Σύνοδος Κορυφής - Μισέλ: Η Βρετανία δεν θα έχει τα πλεονεκτήματα του μέλους της ΕΕ χωρίς υποχρεώσεις

Η νέα ηγεσία της Βρετανίας δεν θα πρέπει να αναμένει ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αφού φύγει από την Ένωση και δεν τηρεί τα καθήκοντά του μέλους, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
3'

«Αν έχουμε έναν ηγέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιστεύει ότι μπορούν (οι Βρετανοί) να κάνουν χρήση των πλεονεκτημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς καμία αλληλεγγύη (να ξέρουν ότι ) αυτό δεν είναι δυνατόν», τόνισε ο Μισέλ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

«Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αυτό ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τους ηγέτες του ΗΒ», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια του δείπνου από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Ο τελευταίος υπέβαλε ήδη την παραίτησή του διευκρινίζοντας ότι επαφίεται στον διάδοχό του να κινήσει τη διαδικασία για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου που είχε τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit υποστήριζε ότι η Βρετανία μπορεί να διατηρήσει πολλά από τα πλεονεκτήματα του ελευθέρου εμπορίου με τις άλλες 27 χώρες, χωρίς απαραιτήτως να είναι μέλος της και να τηρεί τους κανόνες της, όπως αυτόν της ελεύθερης διακίνησης προσώπων.

Οι σθεναροί υποστηρικτές του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως το Βέλγιο, φοβούνται ότι τέτοιου είδους παραχωρήσεις προς το Λονδίνο μπορεί να ωθήσουν και άλλες χώρες να απαιτήσουν αντίστοιχη μεταχείριση, κάτι που θα οδηγούσε στη διάλυση της Ένωσης.
«Δεν γίνεται να στείλεις ένα μήνυμα ότι θα ήταν δυνατόν να είσαι εκτός της Ευρώπης, χωρίς τα ενοχλητικά στοιχεία της και ταυτόχρονα να έχεις όλα τα πλεονεκτήματά της. Δεν γίνεται να λες "Σε χωρίζω, αλλά θα ζω μαζί σου για μερικές ημέρες τον χρόνο"», συνέχισε ο Μισέλ.

Η άρνηση του Κάμερον να θέσει σε εφαρμογή τον μηχανισμό αποχώρησης προσφεύγοντας στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχεί τους Ευρωπαίους ηγέτες που θεωρούν ότι η αβεβαιότητα μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ήπειρο.
«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια σαφή κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα. Εκπλήσσομαι ελαφρώς που οι ηγέτες του ΗΒ και οι επικεφαλής του Brexit στο ΗΒ λένε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Το δημοψήφισμα ήταν ένα ρίσκο αλλά τώρα υπάρχει μια απόφαση και θα πρέπει να αναλάβουμε τις συνέπειές του» πρόσθεσε ο Μισέλ.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, επανέλαβε ότι αν δεν ξεκινήσει το Λονδίνο τη διαδικασία της αποχώρησης, δεν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για τη μελλοντική σχέση των δύο χωρών.
Σημείωσε, δε, ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία με το Λονδίνο. αλλά και ότι δεν θέλει να δει έναν κοντινό γείτονά του να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

«Όμως εγώ πληρώνομαι για να υπερασπίζομαι και να προστατεύω τα συμφέροντα της χώρας μου και του ευρωπαϊκού σχεδίου», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις