Ομπάμα και CIA βλέπουν το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Ατατούρκ
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε χθες βράδυ στην τζιχαντιστική οργάνωση επισημαίνοντας ότι «τα στοιχεία δείχνουν το Ντάες», χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.
«Αυτή (η επίθεση) δείχνει σε ποιο βαθμό αυτές οι βίαιες οργανώσεις δεν έχουν και πολλά να προτείνουν πέρα από το να δολοφονούν αθώους» ανθρώπους, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από μια συνάντηση που είχε στον Καναδά με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.
«Χάνουν συνεχώς εδάφη, είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν τις περιοχές που έχουν καταλάβει. Θα ηττηθούν στη Συρία, θα τους νικήσουμε στο Ιράκ» συνέχισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.
«Δεν θα χαλαρώσουμε τις προσπάθειες μας μέχρι να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα μίσους που προκαλούν έναν αντίκτυπο στον πολιτισμένο κόσμο» πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο πλευρό του τουρκικού λαού».
«ΗΠΑ και η Τουρκία θα εντείνουν τον κοινό αγώνα τους εναντίον της τρομοκρατίας»
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προσφέρθηκε να βοηθήσει την Τουρκία, ενώ δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την Άγκυρα στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 41 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι.
«Ακόμα ενημερωνόμαστε για όλα τα γεγονότα, γνωρίζουμε όμως ότι πρόκειται για τον ευρύτερο κοινό αγώνα μας εναντίον των τρομοκρατικών δικτύων», είπε ο Μπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα, πλαισιωμένος από τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρωί, ο Ομπάμα πρόσφερε στην Τουρκία «κάθε βοήθεια που οι Τούρκοι ενδέχεται να χρειαστούν κατά τη διάρκεια των ερευνών και με στόχο να λάβουν μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας τους», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.
Ο Έρνεστ διαβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με τους δράστες της επίθεσης, όμως επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πάντα «ανησυχούν για τις ικανότητες του Ισλαμικού Κράτους να διαπράττει αυτού του είδους τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όχι μονάχα στο Ιράκ και στη Συρία, και σε άλλες περιοχές».
Στην επίθεση εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Ατατούρκ, του μεγαλύτερου στην Τουρκία και του 11ου πλέον πολυσύχναστου στην παγκόσμια κατάταξη με 60 εκατομμύρια επιβάτες το 2015, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 13 αλλοδαποί, ενώ 239 τραυματίστηκαν.
CIA: Η επίθεση έχει την σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ Τζον Μπρέναν ο οποίος δήλωσε ότι θα του προκαλούσε κατάπληξη το ενδεχόμενο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να μην σχεδιάζει επιθέσεις εντός της χώρας και εναντίον αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό, προσθέτοντας πως απομένει ακόμα «πολύς δρόμος» να διανυθεί πριν καταγραφεί σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια των τζιχαντιστών να προπαγανδίζουν την ιδεολογία τους και να υποκινούν τη διάπραξη επιθέσεων.
Ο Μπρέναν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο ινστιτούτο μελετών Council on Foreign Relations, επισήμανε επίσης αναφερόμενος στη Συρία ότι δεν θα υπάρξει καμιά πρόοδος στο πολιτικό μέτωπο χωρίς ενεργή συνεργασία από μέρους της Ρωσίας.
Για τον Τζον Μπρέναν, οι περισσότερες επιθέσεις του ΙΚ στο εξωτερικό κατευθύνονται ή ενορχηστρώνονται από έναν πυρήνα στο επιχειρησιακό θέατρο της Συρίας και του Ιράκ.
Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 41 ανθρώπους, φέρει το «χωρίς καμιά αμφιβολία» το «σημάδι» της «αχρειότητας», τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενεργειών του ΙΚ.
«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες», το ΙΚ δεν έχει αναλάβει ποτέ την ευθύνη των επιθέσεων που έχει εξαπολύσει στην Τουρκία, υπογράμμισε ο Μπρέναν, προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές «διαπράττουν αυτές τις επιθέσεις» για «να στείλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία, ένα κράτος-εταίρο μας», αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να «αποξενώσουν» κάποιους εντός της χώρας αυτής που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν «υποστήριξη».