Απογοήτευση στο CERN... οι προσδοκίες για νέο σωματίδιο διαψεύστηκαν
Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 είχε εντοπισθεί μια «ανωμαλία» στα δεδομένα που προέρχονταν από τις συγκρούσεις σωματιδίων στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC). Επειδή την ανωμαλία είχαν εντοπίσει και οι δύο μεγάλοι ανεξάρτητοι πειραματικοί ανιχνευτές ATLAS και CMS, οι επιστήμονες είχαν ελπίσει ότι επρόκειτο για την «υπογραφή» ενός άγνωστου έως τώρα σωματιδίου, πιθανώς ένα πολύ βαρύτερο «ξαδερφάκι» του μποζονίου Χιγκς ή κάτι ακόμη πιο «εξωτικό» και σημαντικό, όπως το σωματίδιο της βαρύτητας.
Όμως καθώς φέτος προστέθηκαν νέα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες συγκρούσεις σωματιδίων, η «ανωμαλία» (περισσότερα από τα αναμενόμενα ζεύγη φωτονίων με συνδυασμένη ενέργεια 750 GeV), τελικά εξαφανίσθηκε, προς μεγάλη απογοήτευση της κοινότητας των φυσικών διεθνώς. Οι επιστήμονες είχαν ελπίσει ότι θα άνοιγε ο δρόμος για νέες σημαντικές ανακαλύψεις πέρα από το λεγόμενο «Καθιερωμένο Πρότυπο» της Φυσικής, το οποίο έχει ζωή περίπου 40 ετών. Τώρα πρέπει να συνεχίσουν να ελπίζουν ότι η ανακάλυψη στο CERN είναι θέμα χρόνου- ή χρόνων.
Τα δυσάρεστα νέα προέκυψαν από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη Φυσικής Υψηλών Ενεργειών (ICHEP) στο Σικάγο, η οποία γίνεται κάθε δύο χρόνια και όπου παρουσιάσθηκαν τα τελευταία ευρήματα του CERN, σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Science».
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Τσάρλτον του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, εκπρόσωπος του πειράματος ATLAS στο CERN, δήλωσε: «Είμαστε όλοι απογοητευμένοι. Όταν αρχίσαμε να συλλέγουμε τα επιστημονικά δεδομένα, υπήρχε μεγάλη έξαψη, όμως τώρα πια δεν βλέπουμε καμία ανωμαλία. Είναι κρίμα γιατί θα ήταν πραγματικά φανταστικό αν βρίσκαμε ένα νέο σωματίδιο».
Όπως είπε, ήταν αξιοσημείωτη σύμπτωση ότι και οι δύο ανιχνευτές ATLAS και CMS στην αρχή βρήκαν κάποια ανωμαλία. «Οι συμπτώσεις είναι πάντα παράξενες, όταν συμβαίνουν», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος του πειράματος CMS Τιζιάνο Καμπορέζι ανέφερε: «Μόλις αρχίσαμε το κυνήγι. Μπορεί να έχουμε επιτυχία έως το τέλος αυτού του έτους ή μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, χωρίς πάντως να αποκλείεται ότι θα πάρει ακόμη περισσότερο χρόνο».
Και η γενική διευθύντρια του CERN, καθηγήτρια Φαμπιόλα Τζιανότι επισήμανε ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του ταξιδιού». Από τον Ιούνιο του 2015, ο επιταχυντής LHC λειτουργεί στα 13 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ), κοντά στο μέγιστο των ενεργειακών δυνατοτήτων του (14 TeV).