Η Κομισιόν επιμένει: Ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία
«Η Άγκυρα να μην εκβιάσει την ΕΕ χρησιμοποιώντας τη συμφωνία για το προσφυγικό», δηλώνει ο Σταϊνμάιερ.
«Η Τουρκία μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σημειώνοντας πως ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος απέστειλε επιστολή στον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.
Όπως ανέφερε η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «παρά τα πρόσφατα γεγονότα», το τουρκικό νομικό πλαίσιο για την παροχή διεθνούς προστασίας και οι διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά για τη μεταχείριση των Σύρων αλλά και των μη Σύρων πολιτών που επιστρέφονται από την Ελλάδα στην Τουρκία, καθιστούν ακόμα «ικανοποιητική» την προστασία που παρέχει η Τουρκία και γι' αυτούς τους λόγους μπορεί ακόμα να θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα».
«Αυτές οι διαπιστώσεις γίνονται στη βάση των πρόσφατων δημόσιων δεσμεύσεων των τουρκικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Ομέρ Τσελίκ ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, το τουρκικό νομικό πλαίσιο σε συνδυασμό με τις εν λόγω διαβεβαιώσεις συνεχίζουν να εφαρμόζονται αποτελεσματικά», υπογράμμισε η κ. Αντρέεβα.
«Η Επιτροπή, μέχρι στιγμής, δεν έχει κανένα στοιχείο ότι ισχύει το αντίθετο», πρόσθεσε. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις για την επιστροφή ή όχι των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία συνεχίζουν να λαμβάνονται «εξατομικευμένα».
Παράλογο η Άγκυρα να εκβιάσει την ΕΕ χρησιμοποιώντας τη συμφωνία για το προσφυγικό
«Παράλογο» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και τονίζει ότι οι όροι είναι γνωστοί και δεν έχουν αλλάξει.
Επισημαίνει ακόμη ότι οι αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά δεν έχουν αυξηθεί, ενώ επαναλαμβάνει πως σε περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, θα ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Δεν έχει τώρα νόημα να θέτει ο ένας στον άλλον τελεσίγραφα και να απειλεί», αναφέρει και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικασίες περί Σχεδίων Β σε περίπτωση που η Τουρκία υπαναχωρήσει από την συμφωνία.
«Πρέπει να παραμείνουμε σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα: η ΕΕ διαθέτει πόρους για την στέγαση και την εκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και η Άγκυρα φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους εκεί», εξηγεί και επαινεί την Τουρκία γα τις ως τώρα προσπάθειές της στο προσφυγικό. «Δέχτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό προσφύγων. Για αυτό τον άθλο οι Τούρκοι αξίζουν σεβασμό. Αυτό χάνεται κάπως εδώ στη συζήτηση», σημειώνει.
Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος κρύβεται η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αναγνωρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να διερευνήσει την απόπειρα πραξικοπήματος πολιτικά και νομικά.
«Εκείνη τη νύχτα η Τουρκία βρισκόταν λίγο πριν τον γκρεμό και είμαι ευτυχής που η πτώση μπόρεσε να αποφευχθεί», λέει χαρακτηριστικά, αλλά επισημαίνει ότι κάποιες από τις ως τώρα αντιδράσεις «ξεπερνούν κάθε μέτρο».