Ιράν: Την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος αντιμετωπίζει μια 37χρονη Ιρανοβρετανή
Ο σύζυγός της κατήγγειλε αμέσως αυτή την κατηγορία χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς παράλογη».
Η Ζαγκαρί-Ράτκλιφ, που εργάζεται για το Thomson Reuters Foundation, κατηγορείται ότι «ήταν μέλος ξένων εταιρειών και ιδρυμάτων που στόχευαν στην προετοιμασία και εκτέλεση σχεδίων, με σκοπό την ανατροπή του ιερού καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης της επαρχίας Κερμάν, η οποία αναμεταδόθηκε από το πρακτορείο Mizaonline.
Η 37χρονη γυναίκα έχει διπλή υπηκοότητα, ιρανική και βρετανική, κάτι όμως που δεν αναγνωρίζεται από τις ιρανικές αρχές. Συνελήφθη στις 3 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βρετανία μαζί με την κόρη της, αφού είχε επισκεφθεί προηγουμένως την οικογένειά της στο Ιράν. Το κοριτσάκι της, ηλικίας μόλις 2 ετών, αναγκάστηκε να μείνει με τους συγγενείς της Ζαγκαρί-Ράτκλιφ στο Ιράν αφού κατασχέθηκε το βρετανικό διαβατήριό του όταν συνελήφθη η μητέρα του.
«Αρχικά έκαναν λόγο για κάποιο πρόβλημα με το διαβατήριο και ζήτησαν από τη σύζυγό μου να δώσει την κόρη μας στους γονείς της και να τους ακολουθήσει (σ.σ. τους Ιρανούς αστυνομικούς)» είπε ο σύζυγός της, ο Ρίτσαρντ, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή οργάνωσε μια συγκέντρωση έξω από την ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο, με αίτημα την αποφυλάκιση της γυναίκας του.
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι η Ζαγκαρί-Ράτκλιφ «ήταν μια από τις βασικές υπεύθυνες των δικτύων των εχθρικών εταιρειών οι οποίες επιδίδονταν σε εγκληματική δράση υπό την καθοδήγησή της και με την υποστήριξη υπηρεσιών κατασκοπείας ξένων κυβερνήσεων».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στο διάστημα που κρατείται στη φυλακή του Κερμάν «είναι σε τηλεφωνική και άμεση επαφή με την οικογένειά της», όμως ο Ρίτσαρντ Ράτκλιφ υποστηρίζει ότι η γυναίκα του βρίσκεται "στην απομόνωση" και ότι η τελευταία φορά που μίλησε μαζί της στο τηλέφωνο ήταν στις 30 Μαΐου.
Η γενική διευθύντρια του ιδρύματος Thomson Reuters, Μονίκ Βιλά, έχει δηλώσει ότι η 37χρονη εργαζόταν πράγματι για το ίδρυμα, αλλά η δουλειά της «δεν έχει καμία σχέση με το Ιράν. Εξάλλου το ίδρυμα δεν συνεργάζεται με το Ιράν», τόνισε.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας διαβεβαιώνει ότι έχει θέσει πολλές φορές το θέμα της Ζαγκαρί-Ράτκλιφ «στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο» και ότι θα συνεχίσει να το κάνει «με κάθε ευκαιρία».