«Περιπολίες» ισραηλινών αεροσκαφών στη Μεσόγειο

Αποστολές 24 ώρες το 24ωρο πραγματοποιούν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μεσόγειο, μετά την προειδοποίηση...
1'

Αποστολές 24 ώρες το 24ωρο πραγματοποιούν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μεσόγειο, μετά την προειδοποίηση της Χεζμπολάχ ότι θα προασπίσει τα θαλάσσια δικαιώματα του Λιβάνου ανεξαρτήτως του κόστους.

Η εφημερίδα Jerusalem Post γράφει σήμερα ότι το μέτρο λήφθηκε για να προστατεύσει το Ισραήλ τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν σε θαλάσσια ζώνη, την οποία διεκδικούν το Ισραήλ και ο Λίβανος.

Τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο δεν έχουν οριοθετηθεί, ενώ τεχνικά, οι δύο χώρες βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην τολμήσει να εκμεταλλευθεί «ούτε ένα μέτρο» της θαλάσσιας περιοχής στον τομέα όπου τοποθετούνται τα όρια των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών που διεκδικούν αντίστοιχα οι δύο χώρες, ύστερα από την ανακοίνωση στις 10 Ιουλίου της ισραηλινής κυβέρνησης ότι θα υποβάλει στα Ηνωμένα Έθνη συντεταγμένες για να δείξει πού είναι η αποκλειστική του οικονομική ζώνη στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron είναι εξοπλισμένα με ειδικό ηλεκτρο-οπτικό σύστημα για τις επιχειρήσεις σε θαλάσσια ζώνη.