Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα για το Brexit – «Πάγωσε» η Βρετανία από τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η βουλευτής και μητέρα δύο παιδιών, Τζο Κοξ, που είχε ταχθεί κατά ενός ενδεχόμενου Brexit, δέχθηκε δολοφονική επίθεση το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουνίου και έπειτα από λίγη ώρα υπέκυψε στα τραύματά της.
5'

Η 41χρονη βουλευτής του κόμματος των Εργατικών για την περιοχή Μπάτλει και Σπεν, μαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε δύο φορές στο δρόμο έξω από τη βιβλιοθήκη του Μπίρστολ του Δυτικού Γιορκσάιρ, κοντά στο Λιντς, όπου πραγματοποιούσε τακτικά τις επαφές της με μέλη της εκλογικής της περιφέρειας.

Ο δολοφόνος, ο οποίος κατονομάστηκε από τις βρετανικές Αρχές ως ο 52χρονος Τόμας Μέιρ, συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση έπειτα από ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η βρετανική αστυνομία. Ο Μέιρ ζούσε στην περιοχή και σύμφωνα με δημοσιεύματα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, φέρεται να είχε διασυνδέσεις με ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης με ένα κυνηγετικό μαχαίρι και ένα αυτοσχέδιο όπλο ο δράστης φώναξε «Η Βρετανία πρώτα».

Ένας 77χρονος που προσπάθησε να βοηθήσει την Κοξ επίσης τραυματίστηκε, όμως η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει κίνδυνο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η καμπάνια υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο στρατόπεδο της οποίας άνηκε και η Κοξ, ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές της την Πέμπτη (16/6) και την Παρασκευή (17/6).

«Η τραγωδία αυτή έχει σοκάρει τους πάντες στην εκστρατεία και ιδίως τους ανθρώπους στο Γιορκσάιρ που εργάζονταν μαζί της. Υπό το φως αυτών των φριχτών νέων, αναστείλαμε την εκστρατεία μας για σήμερα και αύριο», ανακοίνωσε ο Γουίλ Στρόου, εκτελεστικός διευθυντής της Stronger In Europe, με ανάρτησή του στο Facebook.

«Αφοσιωμένος υποστηρικτής» νεοναζιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ ο δολοφόνος της Κοξ

Ο φερόμενος ως δολοφόνος της Τζο Κοξ, είναι ένας «αφοσιωμένος υποστηρικτής» νεοναζιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, γνωστοποίησε την Πέμπτη (16/6) αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Όπως ανέφερε η οργάνωση Southern Poverty Law Center, ο Τόμας Μέιρ, έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό».

«Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που επί δεκαετίες αποτέλεσε τη σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει στον ιστότοπό της η ΜΚΟ.

Η οργάνωση διευκρίνισε πως ο Μέιρ δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας οργάνωσης που καλεί να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς, αλλά και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι.

Αυτοσχέδιο το όπλο του δράστη

«Είδα ανθρώπους να τρέχουν προς τη δημοτική βιβλιοθήκη. Βγήκα από το εστιατόριο μαζί με άλλους δύο... είδαμε έναν άνδρα που φορούσε ένα καπέλο του μπέιζμπολ και γκρίζο τζάκετ να παλεύει με έναν άλλο», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

«Ξαφνικά, αυτός ο τύπος τράβηξε όπλο... Έμοιαζε με όπλο του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ή με κάτι αυτοσχέδιο, δεν ήταν το είδος του όπλου που βλέπουμε συνήθως. Πυροβόλησε μια φορά, εγώ απομακρύνθηκα τρέχοντας και μετά άκουσα τον δεύτερο πυροβολισμό», υποστήριξε ο μάρτυρας.

To συγκινητικό μήνυμα του συζύγου της

Συντετριμμένος, ο σύζυγος της δολοφονημένης Βρετανίδας βουλευτού των Εργατικών, Μπένταν Κοξ, μίλησε για τον χαμό της γυναίκας του: «Θα ήθελε δύο πράγματα πάνω από όλα τώρα: Το πρώτο θα ήταν να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας με αγάπη και το δεύτερο να ενωθούμε όλοι και να πολεμήσουμε το μίσος που τη σκότωσε. Το μίσος δεν έχει δόγμα, εθνικότητα ή θρήσκευμα, είναι δηλητήριο» ανέφερε ο κ. Κοξ σε ανακοίνωσή του.



Συλλυπητήρια από Ευρωπαίους ηγέτες


Πάρα πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Δανίας και της Φινλανδίας, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της Κοξ.

Τη «βαθιά του θλίψη» για τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ, επισημαίνοντας ότι «μέσω εκείνης, στοχοθετήθηκε το δημοκρατικό μας ιδεώδες», εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

«Η οικογένεια των Εργατικών και όλη η χώρα έχουν υποστεί σοκ και εκφράζουν τη θλίψη τους μετά τον φρικτό θάνατο της Τζο Κοξ», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «τραγωδία» τον θάνατο της Κοξ που, όπως είπε, ήταν αφοσιωμένο μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου. «Οι σκέψεις μου είναι με τον σύζυγό της Μπρένταν και τα δύο μικρά παιδιά της», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε πως η δολοφονία της Κοξ είναι μια επίθεση ενάντια σε όλους όσους πιστεύουν στην δημοκρατία.

Η Κοξ γεννήθηκε στο Ντιούσμπερι το 1974 και το 1995 αποφοίτησε από το Κέμπριτζ. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που σπούδασε σε πανεπιστήμιο.

Είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βρετανό ευρωβουλευτή Γκλενς Κίνοκ.

Εργάστηκε επίσης για την μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και αργότερα σε μια εκστρατεία για την αποφυγή θανάτων κατά τη γέννα, σε συνεργασία με τον Σάρα Μπράουν, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

Μετά την εκλογή της στο βρετανικό κοινοβούλιο, το 2015, η Κοξ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικές ειδήσεις