Μπαγκλαντές: Αγώνας δρόμου της αστυνομίας να επιβεβαιώσει την ταυτότητα των δραστών

Η αστυνομία του Μπανγκλαντές προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα ονόματα των δραστών που πραγματοποίησαν την επίθεση σε εστιατόριο στη Ντάκα, ελέγχοντας αν στοιχεία της ταυτότητάς τους που αναρτήθηκαν σε ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από φίλους και τις οικογένειες είναι σωστά, δήλωσε σήμερα ο Μασουντούρ Ραχμάν, υπαρχηγός της αστυνομίας της Ντάκας.
3'

Το ΙΚ ανάρτησε φωτογραφίες πέντε μαχητών αναφέροντας ότι αυτοί μετείχαν στην επίθεση στη Ντάκα, τα περισσότερα θύματα της οποίας ήταν από την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ινδία και τις ΗΠΑ.

Σε αναρτήσεις στο Facebook αναγνωρίστηκαν τρεις από τους πέντε --οι οποίοι διακρίνονται χαμογελαστοί πίσω από τη μαύρη σημαία στις φωτογραφίες-- ως οι Νίμπρας Ισλάμ, Ροχάν Ιμτιάζ και Μιρ Σάμεχ Μουμπασίρ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι και οι έξι ένοπλοι σκοτώθηκαν, ήταν ντόπιοι, και ότι οι πέντε καταζητούνταν από τις αρχές. Ωστόσο η αστυνομία θα ελέγξει φωτογραφίες των υπόπτων, θα εξετάσει τις οικογένειές τους και θα διεξαγάγει τεστ DNA, πριν επιβεβαιώσει την ταυτότητά τους.

Το Μπανγκλαντές δεν παραδέχεται την παρουσία διεθνών δικτύων τζιχαντιστών στο έδαφός του.

Την ίδια ώρα, η σφαγή ξένων ομήρων στη Ντάκα δεσμεύει το Μπανγκλαντές στο μέτωπο κατά του παγκόσμιου τζιχαντισμού, παρά την άρνηση της κυβέρνησης να παραδεχτεί την παρουσία διεθνών δικτύων τζιχαντιστών στο έδαφός του, τονίζουν οι ειδικοί.
Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εδώ και δύο χρόνια στο Μπανγκλαντές από εξτρεμιστές ισλαμιστές, σε ένα κύμα δολοφονιών που είχε στόχο κυρίως άθεους μπλόγκερ, ινδουιστές, μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤ και διανοούμενους.

Αν τα βίαια αυτά επεισόδια δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστά εκτός του Μπανγκλαντές, η πολύνεκρη ομηρεία το Σαββατοκύριακο σε εστιατόριο στη Ντάκα βρήκε θέση στα μμε όλου του κόσμου, προσελκύοντας την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, κάτι που οι τζιχαντιστές επεδίωκαν εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιλογή των τόπων, των στόχων, του χρονοδιαγράμματος και του τρόπου θανάτωσης, σχεδιάστηκαν για να έχουν τη μέγιστη προβολή, με τους δράστες να έχουν κατά νου τον τρόμο που προκάλεσαν οι σφαγές στο Ορλάντο και το Παρίσι.

Δεκαοκτώ από τους 20 νεκρούς στο Holey Artisan Bakery ήταν ξένοι. Οι δράστες της ομηρείας μαχαίρωσαν τα θύματα παρότι ήταν εξοπλισμένοι με πολλά πυροβόλα.

Η επιλογή του χρόνου, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του ραμαζανιού, και ο επιχειρησιακός τρόπος των τζιχαντιστών --που ανακοίνωσαν ξεκάθαρα ότι επιτίθενται σε μη μουσουλμάνους και ξεχώρισαν τους πολίτες του Μπανγκλαντές από τους ξένους, σχεδιάστηκε για να σοκάρει.

Ο πληθυσμός του Μπανγκλαντές είναι σε ποσοστό 90% μουσουλμάνοι σε μια χώρα επισήμως κοσμικού χαρακτήρα.

"Σφαγιάζοντας ανθρώπους, ήθελαν να δείξουν στον κόσμο ότι μπορούν να πάνε πιο μακριά στο όνομα του τζιχάντ", αναφέρει ο Κ. Σουρές, αναλυτής του κέντρου έρευνας Vivekananda International Foundation, που εδρεύει στο Νέο Δελχί.

"Με την επίθεση σε εστιατόριο γνωστό σε ξένους ένα βράδυ Παρασκευής δείχνουν ξεκάθαρα ποιους στοχεύουν. Εξαιρώντας τους μουσουλμάνους, ήθελαν να στείλουν το μήνυμα σύμφωνα με το οποίο δεν θα επιτίθενται παρά μόνο στους Δυτικούς".

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, δηλώνοντας ότι στόχευε "τους πολίτες σταυροφόρων κρατών".

Η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται την παρουσία του ΙΚ ή της Αλ Κάιντα στο Μπανγκλαντές, παρά την ανάληψη ευθύνης για πρόσφατες δολοφονίες από τις δύο οργανώσεις. Διατήρησε την ίδια γραμμή χθες βράδυ μέσω του υπουργού Εσωτερικών Ασαντουζαμάν Χαν, ο οποίος δήλωσε ότι οι έξι δράστες που σκοτώθηκαν ήταν μέλη της οργάνωσης Τζαμαϊτούλ Μουτζαχεντίν Μπανγκλαντές, η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου εδώ και δέκα χρόνια στη χώρα.

Για τους αναλυτές οι δηλώσεις αυτές χάνουν σε αξιοπιστία.

Σχετικές ειδήσεις