Κάμερον: Όχι σε δεύτερο δημοψήφισμα - Το Βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να εμποδίσει το Brexit

Μπορεί αρκετοί Βρετανοί να το έχουν μετανιώσει, ωστόσο ο Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει τις φωνές για δεύτερο δημοψήφισμα -Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία
4'

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον είναι της άποψης πως: «Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει» και έτσι απέκλεισε σήμερα (27/06) το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Independent, ο Βρετανός πρωθυπουργός ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας παρά το γεγονός ότι οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια.

Ο Κάμερον προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί από το κοινοβούλιο να τεθούν εμπόδια στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε να υπάρξει ενότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη χώρα. «Η κυβέρνηση χρειάζεται τώρα να επικεντρωθεί στο να κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση για την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», συνέχισε. «Πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την ΕΕ», είπε ο Κάμερον, διευκρινίζοντας ότι επαφίεται στον διάδοχό του να το κάνει αυτό.

Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι το πώς θα έχει η χώρα την καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι μετά την έξοδο η Βρετανία θα θέλει να έχει όσο πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα διστάσουν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να σταθεροποιήσουν τις χρηματαγορές, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας προειδοποίησε αμέσως τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να δει τη Σκωτία να αποχωρεί από την ΕΕ χωρίς τη θέλησή της.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας που θα αρχίσει να εργάζεται για να προετοιμάσει το Brexit και τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον, υπογραμμίζοντας ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία είναι «το τελευταίο πράγμα» που χρειάζεται η Σκωτία.

Παράλληλα, η παραίτηση του Κάμερον έχει πυροδοτήσει μια κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, τον Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή, όμως ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με νυν υπουργούς που θα διεκδικήσουν και αυτοί την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία.

«Εισηγούμαστε η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα... και να ολοκληρωθεί το αργότερο την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της επιτροπής 1922 των συντηρητικών βουλευτών.

Ο Μπρέιντι είπε πως μπορεί να υπάρξει απόφαση και νωρίτερα και πως οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν μέχρι το μεσημέρι (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης (30/06). Οι προτάσεις θα πρέπει να λάβουν την έγκριση όλων των μελών της επιτροπής.

Σε συνέντευξή του στο Sky News ο Μπρέιντι δήλωσε εξάλλου πως η Βρετανία πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την επιλογή του νέου ηγέτη των Συντηρητικών, ο Γκράχαμ Μπρέιντι είπε πως η διαπραγμάτευση με την ΕΕ πρέπει να προηγηθεί.

«Έχουμε μόλις λάβει πολύ σαφείς οδηγίες, πολύ σαφή κατεύθυνση από τον λαό της Βρετανίας... έχουμε μια μεγάλη περίπλοκη αποστολή να επιτελέσουμε», είπε.

«Νομίζω ότι είναι εντελώς λογικό να αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει από αυτό, θα το προχωρήσει, θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε προτού ο λαός στη συνέχεια κληθεί να το εγκρίνει ή να το απορρίψει σε γενικές εκλογές», είπε ο Μπρέιντι.

Το Λονδίνο θα διορίσει σύντομα έναν νέο επίτροπο στην ΕΕ

Η Βρετανία δικαιούται να έχει έναν επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο παραμένει μέλος της και θα επιδιώξει να διορίσει έναν το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε σήμερα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός Επίτροπος Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς Τζόναθαν Χιλ υπέβαλε την παραίτησή του το Σάββατο (25/06), αφού είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Προχωρώ προς αυτήν την κατεύθυνση όσο το δυνατόν γρηγορότερα... ως πλήρες μέλος που καταβάλλει τις πλήρεις εισφορές του, νομίζω ότι δικαιούμαστε να έχουμε έναν επίτροπο», είπε ο Κάμερον στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Σχετικές ειδήσεις