητεί αφορμές για να ζητήσει περισσότερα ανταλλάγματα και «μπαξίσια», ποντάροντας στο ότι θα εκβιάσει την ΕΕ, με απειλές και τελεσίγραφα.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο ύπατου αρμοστή στο Αιγαίο, οξύνοντας ολοένα και περισσότερο τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.