Δημοψήφισμα – Βρετανία: Τι προβλέπει η συνθήκη της ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας

Τα βλέμματα όλων στραμμένα στη Μεγάλη Βρετανία - Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοψήφισμα – Βρετανία: Τι προβλέπει η συνθήκη της ΕΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας
2'

Τα ποσοστά της συμμετοχής των Βρετανών στο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνούν το 80%, κάτι που είχε να συμβεί από τις μακρινές εκλογές του 1950.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 297 από τα 382 εκλογικά τμήματα, το Brexit έχει προβάδισμα με ποσοστό 51,7%, έναντι 48,3% του Bremain.

Η συνθήκη της Λισαβόνας που ισχύει από 1/12/2009 προβλέπει όλα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την αποχώρτηση ενός κράτους από την Ε.Ε. Το Brexit φέρνει τα πάνω, κάτω, δείτε πώς θα συμβεί...

Άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2. Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ενωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ενωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ένωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή