Ιράκ: Δεκάδες ηγετικά στελέχη του ISIS προσπαθούν να διαφύγουν στη Συρία
Πολλά ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) διαφεύγουν από τη Μοσούλη μαζί με τις οικογένειές τους και πάνε στη Συρία ενόψει της εφόδου ιρακινών δυνάμεων με την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ανακατάληψη της πόλης, δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ.
Ο Χάλεντ αλ Ομπέιντι ανέφερε εξάλλου ότι έχει πληροφορίες για εντεινόμενες συγκρούσεις, ειδικά για τα οικονομικά, στους κόλπους της τζιχαντιστικής οργάνωσης που οι εχθροί της αποκαλούν Ντάες στα αραβικά.
«Πολλοί ηγέτες και οικογένειες του Ντάες στη Μοσούλη πούλησαν τα υπάρχοντά τους κι έφυγαν κρυφά για τη Συρία, μια μερίδα προσπάθησε μάλιστα να διαφύγει προς τις κουρδικές περιοχές», είπε ο ιρακινός υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ιρακινή κρατική τηλεόραση.
Το ISIS έχει πλέον χάσει σχεδόν τα μισά από τα εδάφη που είχε καταλάβει στο Ιράκ το 2014. Η οργάνωση έχει επίσης απολέσει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία.
Οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη, τη de facto πρωτεύουσα του ISIS στο έδαφος του Ιράκ και τη μεγαλύτερη πόλη του «χαλιφάτου» του, πιστεύεται ότι είναι χιλιάδες, αν και πιθανόν λιγότεροι από 10.000. Η Βαγδάτη σχεδιάζει να κινητοποιήσει 30.000 στρατιώτες για να ανακαταλάβει την πόλη, με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πρόσφατα τη Φαλούτζα και μια αεροπορική βάση στρατηγικής σημασίας νότια της Μοσούλης. Αρκετοί ωστόσο αμφιβάλλουν όσον αφορά το κατά πόσον ο ιρακινός στρατός είναι έτοιμος για μια τέτοια επιχείρηση και το τι θα συμβεί στη Μοσούλη όταν οι τζιχαντιστές του ISIS εκδιωχθούν από την πόλη.
Για τον Ομπέιντι, η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η προστασία των αμάχων, που όπως διευκρίνισε είναι περίπου 2 εκατομμύρια.
«Περιμένουμε ότι όταν ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις στην ίδια την πόλη, θα υπάρξει μεγάλος εκτοπισμός (αμάχων). Ο μικρότερος αριθμός (εσωτερικά εκτοπισμένων) που περιμένουμε είναι μισό εκατομμύριο», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου προβλέπει πως οι εκτοπισμένοι στη Μοσούλη ίσως φθάσουν το 1 εκατομμύριο. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερος.
Ήδη δέκα εκατομμύρια Ιρακινοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 3 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων, δηλαδή σχεδόν του ενός δεκάτου του πληθυσμού της χώρας.