Τελικά μας «ψεκάζουν»;

Εβδομήντα επτά επιστήμονες απαντούν
2'

Στα «καυτά» θέματα των συνωμοσιολόγων παγκοσμίως, το οποίο έχει «ταλανίσει» και την πολιτική ζωή του τόπου μας, συγκαταλέγονται οι αεροψεκασμοί –κοινώς το ερώτημα «μας ψεκάζουν;».

Η κεντρική ιδέα αυτής της θεωρίας είναι ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να ελέγχουν τους λαούς, ψεκάζοντας με χημικά που κάνουν τους ανθρώπους νωθρούς και άβουλους. Οι ενδείξεις είναι τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα και μένουν στον ουρανό σαν λευκές γραμμές.

Μια επιστημονική μελέτη έρχεται τώρα να δώσει απάντηση. Η Κριστίν Σίρερ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέθεσε σε 77 επιστήμονες να εξετάσουν τα στοιχεία που επικαλούνται οι οπαδοί της θεωρίας των αεροψεκασμών, γνωστή και ως Chemtrail, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle. Οι 49 εξέτασαν φωτογραφίες με ίχνη συμπύκνωσης, δηλαδή τα ορατά λευκά ίχνη υδρατμών που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα στον ουρανό, και 28 αξιολόγησαν χημικές αναλύσεις από τη σύνθεση της ατμόσφαιρας.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε στο περιοδικό Environmental Research Letters. Από τους επιστήμονες που εξέτασαν τα ίχνη συμπύκνωσης, το 37% καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα λευκά ίχνη υδρατμών των αεροσκαφών παραμένουν περισσότερη ώρα ορατά στην ατμόσφαιρα από ό,τι παλαιότερα διότι τα αεροσκάφη πετούν πλέον πολύ ψηλότερα και διαθέτουν ισχυρότερους κινητήρες, που εκπέμπουν περισσότερους υδρατμούς. Το υπόλοιπο 47% των ειδικών δεν επιβεβαίωσαν καν την παρατήρηση των οπαδών της θεωρίας ότι τα ίχνη συμπύκνωσης παραμένουν περισσότερο στην ατμόσφαιρα, ενώ οι υπόλοιποι δεν πήραν καν θέση στο ερώτημα.

Οι χημικοί που εξέτασαν τις αναλύσεις για τη σύνθεση του αέρα δεν βρήκαν ενδείξεις για αεροψεκασμούς. Μόλις ένας ειδικός κατέγραψε σε απομακρυσμένη περιοχή ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση βαρίου. Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι οι τιμές αυτές σχετίζονται με αεροψεκασμούς.

Το συμπέρασμα των 77 ειδικών είναι σαφές: «Η παραμονή των ιχνών συμπύκνωσης οφείλεται στη νέα τεχνολογία αεροσκαφών. Παράλληλα η βιομηχανική ανάπτυξη έχει αυξήσει τις εκπομπές ρύπων σε ορισμένες περιοχές. Όσοι επομένως εστιάζουν στη θεωρία περί γενικευμένου σχεδίου αεροψεκασμού δεν ασχολούνται με μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα για τα οποία πρέπει επειγόντως να βρεθούν λύσεις».

Σχετικές ειδήσεις