Την 100ή επέτειο της Μάχης του Βερντέν τίμησαν Μέρκελ και Ολάντ (pics)
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τίμησαν τη σημερινή 100ή επέτειο της Μάχης του Βερντέν, καταθέτοντας στεφάνι σε ένα κοιμητήριο στη βορειοανατολική Γαλλία προς τιμήν των 300.000 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους.
Η Μάχη του Βερντέν ήταν μια από τις πιο μακρές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς διήρκεσε περισσότερες από 300 ημέρες, από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 1916.
Οι εκδηλώσεις για τη Μάχη του Βερντέν δηλώνουν τη στενή σχέση της Γερμανίας με τη Γαλλία. Μόλις το 1984, οι δύο γειτονικές χώρες πραγματοποίησαν κοινή τελετή για τη Μάχη του Βερντέν, κάνοντας άλλο ένα βήμα προς τον τερματισμό δεκαετιών εχθρότητας και δυσπιστίας έπειτα από δύο παγκοσμίους πολέμους.
Ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγγελα Μέρκελ απηύθυναν έκκληση, κατά τη διάρκεια των σημερινών τελετών για την 100ή επέτειο της μάχης του Βερντέν, για την προστασία της Ευρώπης, «μία εύθραυστη περιοχή» , απέναντι στις «δυνάμεις της διαίρεσης» που εκφράστηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.
«Το ιερό μας καθήκον είναι γραμμένο στη ρημαγμένη γη του Βερντέν και περιορίζεται σε λίγες λέξεις: αγαπάμε την πατρίδα μας, αλλά προστατεύουμε το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη, χωρίς την οποία θα ήμασταν εκτεθειμένοι στις θύελλες της Ιστορίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η Ευρώπη είναι «η μεγαλύτερη κοινότητα δημοκρατικών χωρών, ένα σημείο αναφοράς», αλλά επίσης μία «μεγάλη εύθραυστη ζώνη» που οφείλουμε να προστεύσουμε, είπε ο Φρανσουά Ολάντ. Οι δυνάμεις «της διαίρεσης, του κλεισίματος και της οπισθοχώρησης κινούνται και πάλι», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε επίσης στις σημερινές «αδυναμίες» της Ευρώπης απέναντι στην προσφυγική κρίση και ζήτησε της έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στις κρίσεις. Για την επιβίωση της Ευρώπης, είναι σημαντικό «να μη κλειστούμε στους εαυτούς μας, αλλά να είμαστε ανοικτοί για τον άλλον».
«Εάν σκεφτόμαστε μόνο με εθνικά κριτήρια, αυτό δεν θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε. Αυτό ισχύει τόσο για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, όσο και για την υποδοχή των προσφύγων», είπε η καγκελάριος.
«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ιδιαίτερες ευθύνες, μεταξύ αυτών για τον τερματισμό των συρράξεων στις πύλες μας», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανατολική Ουκρανία, αλλά επίσης «την ευθύνη να υποδεχθούμε τους πληθυσμούς που φεύγουν για να γλιτώσουν τις τραγωδίες και τις σφαγές».
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery του Newsbomb
Πηγή φωτογραφιών: Reuters, AP