Τελεσίγραφο από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ στον Ερντογάν για τη θανατική ποινή στους πραξικοπηματίες
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, απαντώντας σε συνθήματα υπέρ της εκτέλεσης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής της εσχάτης των ποινών, τονίζοντας ότι σε μία δημοκρατία «δεν μπορεί να αγνοείται η βούληση του λαού».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι, αν και η θανατική ποινή δεν υπάρχει στο νομικό σύστημα της χώρας, η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε μια αντίστοιχη πραξικοπηματική προσπάθεια «να μην επαναληφθεί».
Σήμερα ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως «η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ευσταθούν οι πληροφορίες, ότι ο Ερντογάν, ζήτησε άσυλο από τη Γερμανία κατά τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της απόπειρας πραξικοπήματος, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Αυτό που ισχύει είναι ότι υπήρχαν αυτές οι φήμες. Εγώ δεν άκουσα ποτέ κάτι σχετικό».
Κληθείς δε να σχολιάσει τις θεωρίες που θέλουν πίσω από τα γεγονότα της Παρασκευής να κρύβεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν ή ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση, ο κ. Ζάϊμπερτ τόνισε, ότι, δεν μπορεί και δεν θέλει να εκφραστεί σχετικά με θεωρίες συνωμοσίας, για τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ενδείξεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο οποίος τόνισε ότι οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας να επαναφέρει την θανατική ποινή έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα εμποδίσει την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Παράλληλα σημείωσε πως η Γερμανία αναμένει από την Τουρκία να αντιμετωπίσει όσους είναι υπεύθυνοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα σύμφωνα με το κράτος δικαίου.
Νωρίτερα, σήμερα, ανάλογη προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι καμία χώρα στην οποία ισχύει ή θα ισχύσει η θανατική ποινή δεν μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα ενταχθεί στην Ένωση.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έστειλαν μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως στην περίπτωση που επαναφέρει τη θανατική ποινή, η Τουρκία θα πάψει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους νόμους. Το ΝΑΤΟ απαιτεί τον σεβασμό στη δημοκρατία».
Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς την κυβέρνηση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα και τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος για στρατιωτικά πραξικοπήματα σε κανένα κράτος-μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, δήλωσε ανώτερος τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Ερντογάν σήμερα και καταδίκασε την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.
Υπάρχει μία διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που έχει μία προοπτική η οποία τώρα όμως έχει απομακρυνθεί περισσότερο μετά τα τελευταία γεγονότα, ενώ ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα έδειχνε πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να κινηθεί προς μία βασική συναίνεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτιμά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.
Σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως κανείς θα πρέπει να παρακολουθεί με προσοχή τις περαιτέρω εξελίξεις στην Τουρκία, η οποία, όπως σημείωσε, αποτελεί σημαντικό εταίρο για την Ευρώπη σε ζητήματα της πολιτικής για την ασφάλεια και της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μονόδρομος.
"Χρειαζόμαστε την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη", τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει για την Ευρώπη ότι θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να τηρήσει τις προδιαγραφές της δημοκρατικής πολιτικής και του κράτους δικαίου.
Επισημαίνοντας πως τα γεγονότα στην Τουρκία και οι αντιδράσεις στην επίθεση στη Νίκαια δείχνουν πως κάτι τέτοιο καθίσταται αναγκαίο, ο Αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε πως ήδη μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους ισλαμικών οργανώσεων στην Αυστρία για συνομιλίες.
Ο ίδιος θεωρεί ότι στην τρέχουσα κατάσταση η μουσουλμανική πλευρά θα πρέπει κι αυτή να συμβάλει για μία αρμονική συμβίωση.
Κατά την άποψή του, η κατάσταση έχει οξυνθεί και πρέπει να αναπτυχθεί μία κοινή στρατηγική για μία "αποριζοσπαστικοποίηση" και την τήρηση των θεμελιωδών κανόνων.
Από την μεριά του ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ υποστήριξε σήμερα ότι η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να σταματήσει, εκτιμώντας ότι η Τουρκία δεν έχει θέση σ' αυτήν και ζητώντας να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες των Βαλκανίων.
«Κατά την άποψή μου οφείλουμε να βάλουμε τέλος στη διαδικασία της διεύρυνσης», δήλωσε ο υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία και φαβορί αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με την ευκαιρία επίσκεψής του στο Βερολίνο.
«Η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ», πρόσθεσε. «Η ΕΕ είναι τόσο εξασθενημένη, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι για να ενσωματωθεί αυτή τη στιγμή μια χώρα του μεγέθους της Τουρκίας».
«Και το ίδιο ισχύει για τις χώρες των Βαλκανίων, είναι προτιμότερο, δεδομένης της αδυναμίας της ΕΕ αυτή τη στιγμή, να αναστείλουμε τη διαδικασία ένταξης», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να κτίσουμε έναν καινούριο όροφο σ' ένα σπίτι, τα θεμέλια του οποίου έχουν γίνει εύθραυστα».
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ άρχισαν το 2005. Στα Βαλκάνια, δύο χώρες είναι ήδη μέλη της ΕΕ, η Σλοβενία και η Κροατία, και έξι άλλες είναι υποψήφιες: η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και η Σερβία.