«Χαστούκι» στην Κίνα: Βαριά δικαστική ήττα στις διεκδικήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες περιοχές εντός της «γραμμής με τις 9 παύλες».

«Χαστούκι» στην Κίνα: Βαριά δικαστική ήττα στις διεκδικήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα
9'

Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει «ιστορικά δικαιώματα» επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δίνοντας δίκιο στη Μανίλα στην απόφασή του επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το Πεκίνο θεωρεί ότι έχει κυριαρχία σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας -πλούσιας σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων- ενώ αντιδρούν οι άλλες χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή και έχουν επίσης αντίστοιχες αξιώσεις: οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Η περιοχή είναι επίσης σταυροδρόμι ζωτικής σημασίας θαλασσίων οδών για το παγκόσμιο εμπόριο και τα νερά της είναι πλούσια σε αλιεύματα.

Η Κίνα, που μποϊκόταρε τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, βασίζεται σε μια οριοθέτηση με «εννέα παύλες» η οποία υπάρχει στους κινεζικούς χάρτες από τη δεκαετία του 1940.

Στην προσφυγή της που κατέθεσε το 2013, η Μανίλα ζητεί από το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο να δηλώσει ότι οι κινεζικές αξιώσεις συνιστούν παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

«Το δικαστήριο εκτιμά ότι η Κίνα παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη», δηλαδή ένα χώρο μήκους έως 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές στον οποίο το κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι τα στοιχεία που διεκδικεί η Κίνα δεν μπορούν καν να φιλοξενήσουν ανθρώπινο πληθυσμό και συνεπώς δεν μπορεί να έχουν καθεστώς νησιού. Τα «στοιχεία αυτά συνεπώς δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν μια αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Ακόμα, το δικαστήριο απεφάνθη ότι ορισμένες θαλάσσιες περιοχές περιλαμβάνονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων, διότι στις περιοχές αυτές δεν υφίσταται κανένα δικαίωμα της Κίνας.

Το Πεκίνο, που ήδη δήλωσε ότι δεν θα λάβει υπόψη καμιά απόφαση που μπορεί να διακυβεύει τις αξιώσεις του επί της θάλασσας αυτής, αναφέρει εδώ και μήνες ότι το δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα και έχει αναγάγει την υπόθεση σε πραγματικό «εθνικό ζήτημα».

Για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της, η Κίνα επεξέτεινε νησάκια και υφάλους και κατασκεύασε εκεί διαδρόμους προσγείωσης αεροσκαφών, λιμάνια και άλλες εγκαταστάσεις όπως, πρόσφατα, τέσσερις φάρους πάνω σε υφάλους, ενώ είναι σε εξέλιξη μια πέμπτη κατασκευή, διευκρίνισε τη Δευτέρα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Λίγο αργότερα,ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα δεχθεί καμία πρόταση ούτε δράση που βασίζεται στην απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα, έπειτα από μονομερή πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης των Φιλιππίνων.

Ο Σι τόνισε ότι η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν θα επηρεασθούν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, από την απόφαση. Οι δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου έγιναν σήμερα το απόγευμα, κατά τη συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η διαιτησία για τη Νότια Σινική Θάλασσα, που ξεκίνησε μονομερώς από τις Φιλιππίνες, αποτελεί πολιτική φάρσα με νομικό πρόσχημα. Ο Γουάνγκ έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκδοση της τελικής απόφασης από το διαιτητικό δικαστήριο για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα απορρίπτει την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ούτε αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου για διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα, η οποία εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος των Φιλιππίνων.
«Η απόφαση είναι άκυρη», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεαστούν από αυτές τις αποφάσεις. Η Κίνα αντιτίθεται και ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε αξίωση ή ενέργεια βάσει αυτών των αποφάσεων, τονίζεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Οι ΗΠΑ καλούν τα μέρη να συμμορφωθούν με την απόφαση του Δικαστηρίου του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν όλα τα μέρη να αποφύγουν προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες μετά την απόφαση ενός διαιτητικού δικαστηρίου το οποίο έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

«Η απόφαση που έλαβε σήμερα το Δικαστήριο στη διαιτησία Φιλιππινών-Κίνας είναι μια σημαντική συμβολή στον κοινό σκοπό για ειρηνική επίλυση των διενέξεων στη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μελετούν την απόφαση και δεν έχουν κανένα σχόλιο για τη διαφορά, αλλά υποστηρίζουν τις προσπάθειες να επιλυθούν ειρηνικά οι εδαφικές και θαλάσσιες διενέξεις στη Νότια Κίνα, είπε.

Ο Μπαν Γκι-μουν απευθύνει έκκληση να αποφευχθούν ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν απηύθυνε σήμερα έκκληση σε όλα τα μέρη να διευθετούν τις όποιες διενέξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα «με ειρηνικό και φιλικό τρόπο, μέσω διαλόγου και συμφώνως προς το διεθνές δίκαιο», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Παραμένει σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες προκαλούν ή κλιμακώνουν τις εντάσεις» στην περιοχή, είπε ο Ντουζαρίτς επικαλούμενος τον Μπαν στους δημοσιογράφους.

Η Ταϊβάν απορρίπτει, το Βιετνάμ χαιρετίζει

Η Ταϊβάν δήλωσε από την πλευρά της πως δεν αποδέχεται την απόφαση του δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα, λέγοντας πως η απόφαση για το Ίτου Άμπα, το μοναδικό νησί της Ταϊβάν στα διαμφισβητούμενα Νησιά Σπράτλι, έχει «πλήξει σοβαρά» τα εδαφικά δικαιώματά της.

Το διαιτητικό δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη αποφάσισε πως η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας και πως έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων με τις ενέργειές της εκεί, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Η Ταϊβάν, γνωστή επισήμως ως «Δημοκρατία της Κίνας», έχει επίσης διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι χάρτες στους οποίους η Κίνα στηρίζει τις αξιώσεις της για τη Νότια Σινική Θάλασσα ανάγονται στην εποχή που οι Εθνικιστές του Τσιανγκ Κάι-σεκ κυβερνούσαν την Κίνα προτού διαφύγουν στην Ταϊβάν το 1949 μετά την ήττα τους στον εμφύλιο πόλεμο από τους Κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η Μανίλα αμφισβήτησε τη νομιμότητα των αξιώσεων της Κίνας ουσιαστικά σε ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, εν μέρει επιχειρηματολογώντας πως κανένας ύφαλος, καμία ατόλη και καμιά βραχονησίδα στο αρχιπέλαγος Σπράτλι δεν μπορεί νομικά να θεωρηθεί νησί, και άρα δεν έχει δικαίωμα σε αποκλειστική οικονομική ζώνη 200 ναυτικών μιλίων (370 χιλιόμετρα).

Το Ίτου Άμπα είναι το μεγαλύτερο νησί των Σπράτλι και εκείνο που ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως διαθέτει την πιο ισχυρή αξίωση για να αποκτήσει το καθεστώς του νησιού και οικονομική ζώνη. Τα Νησιά Σπράτλι διεκδικούνται επίσης από την Κίνα, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία, ενώ το Μπρουνέι εγείρει διεκδικήσεις σε κοντινά ύδατα.

Στο μεταξύ, το Βιετνάμ καλωσόρισε την απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα, λέγοντας πως υποστηρίζει σθεναρά την ειρηνική επίλυση των διενέξεων, ενώ επαναβεβαίωσε τα δικά του κυριαρχικά δικαιώματα.

«Το Βιετνάμ χαιρετίζει την οριστική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λι Χάι Μπινχ, συμπληρώνοντας:

«Το Βιετνάμ υποστηρίζει σθεναρά την επίλυση των διενέξεων στη Νότια Σινική Θάλασσα με ειρηνικά μέσα, περιλαμβανομένων διπλωματικών και νομικών διαδικασιών και της αποφυγής χρήσης ή απειλών για χρήση βίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το υπουργείο ανέφερε, τέλος, ότι θα εκδώσει αργότερα έναν πιο λεπτομερή σχολιασμό για το περιεχόμενο της απόφασης, επαναλαμβάνοντας πως το Βιετνάμ διεκδικεί την κυριαρχία επί των νησιών Παρασέλ και Σπράτλι, και δικαιοδοσία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του.

Τουσκ: Η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη είναι προς το συμφέρον μας

«Η Κίνα πρέπει να σέβεται το διεθνές νομικό σύστημα», εκτίμησε από το Πεκίνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς ο ασιατικός γίγαντας έχει εμπλακεί σε έντονες εδαφικές και εμπορικές αντιπαραθέσεις.

Ο Τουσκ έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση από το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη της απόφασης σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο δεν έχει «ιστορικά δικαιώματα» που να δικαιολογούν τις αξιώσεις του για κυριαρχία στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Την απόφαση απέρριψε αμέσως το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανέφερε πως το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν είχε «καμία δικαιοδοσία» στο θέμα.

Μιλώντας κατά την έναρξη μιας συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας, ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να περιφρουρήσει «τη διεθνή τάξη που βασίζεται στο δίκαιο», προσθέτοντας ότι εκεί βρίσκεται «ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».

Το παγκόσμιο πλαίσιο νόμων και κανονισμών «μας προσφέρει τόσα πλεονεκτήματα (...). Αν αρχίσουμε να πιστεύουμε πως η παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπόριο μπορούν να παραμερίσουν τους κοινούς κανόνες ή πάνε κόντρα σ' αυτούς, τότε η ευρωπαϊκή και η κινεζική οικονομία θα είναι τα πρώτα θύματα, για να μην μιλήσουμε για τους πληθυσμούς», προειδοποίησε ο Τουσκ.

Αναφερόμενος στην εδαφική διένεξη ανάμεσα στο Πεκίνο και στη Μανίλα, αντικείμενο της διαιτησίας στη Χάγη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε: «Μια διεθνής τάξη βασισμένη στο δίκαιο είναι προς το κοινό μας συμφέρον και κάτι το οποίο η Κίνα όπως και η ΕΕ οφείλουν να περιφρουρήσουν».

Από την πλευρά του ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, που υποδέχθηκε τον Τουσκ, υπογράμμισε πως η συνάντησή τους «δείχνει ξεκάθαρα πως (η Κίνα και η ΕΕ) είναι δύο σημαντικές δυνάμεις που διαφυλάσσουν την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή