Χαμάς: Eυχαριστεί την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας - Ισραήλ

Η ισλαμιστική Χαμάς που έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας ευχαρίστησε τη χθεσινή νύχτα την Τουρκία, μετά τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Ισραήλ, το οποίο ωστόσο, δεν έχει αποδεχτεί το τουρκικό αίτημα για την άρση του αποκλεισμού στον παλαιστινιακό θύλακα.
2'

Το ισλαμιστικό κίνημα, μεγάλος σύμμαχος της Τουρκίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρέμεινε σιωπηλό χθες όλη την ημέρα, ενώ πλήθαιναν οι αντιδράσεις στη συμφιλίωση των δύο χωρών, έπειτα από έξι χρόνια κρίσης λόγω της ισραηλινής εφόδου σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα κατά την οποία σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι.

Αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Χαμάς, της οποίας ο εξόριστος ηγέτης Χάλεντ Μεσάαλ είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία με τον Ερντογάν, εξέδωσε ανακοίνωση ευχαριστώντας την Τουρκία.

Στην ανακοίνωση, ο Μεσάαλ εκφράζει "την ευγνωμοσύνη του και την εκτίμησή του προς τον πρόεδρο Ερντογάν" και τον τουρκικό λαό, δηλώνοντας: "Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό, να εργάζεται για την πλήρη άρση του αποκλεισμού και να ασκεί πίεση για τον σιωνιστή κατακτητή να σταματήσει τις επιθέσεις του".

Από την πλευρά της, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, δεύτερη ισλαμιστική δύναμη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι "αρνείται οποιαδήποτε αραβική ή μουσουλμανική πλευρά να ασχοληθεί με την εξομάλυνση (των σχέσεων) με τον σιωνιστή εχθρό", χαιρετίζοντας παρά ταύτα "κάθε αραβική ή μουσουλμανική προσπάθεια για την ανακούφιση του παλαιστινιακού λαού από τα δεινά".

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφιλίωσης τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός που το Ισραήλ επιβάλλει εδώ και 10 χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχίσει να ισχύει. "Είναι θέμα ασφαλείας υψίστης σημασίας για εμάς. Δεν είμαι διατεθειμένος να το επαναδιαπραγματευτώ".

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΗΕ, ο αποκλεισμός από θαλάσσης, ξηράς και αέρος έχει καταστρέψει σχεδόν όλες τις εξαγωγές από τη Γάζα, και έχει οδηγήσει την οικονομία του μικρού θύλακα που βρίσκεται ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Μεσόγειο, στο χείλος του γκρεμού. Στερεί επίσης την ελεύθερη κυκλοφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των 1.900.000 Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα.

Ωστόσο για το Ισραήλ, ο αποκλεισμός είναι αναγκαίο μέτρο για να εμποδίζει την εισαγωγή υλικού που οι ένοπλες οργανώσεις μπορεί να χρησιμοποιούν για να κατασκευάζουν όπλα.

Η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας θα περιλαμβάνει την κατασκευή με τουρκικούς πόρους εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εργοστασίου αφαλάτωσης και ενός νοσοκομείου στη Γάζα. Η τουρκική βοήθεια θα διέρχεται από το ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ πριν καταλήξει στους Παλαιστίνιους.