Η Γαλλία επιβεβαιώνει: Εντοπίστηκε ηχητικό σήμα από τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Airbus της EgyptAir
«Το σήμα από τη συσκευή εντοπισμού του ενός καταγραφέα δεδομένων πτήσης μπόρεσε να εντοπιστεί από τον εξοπλισμό της εταιρείας Alseamar που είναι ανεπτυγμένο στο σκάφος Laplace του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρεμί Ζουτί, διευθυντής του Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων (BEA), προσθέτοντας: «Ο εντοπισμός αυτού του σήματος είναι ένα πρώτο βήμα».
Έγινε «βάσει της ανάλυσης των διαθέσιμων δεδομένων από τα ραντάρ και του σήματος της συσκευής εντοπισμού σε περίπτωση κινδύνου, που επέτρεψαν να προσδιοριστεί μια περιοχή έρευνας κατά προτεραιότητα και (πλέον) αναπτύσσονται μέσα (στην περιοχή αυτή). Το έργο αυτό εκτελείται σε στενή συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές», διευκρίνισε επίσης ο Ζουτί.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αιγυπτιακές αρχές είχαν ανακοινώσει λίγη ώρα νωρίτερα τον εντοπισμό, από ένα πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (το «Laplace»), ενός «σήματος που πιθανόν εκπέμπεται» από το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του A320 της EgyptAir.
Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, η επιχείρηση για την ανέλκυση των δύο μαύρων κουτιών του αεροπλάνου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα, καθώς αναμένεται να φθάσει εκεί ένα πλοίο με ειδικευμένο εξοπλισμό για τον σκοπό αυτό.
Το Laplace, ένα πλοίο υδρογραφικών ερευνών του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, έφθασε χθες Τρίτη στη θαλάσσια περιοχή όπου πιστεύεται ότι κατέπεσε το A320 της EgyptAir για να συμμετάσχει στις έρευνες για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών του αεροπλάνου, στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών.
Πέρα από τους τρεις Γάλλους ερευνητές της BEA οι ο οίοι έσπευσαν στο Κάιρο, συνοδευόμενοι από έναν ειδικό της Airbus, για να συμμετάσχουν στην έρευνα σχετικά με τον προσδιορισμό των αιτίων της καταστροφής, δύο στελέχη της BEA βρίσκονται στο Laplace.
Το σκάφος αυτό διαθέτει τρεις ειδικές συσκευές DETECTOR-6000 της εταιρείας Alseamar, οι οποίες μετά την εμβύθισή τους μπορούν να εντοπίσουν τα «πινγκ» (τα ηχητικά σήματα) των μαύρων κουτιών σε βάθος έως και 4.000 ή ακόμη και 5.000 μέτρων.
Η επιτροπή έρευνας ανέφερε, τέλος, στη σχετική δήλωση ότι η αναζήτηση για τα μαύρα κουτιά εντείνεται λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη άφιξη εντός της εβδομάδας ενός ακόμη υποβρυχίου ερευνητικού σκάφους με έδρα τον Μαυρίκιο, στόχος του οποίου θα είναι να περισυλλέξει τα μαύρα κουτιά από το βυθό της Μεσογείου.
Το πλοίο της εταιρίας Deep Ocean Search (DOS) είναι εξοπλισμένο με ένα ρομπότ που επιτρέπει την ανάσυρση των καταγραφέων από 3.000 μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι το Airbus Α320 συνετρίβη νωρίς το πρωί της Πέμπτης 19 Μαΐου, περίπου 170 χιλιόμετρα από την αιγυπτιακή ακτή της Μεσογείου, έχοντας απογειωθεί από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle στο Παρίσι με προορισμό το Κάιρο της Αιγύπτου.
Το αεροπλάνο μετέφερε 66 άτομα, μεταξύ των οποίων 56 επιβάτες και 10 μέλη πληρώματος. Από τους επιβάτες 30 ήταν Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, δύο Ιρακινοί, και ένας από την Αλγερία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, τον Καναδά, το Τσαντ, το Κουβέιτ, την Πορτογαλία, τη Σαουδική Αραβία και το Σουδάν.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις γύρω από το θρίλερ του αεροσκάφους της EgyptAir.