Προσφυγικό - Γκάουκ: Θα διαπραγματευτούμε με τους Τούρκους αλλά χωρίς εκβιασμούς
«Συναισθηματικά, θα μπορούσα πολλές φορές να πω για αρκετούς ισχυρούς του κόσμου ότι δεν θα έπρεπε να είναι εταίροι μας. Αλλά πρόκειται και για χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις και με τις οποίες πρέπει να διαπραγματευτούμε. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Ρωσία, παρά το γεγονός ότι οι πράξεις που ξεκίνησε ο Πούτιν δικαίως απορρίφθηκαν και χειριζόμαστε πολύ επικριτικά αυτές τις αποφάσεις και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αλλά διαπραγματευόμαστε μαζί του. Και έτσι θα είναι και με την Τουρκία», δήλωσε ο Γιοάχιμ Γκάουκ στην καθιερωμένη «θερινή συνέντευξη» που παραχώρησε απόψε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, την τελευταία της θητείας του, καθώς έχει ήδη ανακοινώσει ότι στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
«Χρειαζόμαστε, με κάθε σαφήνεια, να πούμε ότι δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Τουρκία, αλλά και μια συναίσθηση μιας διαφορετικής ματιάς προς τη χώρα», συνέχισε ο κ. Γκάουκ και σημείωσε ότι η Τουρκία έχει πετύχει και μεγάλες επιτυχίες υπό αυτή την κυβέρνηση. «Για αυτό πολλοί Τούρκοι και πολίτες τουρκικής καταγωγής στη χώρα μας είναι της άποψης ότι είναι για εκείνους μια καλή κυβέρνηση. Σκέφτονται την Ανατολία παλιότερα, την βλέπουν σήμερα και λένε ‘μπράβο' και πολλοί βλέπουν την Τουρκία σε πορεία επιτυχίας», πρόσθεσε και, αναφερόμενος ειδικά στο προσφυγικό, περιέγραψε την υποδοχή προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία ως «ένα στοιχείο που δημιουργεί αξιοπιστία» και για αυτό, τόνισε, «αυτή τη συμφωνία για τους πρόσφυγες δεν πρέπει να την καταγγείλουμε, επειδή δεν μας αρέσουν αυτά τα μέτρα».
Αυτό όμως που βεβαίως μας ενοχλεί, διευκρίνισε, είναι το γεγονός ότι «κατά την επεξεργασία του πραξικοπήματος, προφανώς η αρχή της αναλογικότητας (εγκλήματος και ποινής) δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος θα επισκεπτόταν και πάλι την Τουρκία, όπου το 2014 είχε ασκήσει ευθέως κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Γκάουκ εξήγησε ότι δεν μπορεί κανείς να αποσιωπά ή να κρύβει τις αξίες του όταν βρίσκεται σε μια ξένη χώρα όπως η Τουρκία ή η Κίνα, «μόνο και μόνο για να μην ενοχλήσει». «Αυτό δεν γίνεται. Αυτή δεν είναι συζήτηση ίσου προς ίσον. Μου ήταν σημαντικό, σε συγχορδία με πάρα πολλούς Τούρκους που στέκονται κριτικά απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, να πω αυτά που από τη δική μας πλευρά είναι άξια κριτικής. Αυτό περιμένω και από Προέδρους άλλων χωρών που ασκούν κριτική απέναντι στην Γερμανία. Αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό έκανα και αυτό θα κάνω», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά την περίφημη πολιτική του «Θα τα καταφέρουμε» της 'Ανγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος εμφανίστηκε απολύτως υποστηρικτικός, δήλωσε μάλιστα ότι με την Καγκελάριο ακολουθεί την ίδια γραμμή, «χρησιμοποιεί απλώς διαφορετικές διατυπώσεις».
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν θα του άρεσε ένας επικεφαλής κυβέρνησης ο οποίος θα έλεγε στον λαό «Δεν θα τα καταφέρουμε». Για ποιον λόγο να ψήφιζε κανείς έναν τέτοιο πολιτικό, διερωτήθηκε και, ερωτώμενος αν θεωρεί ότι η κυρία Μέρκελ θα είναι υποψήφια και για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία, περιορίστηκε να απαντήσει ότι οι δηλώσεις της ίδιας δεν το αποκλείουν.
Υποστηρικτικός, όμως, ήταν ο Γερμανός Πρόεδρος και σε ό,τι αφορά την πολιτική ασφάλειας του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, τασσόμενος κατά της γενικής απαγόρευσης της μπούρκας και μιας νέας συζήτησης για την διπλή υπηκοότητα. «Με την πολιτική του κ. Ντε Μεζιέρ μπορώ να συμφωνήσω», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι να διαπιστώσει κανείς από πού ακριβώς προέρχεται η απειλή και αν δικαιολογεί τον περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών. Σχετικά με την κατάσταση της Γερμανίας εν μέσω τόσων και διαφορετικών κρίσεων, ο Γιοάχιμ Γκάουκ δήλωσε ότι η χώρα παραμένει ισχυρή, «δεν είναι σαν ένα καράβι που βυθίζεται, ούτε καν σε κατάσταση βαριάς καταιγίδας, αλλά υπάρχουν άνεμοι που μας τραντάζουν και προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία».