Καταδίκη της πρώην Μις Τουρκία για... προσβολή του Ερντογάν!

Η προσβολή του αρχηγού του κράτους συνιστά ποινικό αδίκημα το οποίο επισύρει έως και τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Τουρκία
2'

Μια πρώην Μις Τουρκία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και δύο μηνών με αναστολή, για προσβολή σε βάρος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διά της ανάρτησης ενός ποιήματος βασισμένου στον τουρκικό εθνικό ύμνο στο Instagram, απόφαση που προστίθεται σε άλλες τουλάχιστον δώδεκα παρόμοιες.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκρινε την 27χρονη Μερβέ Μπουγιούκσαρατζ, ένοχη για προσβολή του αρχηγού του κράτους, ωστόσο της επέβαλε την ποινή με αναστολή, εάν δεν υποτροπιάσει για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η προσβολή του αρχηγού του κράτους συνιστά ποινικό αδίκημα το οποίο επισύρει έως και τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Τουρκία.

Ο νόμος αυτός σπάνια χρησιμοποιείτο έως ότου αναδείχθηκε στην προεδρία ο Ερντογάν, τον Αύγουστο του 2014. Έκτοτε, οι εισαγγελείς έχουν ασκήσει περίπου 2.000 διώξεις για προσβολή εναντίον του αρχηγού του κράτους. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι σκιτσογράφοι, δημοσιογράφοι, ακόμη και έφηβοι.

Ακόμη, Τούρκοι εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα σε βάρος ενός Γερμανού κωμικού ο οποίος είχε προσβάλει τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, όταν διάβασε ένα ποίημα το οποίο περιείχε μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Η Μπουγιούκσαρατζ, η οποία είχε αναδειχθεί Μις Τουρκία το 2006, ετέθη υπό κράτηση για μικρό χρονικό διάστημα τον Ιανουάριο πέρυσι, αρκετό καιρό αφότου έκανε την επίμαχη ανάρτησή της στο Instagram το 2014.

Η ανάρτηση αυτή είναι απόσπασμα ενός ποιήματος με τίτλο «Το Ποίημα του Αφέντη» που είχε δημοσιευθεί σε ένα εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό. Περιείχε αναφορές στο σκάνδαλο διαφθοράς που είχε ξεσπάσει το 2014 και ύβρεις εναντίον του Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού.

Η Μπουγιούκσαρατζ διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι «δεν επιθυμούσε» να προσβάλει τον αρχηγό του κράτους. Όμως οι εκπρόσωποι του προέδρου τόνισαν ότι το κείμενο αυτό υπερέβη τα εσκαμμένα της «ελευθερίας της έκφρασης», αλλά και «τα όρια της κριτικής» και είχε στόχο να «ταπεινώσει» τον πρόεδρο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων dogan.

Σχετικές ειδήσεις