«Αμετανόητος» ο Μπλερ - Υπερασπίζεται την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ζήτησε συγγνώμη για τα σφάλματα που συνδέονται με την επέμβαση στο Ιράκ το 2003, τα οποία αποκαλύφθηκαν σε μια έκθεση που δόθηκε την Τετάρτη (6/7) στη δημοσιότητα, ωστόσο υπερασπίστηκε αυτόν τον πόλεμο ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, έκανε «ασφαλέστερο» τον κόσμο.
4'

Μια πρόωρη επέμβαση, χωρίς να εξεταστούν μέχρι τέλους οι εναλλακτικές στο διπλωματικό επίπεδο, «απόλυτα ανεπαρκείς» σχεδιασμοί του Λονδίνου για τη μετά τον πόλεμο εποχή: Ο Τζον Σίλκοτ, πρόεδρος της επιτροπής για την στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στο Ιράκ, στο πλευρό των ΗΠΑ, περιέγραψε τον καταστροφικό απολογισμό των βρετανικών χειρισμών.

Ο Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε στον Τζορτζ Μπους να τον ακολουθήσει «ό,τι κι αν συμβεί», διαπιστώνεται στην έκθεση, έκτασης 2,6 εκατομμυρίων λέξεων, η σύνταξη της οποίας διήρκησε 7 ολόκληρα χρόνια.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία αποφάσισε να συμμετάσχει στην επέμβαση στο Ιράκ προτού όλες οι ειρηνικές εναλλακτικές με στόχο την επίτευξη του αφοπλισμού (αυτής της χώρας) εξαντληθούν. Η στρατιωτική δράση δεν ήταν αναπόφευκτη εκείνη την περίοδο» υπογράμμισε ο Σίλκοτ παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Επιπλέον, «παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της επέμβασης υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ στην μετά Σαντάμ εποχή ήταν απόλυτα ανεπαρκείς» πρόσθεσε ο Σίλκοτ.

Ο Τόνι Μπλερ αντέδρασε αμέσως διαβεβαιώνοντας σε δελτίο τύπου ότι «έδρασε καλή τη πίστει» και βάσει αυτού που πίστευε ότι ήταν «το υπέρτατο συμφέρον της χώρας».

«Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ . Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, τη μεταμέλειά μου και διατυπώνω τη συγγνώμη μου» τόνισε λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου διάρκειας σχεδόν δύο ωρών.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, επέμεινε ότι «έλαβε τη σωστή απόφαση».

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν ο Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσέιν παρέμενε στην εξουσία, «θα συνέχιζε να συνιστά μια απειλή για την ειρήνη στον κόσμο.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος και ασφαλέστερος» μετά την ανατροπή του σημείωσε και υπογράμμισε ότι η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ δεν αύξησε την απειλή της τρομοκρατίας.

Στον αντίποδα του Τόνι Μπλερ, ο νυν ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που είχε ψηφίσει κατά της επέμβασης στο Ιράκ το 2003, «ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του κόμματός (του) για αυτήν την απόφαση με καταστροφικές συνέπειες».

«Ο γιος μου πέθανε για το τίποτα!»

Η οδύνη των οικογενειών των στρατιωτών που χάθηκαν στο μέτωπο του Ιράκ παραμένει αμείωτη 13 χρόνια μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ.

«Σήμερα, βλέπω τα γεγονότα στο Ιράκ στην τηλεόραση, τους 200 ανθρώπους που σκοτώθηκαν την επόμενη ημέρα. Μπορώ απλά να συμπεράνω ότι, δυστυχώς, ο γιος μου σκοτώθηκε για το τίποτα» είπε ο Ρετζ Κις, ο γιος του οποίου, ο Τομ, έχασε την ζωή του στο μέτωπο του Ιράκ το 2003.

Μαζί με άλλους συγγενείς στρατιωτών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Ιράκ, έξω από συνεδριακό κέντρο Queen Elizabeth II στο Λονδίνο, ο Ρετζ Κις αντιδρά στην δημοσίευση της έκθεσης Σίλκοτ, η οποία στοχοθοτεί τον πρωθυπουργό της Βρετανίας εκείνης την εποχή, τον Τόνι Μπλερ.

«Γιατί δεν ήταν εκεί (ο Μπλερ) για να μας κοιτάξει στα μάτια; Εάν ήταν τόσο βέβαιος για την απόφασή του, γιατί δεν μας κοίταξε κατάματα;» διερωτάται η Σάρα Ο' Κόνορ, η οποία έχασε τον αδελφό της το 2005.

«Δεν πρέπει ποτέ να ανεχόμαστε τέτοιου είδους σφάλματα, αυτές οι ζωές που θυσιάστηκαν και μια χώρα που καταστράφηκε!» επισήμανε ο Ρότζερ Μπέικον, ο γιος του οποίου, ο Μάθιους, σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2005.

«Χάρη σε αυτήν την έκθεση, θα διασφαλίσουμε ότι το ιρακινό φιάσκο δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά!».

Το όνομα του πρώην ηγέτη των Εργατικών, που πολλοί αλλάζουν σε «Bliar» (Blair+ Liar, ψεύτης), βρίσκεται στα χείλη όλων όσοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το συνεδριακό κέντρο, όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της έκθεσης.

«Ο Τόνι Μπλερ είναι ένας δολοφόνος. Γνώριζε τι έκανε. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και κατέστρεψαν δρόμους και νοσοκομεία» υποστήριξε ο Κιμ Σπάροου, 52 ετών, ενώ πίσω του το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «ο Μπλερ είπε ψέματα, χιλιάδες χάθηκαν», «Τόνι Μπλερ, ντροπή σου!» και «Τόνι Μπλερ, εγκληματίας πολέμου».

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν έπειτα από κάλεσμα της οργάνωσης Stop the War, δεν αναμένουν πολλά να συμβούν μετά την έκθεση Σίλκοτ.

«Θα ήθελα να διεξαχθούν σοβαρές έρευνες όμως, κατά τη γνώμη μου, η έκθεση Σίλκοτ δεν θα οδηγήσει σε καμία δικαστική διαδικασία» είπε ο 27χρονος Άλεξ Μέγκαν, που κρατούσε ένα πλακάτ όπου αναγραφόταν "Bliar".

Σχετικές ειδήσεις