Αγνοεί τις απειλές από ΕΕ και ΗΠΑ ο Ερντογάν - Δεν απορρίπτει το αίτημα για θανατική ποινή
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι επαφίεται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση να αποφασίσει εάν θα επαναφέρει σε ισχύ τη θανατική ποινή στη χώρα, πρόσθεσε όμως ότι εάν προχωρήσει στην έγκριση ενός νομοσχεδίου για αυτό, ο ίδιος θα κυρώσει τον νόμο, σύμφωνα με το CNN.
«Συντελέστηκε ένα ξεκάθαρο έγκλημα προδοσίας και το αίτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής δεν μπορεί να απορριφθεί από την κυβέρνησή μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Γιατί να τους κρατήσω στη φυλακή και να τους ταΐζω για τα επόμενα χρόνια; Αυτό λέει ο κόσμος. Θέλουν να μπει ένα γρήγορο τέλος, γιατί ο κόσμος έχασε συγγενείς, γείτονες, παιδιά... Υποφέρουν και εμείς πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη λογική και ευαισθησία», συνέχισε.
Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, όμως οι εκκλήσεις για την επαναφορά της εντάθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (15/07) προς Σάββατο και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 232 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της κυβέρνησης.
«Θα χρειαστεί μια απόφαση του κοινοβουλίου για να αναληφθεί δράση. Ως πρόεδρος θα εγκρίνω όποια απόφαση λάβει το κοινοβούλιο», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN.
Μέχρι στιγμής πάνω από 8.777 υπάλληλοι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών έχουν απολυθεί από τις θέσεις τους, στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» που διεξάγει η κυβέρνηση Ερντογάν. Ακόμη, τουλάχιστον 7.000 είναι οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού της χώρας.
Προειδοποιήσεις από ΕΕ και ΗΠΑ
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στέλνουν τελεσίγραφα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις δηλώσεις του για επαναφορά της θανατικής ποινής.
Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της προς τους νόμιμους θεσμούς της χώρας, ζητώντας παράλληλα αυτοσυγκράτηση, την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και ξεκαθαρίζει ότι η θανατική ποινή δεν αποτελεί επιλογή για μια υποψήφια για ένταξη χώρα, σύμφωνα με τη κοινή δήλωση των 28 κρατών μελών της ΕΕ, στην οποία έλαβε μέρος και Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.
Οι «28» στην ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας «την πλήρη στήριξή τους στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας».