Σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκων στις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας
Νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανοίγει στην Αυστραλία, με τον στρατό και το ναυτικό να μπαίνουν στο στόχαστρο, έπειτα από καταγγελίες για «κακοποίηση», ακόμα και βιασμό ανηλίκων νεοσύλλεκτων, ως μιας απάνθρωπης τελετής μύησης στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα εκπαιδευτικά κέντρα HMAS Leeuwin του ναυτικού και η στρατιωτική ακαδημία Balcombe, τα οποία λειτουργούσαν από τη δεκαετία του '60 έως και τη δεκαετία του '80.
Ο δικηγόρος Άνγκους Στιούαρτ, ο οποίος συμμετέχει στην έρευνα, δηλώνει ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί για να εξετάσει την υπόθεση, έχει δεχθεί 111 καταγγελίες περί κακοποίησης ανηλίκων στις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας, από τις οποίες οι 50 αφορούν αυτά τα δύο κέντρα εκπαίδευσης.
«Η επιτροπή αναμένεται να ακούσει ότι η κακοποίηση διαπράχθηκε από μεγαλύτερους εκπαιδευόμενους στο πλαίσιο μιας άτυπης ιεραρχίας. Στόχος ο εξευτελισμός και το σπάσιμο του ηθικού των μικρότερων νεοσύλλεκτων» αναφέρει ο δικαστής.
Το bullying αυτό περιλάμβανε και άλλες επιθέσεις, ανάμεσά τους χτυπήματα στα γεννητικά όργανα και βασανιστήρια στις τουαλέτες.
Ο κ. Στιούαρτ επισημαίνει ότι «οι μάρτυρες θα δώσουν στοιχεία για τις πολύ σοβαρές μορφές σεξουαλικής κακοποίησης που δέχθηκαν, όπως παρά φύση βιασμός, στοματικό έρωτα, χτυπήματα στα γεννητικά όργανα κ.ά.».
Τα εγκλήματα αυτά σπανίως καταγγέλλονταν, καθώς οι περισσότεροι από τα θύματα αισθάνονταν ντροπή και φόβο, ενώ όσοι μιλούσαν γι' αυτά δεν γίνονταν πιστευτοί ή τους απαντούσαν ότι τέτοιες εμπειρίες είναι μια συγκεκριμένη «ιεροτελεστία».
Ένα από τα θύματα, γνωστός ως CJA, «θα δώσει στοιχεία για το τι αναγκαζόταν συχνά να κάνει και να δέχεται στοματικό και παρά φύση έρωτα με άλλους νεότερους εκπαιδευόμενους κατά τους πρώτους έξι μήνες στο στρατόπεδο Leeuwin».
Ο CJA, ο οποίος το 1967 ήταν 16 ετών, θα πει στην επιτροπή πως οι καταγγελίες του δεν πήγαιναν πουθενά και πως ο ίδιος είχε την ταμπέλα του... ταραχοποιού.
Άλλα θύματα από το Balcombe ήταν νεοσύλλεκτοι ακόμη και 15 ετών και υποβάλλονταν σε αντίστοιχη κακοποίηση όπως στο Leeuwin, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Νέος Κόσμος Αυστραλίας.
Οι δυνάμεις Ασφαλείας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο δύο μεγάλων ερευνών για σεξουαλική κακοποίηση τα τελευταία πέντε χρόνια, με αρκετές από τις καταγγελίες να φθάνουν πίσω στο 1940...