Ο Ερντογάν βάζει «λουκέτο» στα «κανάλια του Γκιουλέν» - «Πογκρόμ» και στην Παιδεία
Η Τουρκία έχει επιρρίψει την ευθύνη για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ - Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες - Ο Ερντογάν απαγόρευσε τη θρησκευτική τελετή στις κηδείες των πραξικοπηματιών - «Ξηλώνει» 15.200 υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας - Συνεχίζονται οι συλλήψεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών - Ασύλληπτες διαστάσεις παίρνουν οι εκκαθαρίσεις.
Η εποπτεύουσα αρχή των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Τουρκία ακύρωσε σήμερα τις άδειες όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με το θρησκευτικό κίνημα, του οποίου οι υποστηρικτές κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία με πραξικόπημα.
Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTUK) ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του πως έλαβε την απόφαση σε έκτακτη σύνοδο που συγκλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα της 15ης Ιουλίου να ανατραπεί ο Ταγίπ Ερντογάν.
Στο μεταξύ, συνολικά 49.321 άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, κατά την επιχείρηση «σκούπα», σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».
Εκτός από τους συνολικά 36.200 υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, 28.321 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από διάφορες υπηρεσίες, όπως το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών και η Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγοράς.
Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν ακόμη οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα.
«Πογκρόμ» Ερντογάν στο υπουργείο Παιδείας: «Ξήλωσε» 15.200 εργαζομένους
Παράλληλα, μια άνευ προηγουμένου εκκαθάριση ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Παιδείας θέτοντας σε διαθεσιμότητα 15.200 υπαλλήλους, για τους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει διοικητική εξέταση.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «πρόκειται για υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς που συνδέονται με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν σε ολόκληρη την Τουρκία».
Την είδηση, όπως και την παραίτηση 1.577 πρυτάνεων και κοσμητόρων σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μετέδωσε αρχικά το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, συνδέοντας το «πογκρόμ» με το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Η απόφαση ελήφθη μετά τις προηγούμενες εκκαθαρίσεις χιλιάδων ανθρώπων στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία το δικαστικό σώμα, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, το υπουργείο Οικονομικών, το πρωθυπουργικό γραφείο και τη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.
«Οι παραιτήσεις ζητήθηκαν από πανεπιστημιακούς τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών πανεπιστημίων», μετέδωσε το TRT.
Εξάλλου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως 399 εργαζόμενοι του υπουργείου Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.
Ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών
Την ίδια ώρα, τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα ανακάλεσε επίσης το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας.
Η ανακοίνωση έγινε λίγο μετά την είδηση ότι το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο διέταξε 1.577 κοσμήτορες σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να παραιτηθούν.
«Οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα έχουν ανακληθεί. Πληροφορίες ότι η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων συνδέεται με τρομοκρατικές ενέργειες έχουν ληφθεί υπόψη», ανέφερε ο αξιωματούχος, χωρίς να επεκταθεί.
Δεν θα κηδευτούν οι πραξικοπηματίες
Ακόμα και από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας εκδιώχθηκαν υπάλληλοι στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων σε όλο το τουρκικό δημόσιο.
Δεν θα τελεστούν οι κηδείες όσων επίδοξων πραξικοπηματιών έπεσαν νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.
Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης αναφέρεται ότι «η προσευχή κατά την κηδεία, είναι προσευχή που κάνουν οι πιστοί για τους νεκρούς αδελφούς τους» και τονίζεται ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που έπεσαν νεκροί, «με τις πράξεις τους ποδοπάτησαν το δίκαιο όχι μόνο των ατόμων, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους και έτσι δεν δικαιούνται την προσευχή των πιστών αδελφών τους».
Σημειώνεται ότι και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων προστέθηκε στους τομείς του δημοσίου στους οποίους πραγματοποιούνται εκκαθαρίσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης, απομακρύνθηκαν συνολικά 492 στελέχη, μεταξύ των οποίων ιμάμηδες, μουφτήδες και διοικητικοί.
Με τέσσερα ντοσιέ γεμάτα στοιχεία για τον Γκιουλέν ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοσή του
Υπενθυμίζεται τέλος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση, κατηγορούν τον Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε την Παρασκευή (15/07) και κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 230 άνθρωποι, ενώ σε ομιλίες του ο Ερντογάν έχει ζητήσει την έκδοση του ιερωμένου από τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία θα αφαιρέσει «από τις ρίζες του» το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ώστε να μην μπορεί να προδώσει ποτέ ξανά τον τουρκικό λαό, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι παρασχέθηκαν στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τις παρανομίες του.
Ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, επειδή είπαν ότι θα εξετάσουν ενδεχόμενο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν μόνο εφόσον τους παρουσιαστούν σαφή στοιχεία.
«Στείλαμε στις ΗΠΑ τέσσερις φακέλους για να ζητήσουμε την έκδοση του αρχιτρομοκράτη», τόνισε ο Γιλντιρίμ μιλώντας στην κοινοβολευτική ομάδα του και πρόσθεσε: «Θα τους παρουσιάσουμε περισσότερες αποδείξεις απ' όσες θέλουν».
Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης πως η απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των στρατιωτικών επεμβάσεων στην Τουρκία επειδή στοχοθετήθηκαν πολίτες.
Ο Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ακόμη πως η κυβέρνηση θα λάβει σημαντικές αποφάσεις αύριο Τετάρτη (20/07) με στόχο τη διάσωση της χώρας από τις «έκτακτες συνθήκες» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για να διασφαλίσει «100% την ασφάλεια» στη χώρα, αλλά δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβει.
«Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να τον φιλοξενούν, ο κόσμος θα αρχίσει να σκέφτεται ότι τον προστατεύουν», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Ένα άτομο μπορεί εύκολα να εκδοθεί εάν το βαρύνουν υποψίες και σε αυτή την περίσταση υπάρχουν πολλές υποψίες ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα», συμπλήρωσε.
Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν από την Τουρκία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως αυτό θα συμβεί.
«Δεν επιβεβαιώνουμε ακόμη την παραλαβή αιτήματος έκδοσης, βρισκόμαστε σε επαφή με τούρκους αξιωματούχους», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Έχουν καταστήσει σαφές πως θα το καταθέσουν», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου σημείωσε πως η απόπειρα πραξικοπήματος έγινε από μια πολύ μικρή μερίδα του στρατού και πως αυτή δεν θα επηρεάσει τον πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ή τους κούρδους μαχητές.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τις ένοπλες δυνάμεις «το τελευταίο προπύργιο» του δικτύου του Γκιουλέν. Επισήμανε πως 14 στρατιωτικοί κρατούνται στην παράκτια πόλη Μαρμαρίς για την επίθεση με στόχο τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά ακόμη αρκετά μέλη της ομάδας παραμένουν ασύλληπτα. Πρόσθεσε πως δεν αγνοείται κανένα στρατιωτικό όχημα, άρμα μάχης ή ελικόπτερο.