Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Χιλή

Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους του Σαντιάγο σήμερα...

1'

Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους του Σαντιάγο σήμερα, για να διαδηλώσουν ενάντια στη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της Χιλής.

Ωστόσο, σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια και η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις έξι ατόμων. Νωρίς το πρωί οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες βάζοντας φωτιά σε λάστιχα, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πόλη. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση διέλυσαν τους συγκεντρωμένους και συνέλαβαν έξι ανήλικους.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί ζητούν από την κυβέρνηση να αυξήσει τους πόρους της δημόσιας εκπαίδευσης που θεωρείται ο «φτωχός συγγενής» ενός εκπαιδευτικού συστήματος δύο ταχυτήτων. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει κορυφωθεί η ένταση, ενώ πριν από πέντε ημέρες συνελήφθησαν τουλάχιστον 800 άτομα μετά από συγκρούσεις των διαδηλωτών με τους αστυνομικούς.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών εκφράζουν και τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στον τομέα του χαλκού, τα οποία έχουν ανακοινώσει ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους σπουδαστές, ένδειξη ότι διευρύνεται η δυσαρέσκεια εναντίον της δεξιάς κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, που κυβερνά τη χώρα από τον Μάρτιο του 2010.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή