Ερντογάν: Ζήτησα προσωπικά από τον Ομπάμα να εκδώσει τον Γκιουλέν
Η Ουάσινγκτον εμφανίζεται επιφυλακτική στο αίτημα αυτό και δηλώνει ότι χρειάζεται να δει σαφείς αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας, θα έπρεπε να διευκολύνουν την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν είπε ότι ο ίδιος ζήτησε προσωπικά από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να εκδώσει στην Τουρκία τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 15 χρόνια.
«Εγώ προσωπικά ζήτησα από τον Ομπάμα να εκδώσει τον Γκιουλέν πριν από έναν χρόνο. Του το ζήτησα ξανά μετά τα τελευταία γεγονότα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τα πράγματα κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση στη χώρα μας και ένας στρατηγικός εταίρος δεν θα έπρεπε να κάνει δυσκολότερο το έργο του εταίρου του», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε ευθύνες σήμερα στους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, κατηγορώντας τους ότι έπαιξαν κάποιον ρόλο στις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην ανατολική Τουρκία.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με «κοινές επιθέσεις» από διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις που «δρουν από κοινού».
Υπογράμμισε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν ήταν συνένοχοι στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), από τις οποίες σκοτώθηκαν επτά άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και τραυματίστηκαν άλλοι 224 άνθρωποι. Υποστήριξε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους, του PKK και της τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκιουλενιστών».
Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όταν μέρος του στρατού επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται κάθε κατηγορία.
Από ιδεολογική σκοπιά, ο Γκιουλέν, που είναι ισλαμιστής ιεροκήρυκας, δεν έχει σχεδόν τίποτα κοινό με το αριστερών τάσεων PKK που τάσσεται υπέρ του κοσμικού κράτους και επιδιώκει την αυτονομία των περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους.