Σύνοδος Κορυφής: Goodbye από τον Κάμερον, στο «περίμενε» η Ευρώπη

Σε σκληρό και αυστηρό τόνο παραμένουν οι τοποθετήσεις αξιωματούχων και ηγετών από τις Βρυξέλλες, όπου έγινε χθες, Τρίτη (28/06/2016) η τελευταία Σύνοδος της Ευρώπης των 28, καθώς από σήμερα, το «αστεράκι» της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή σημαία παύει πλέον να λάμπει, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Και μπορεί ο Ντέιβιντ Κάμερον να αποχαιρέτισε συγκινημένος στο δείπνο των ηγετών τους 27 συναδέλφους του, ωστόσο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με φόντο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
5'

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΜΕΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ (;) ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. – «ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟΙ» ΟΙ 27 ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ BREXIT

Η Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται και σήμερα (29/06/2016) αλλά χωρίς πλέον τη συμμετοχή της βρετανικής αποστολής.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο χθεσινό δείπνο μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αποχαιρέτησε τους ομολόγους του με μια «συγκινησιακά φορτισμένη» παρέμβαση σχετικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τη Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται, μάλιστα, να δώσει το «παρών» στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβας (η ακριβής ημερομηνία της οποίας δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 16 ή 27 Σεπτεμβρίου), όπου θα παρουσιάσει το σχέδιό του για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρώπη.

Μέχρι τότε, το μέλλον τόσο της ΕΕ, όσο και της Βρετανίας θα παραμένει αβέβαιο, αφού κανείς δεν μπορεί έστω και να σκιαγραφήσει τις προθέσεις του σχετικά με την ενεργοποίηση ή όχι του άρθρου 50 που αφορά στην έξοδο ενός κράτους-μέλους.

Αν δηλαδή, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός προτίθεται να ακολουθήσει κατά γράμμα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να μπει σε διαδικασία σύννομου διαζυγίου ή αν θα οδηγήσει τη Μ. Βρετανία σε εκλογές.

«27» προς Κάμερον: Κινηθείτε γρήγορα!

Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν προς τη Βρετανία ότι θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα, προκειμένου να επιλυθεί η πολιτική και οικονομική σύγχυση που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Η επισήμανση αυτή, ακολούθησε την εκτίμηση του ΔΝΤ, ότι το κλίμα αβεβαιότητας στη Βρετανία θα προκαλέσει πιέσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η στερλίνα και οι αγορές ανέκαμψαν ελαφρώς χθες, ενώ η εμπιστοσύνη των επενδυτών εξακολουθεί να είναι ασταθής, παρά τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατευτούν οι οικονομίες της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε κόστος 3 τρισ. δολαρίων στην αξία των μετοχών διεθνώς, ενώ η συναλλαγματική αξία της στερλίνας έναντι του δολαρίου, κατέγραψε το χαμηλότερο επίπεδο ισοτιμίας των τελευταίων 30 χρόνων.

Εκδικητικές διαθέσεις, νευρικότητα και κρίση ταυτότητας

Την ίδια ώρα, πάντως, Μέρκελ και Ολάντ φαίνεται πως κινούνται στη γραμμή της αυστηρότητας απέναντι στο Λονδίνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε την Βρετανία ότι θα χάσει την πρόσβαση στην ενοποιημένη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι το Λονδίνο δεν θα μπορέσει πια να λειτουργεί ως κέντρο διεκπεραίωσης για το ευρώ, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο διακόψει την ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από την Ευρώπη προς αυτήν.

Μετά την αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ για το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης που κατέληξε στην απόφαση εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ο Ολάντ τόνισε πως η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά εξαρτάται από τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες διακίνησης - αγαθών, κεφαλαίων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών.

«Εάν δεν θέλουν ελεύθερη διακίνηση, δεν θα έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά», είπε σε συνέντευξη τύπου ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έστειλε αυστηρό μήνυμα από το βήμα της γερμανικής Βουλής προς τη Βρετανία, ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, εφόσον δεν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Χθες, εξάλλου, το περιοδικό «Politico» δημοσίευσε άρθρο, βάσει του οποίου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να είχε δώσει έγγραφο στα μέλη της Κομισιόν, τους προσωπάρχες και τους διευθυντές στο οποίο περιλαμβάνονται αυστηρές οδηγίες για το πώς θα συμπεριφέρονταν στο εξής απέναντι σε ευρωβουλευτές και εργαζόμενους της βρετανικής αποστολής στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητούσε να μην μιλούν σε Βρετανούς αλλά και να μην επισκεφθούν το «Νησί» μέχρι η βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες αποχώρησης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξουν «μυστικές διαπραγματεύσεις» με τους Βρετανούς. Το Politico, ισχυρίζεται πως έχει το εν λόγω έγγραφο στα χέρια του. Το έγγραφο φέρεται να έχει σημερινή ημερομηνία και να περιέχει οδηγίες να μην μιλούν σε Βρετανούς, να μην ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και να μην απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία του Brexit.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος ακόμα και για απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς οι δύο θεσμοί μάχονται σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Έως τότε, η Ευρώπη θα βρίσκεται στο «περίμενε», παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερα σοβαρή κρίση ταυτότητας, ενώ βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη και με νέες αποσχιστικές φωνές και τάσεις μέσα στους κόλπους της.

Σχετικές ειδήσεις