Βρυξέλλες: Στη σκιά του Brexit η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής
Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι ηγέτες των μελών της ΕΕ, θα προσπαθήσουν να αντλήσουν τα διδάγματα του Brexit και να βρουν τρόπους για να αποφύγουν τη μετάδοση.
Χθες το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές για την ικανότητά του να ξεπεράσει την κρίση που γεννήθηκε από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, την ώρα που δύο οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δώσουν «νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο».
Ταυτόχρονα, οι τρεις χώρες, που αντιστοιχούν στις τρεις σημαντικότερες οικονομίες της ευρωζώνης, απέκλεισαν το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με το Λονδίνο, όσο δεν διατυπώνεται επισήμως η αίτηση εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση με την επίκληση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης.
«Επ΄αυτού είμαστε βέβαιοι, δεν θα υπάρξουν επίσημες ή ανεπίσημες συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, όσο δεν θα υπάρχει αίτηση εξόδου σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», προειδοποίησε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο στο πλευρό του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, την παραμονή της διήμερης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.
Παράλληλα, με στόχο τη αποφυγή της εξάπλωσης των «κεντρόφυγων δυνάμεων» στην Ευρώπη «θα παρουσιάσουμε μία πρόταση στους εταίρους μας» των άλλων χωρών της Ε.Ε. «για να δώσουμε νέα ώθηση» στο ευρωπαϊκό σχέδιο «κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών», ανήγγειλε η γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι αυτή η ώθηση θα αφορά τους τομείς της άμυνας, της ανάπτυξης της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.
Το σημερινό δείπνο των ηγετών της ΕΕ θα αφορά το Brexit με τις «εξηγήσεις» που θα δώσει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Από αυτήν την συζήτηση θα βγουν ορισμένες αρχές: η γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η επίσημη τοποθέτηση ότι στο πλαίσιο της κατάστασης αυτής, η Συνθήκη της Λισαβόνας ορίζει ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο», δηλαδή της ρήτρα αποχώρησης (άρθρο 50), δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.
Αύριο κατά τη διάρκεια του προγεύματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συγκαλέσει ατύπως του 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς τον Ντέιβιντ Κάμερον, για να συζητήσουν τις συνέπειες του διαζυγίου και το μέλλον των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Προσωπικά λυπάμαι που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν θα υπάρχει ο διάλογος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε από την πλευρά του ο αμερικός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, επισκεπτόμενος το Λονδίνο, έχοντας καλέσει προηγουμένως τους Ευρωπαίους «να μην χάσουν τη ψυχραιμία τους».
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων