Ανατριχιαστική αποκάλυψη: Ήξεραν ότι το Αματρίτσε θα ισοπεδωθεί - Στους 278 οι νεκροί (vids+pics)
Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στο Αματρίτσε, το οποίο εξαφάνισαν από το χάρτη τα φονικά 6 Ρίχτερ της 24ης Αυγούστου, γνώριζε τους κινδύνους που διέτρεχε η περιοχή.
Η στιγμή του σεισμού
Όπως αποκαλύπτει μάλιστα το πολιτικό περιοδικό Espresso, τα έγγραφα που βρέθηκαν στο δήμο του Αματρίτσε προέβλεπαν με ακρίβεια τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού, αλλά και τους κινδύνους για τους πολίτες «κυρίως στα μικρά χωριά και στο κέντρο, τα οποία έχουν χαρακτηριστικούς στενούς δρόμους χωρίς διαπλατύνσεις».
«Οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν τους κινδύνους και δεν έκαναν τίποτα για να τους αποτρέψουν», τονίζει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.
Σε άλλο απόσπασμα επισημαίνεται επίσης ο υψηλός κίνδυνος για τα κτίρια των οποίων «η τυπολογία κατασκευής τους επηρεάζει σημαντικά την τρωτότητα των κτισμάτων που ήδη υπάρχουν με πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό», ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κατασκευών, εκ των οποίων πολλές κατασκευάστηκαν το 1800 και το 1900.
«Οι παρεμβάσεις με σκυρόδεμα σημειώθηκαν μετά το 1960, κατά συνέπεια ο κίνδυνος από σεισμό είναι υψηλός και το μαρτυρούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια από το σεισμό του 1979 και του 2009 που σημειώθηκε στην Άκουιλα», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Τα προβλήματα δεν εντοπίζονται μάλιστα μόνο στις κατοικίες, αλλά και στους δρόμους, καθώς: «Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος εγγυάται από έναν μόνο δρόμο. Επιπλέον πρέπει να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».
Το γεγονός μάλιστα ότι γίνεται ειδική αναφορά στο σημείο που μέχρι προ ημερών βρισκόταν το ιστορικό ξενοδοχείο «Ρόμα», το οποίο και κατέρρευσε παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον τέσσερις τουρίστες, επιτείνει την αίσθηση της τραγωδίας.
«Τα προσχωσιγενή, αμμοπηλώδη εδάφη στα οποία έχουν τοποθετηθεί πιο συμπαγείς δομές, τα καθιστούν γενικά ασταθή. Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη, από την πλευρά της δημοτικής υπηρεσίας, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριση δημοσίων και ιδιωτικών σχεδίων, και να τα υποβάλλει σε γεωτεχνική και γεωλογική έκθεση που θα εγγυάται τη λειτουργικότητα στο σύνολο σχεδίου-εδαφών για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους», προσθέτει μεταξύ άλλων το κείμενο…
Στους 278 οι νεκροί – Αργοσβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων
Την ίδια ώρα, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο σεισμός στην Ιταλία σβήνουν, με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει τους 278 και τις επιχειρήσεις διάσωσης σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές να σταματούν.
Τρεις ημέρες μετά τη δόνηση που έπληξε την ορεινή καρδιά της χώρας, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, οι διασώστες και οι εθελοντές συνεχίζουν να ψάχνουν στο ισοπεδωμένο Αματρίτσε.
Όμως κάτω από τα συντρίμμια δεν ακούγονται πλέον φωνές, δεν υπάρχουν ίχνη ζωής...
«Μόνο ένα θαύμα μπορεί να φέρει πίσω ζωντανούς τους φίλους μας αλλά εξακολουθούμε να σκάβουμε γιατί αγνοούνται πολλοί», είπε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της πόλης, Σέρτζιο Πιρότσι. Σύμφωνα με τον δήμαρχο δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη περίπου 15 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και μικρών παιδιών.
Σε γειτονικά χωριά, όπως στο Πεσκάρα ντελ Τρόντο, οι διασώστες αποχώρησαν αφού απεγκλωβίστηκαν όλοι οι κάτοικοι – νεκροί ή ζωντανοί.
Περίπου 40 από τα θύματα θα κηδευτούν αύριο, δημοσία δαπάνη, στη διπλανή πόλη Άσκολι Πιτσένο. Οι αρχές έχουν κηρύξει το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη μνήμη των νεκρών.
Η πρώτη κηδεία ενός θύματος του σεισμού, του 28χρονου Μάρκο Σανταρέλι, έγινε σήμερα στη Ρώμη. «Δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω την οδύνη του πατέρα που ζει περισσότερο από τα παιδιά του. Ίσως να μην υπάρχουν λόγια», είπε ο πατέρας του, Φίλιπο Σανταρέλι, μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Η κηδεία άλλων έξι θυμάτων, μεταξύ των οποίων ενός 8χρονου αγοριού και δύο κοριτσιών ηλικίας 14 και 15 ετών επρόκειτο να γίνει αργά το απόγευμα στη γενέτειρά τους, την Πομέτσια, στα νότια της Ρώμης.
Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, 388 τραυματίες νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία, ενώ οι 40 από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Εκτιμάται, δε, ότι περίπου 2.500 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το φονικότερο σεισμό που έχει πλήξει την Ιταλία από το 2009.
Οι επιζώντες που δεν έχουν πού να πάνε, κοιμούνται σε μια σειρά από γαλάζιες σκηνές που έστησαν κοντά στα ισοπεδωμένα χωριά τους. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η περιοχή θα ανοικοδομηθεί ξανά, όμως πολλοί ντόπιοι αμφιβάλλουν ότι θα γίνει κάτι τέτοιο.
«Φοβάμαι ότι το χωριό μας και τα άλλα απλώς θα σβήσουν. Εξάλλου, οι περισσότεροι δεν ζουν εδώ καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Τον χειμώνα οι κοινότητες αυτές είναι σχεδόν έρημες», είπε ο 77χρονος Σαλβατόρε Πετρούτσι από το χωριουδάκι Τρισούνγκα. «Ίσως εμείς να είμαστε οι τελευταίοι που έζησαν στην Τρισούνγκα», πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 1.050 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στην περιοχή μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 βαθμών, τα ξημερώματα της Τετάρτης. Λόγω των μετασεισμών προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε οικοδομές και σπίτια που είχαν σωθεί από την πρώτη δόνηση. Μεταξύ αυτών ήταν και μια γέφυρα που οδηγούσε στο Αματρίτσε και η οποία έκλεισε αναγκαστικά σήμερα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την επιχείρηση διάσωσης.
Σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο της Ιταλίας, ο κύριος σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που το Ακούμολι, το χωριό που βρισκόταν εγγύτερα στο επίκεντρο, «βυθίστηκε» κατά 20 εκατοστά.
Σήμερα, στις περισσότερες κοινότητες επικρατούσε σιγή, με τα σπίτια σωριασμένα σε σωρούς ερειπίων, τα υπάρχοντα των κατοίκων εκτεθειμένα σε κοινή θέα ή σκορπισμένα ανάμεσα στα χαλάσματα.
«Απομακρύναμε τους τελευταίους νεκρούς που εντοπίσαμε. Δεν γνωρίζουμε και ίσως δεν μάθουμε ποτέ αν ο αριθμός των αγνοούμενων για τους οποίους είχαμε πληροφόρηση αντιστοιχεί πραγματικά στον αριθμό των ανθρώπων που θάφτηκαν στα συντρίμμια», είπε ένας διασώστης που βοήθησε στις επιχειρήσεις στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο.
Μεταξύ των νεκρών είναι έξι Ρουμάνοι, μια Ισπανίδα, ένας Καναδός και ένας Αλβανός, κάτοικοι της περιοχής. Σκοτώθηκαν επίσης τρεις Βρετανοί τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο αγόρι. Η περιοχή είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες και οι τοπικές αρχές αγωνίζονται να εξακριβώσουν πόσοι επισκέπτες φιλοξενούνταν εκεί όταν χτύπησε ο σεισμός.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανέφερε ότι αγνοούνται ακόμη 17 Ρουμάνοι υπήκοοι. Η ρουμανική κοινότητα στην Ιταλία είναι μεγάλη και ορισμένα από τα θύματα ήταν μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.
Στο Αματρίτσε, που πέρσι ψηφίστηκε ως ένα από τα ωραιότερα ιστορικά χωριά της Ιταλίας και φημίζεται για την τοπική κουζίνα του, ούτε ένα σπίτι δεν έμεινε ανέπαφο. «Το Αματρίτσε θα πρέπει να ισοπεδωθεί», είπε ο δήμαρχος Πιρότσι, καλώντας τους νέους να μην εγκαταλείψουν την κοινότητα, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε το σβήσιμό της από το χάρτη.
«Καμιά νύχτα δεν διαρκεί τόσο πολύ που να μην ξαναβγεί ποτέ ο ήλιος. Είμαι σίγουρος ότι το Αματρίτσε θα ανατείλει ξανά. Το χρωστάμε στους 218 ανθρώπους που πέθαναν εδώ», ήταν το μήνυμά του.
Τα περισσότερα κτίρια του Αματρίτσε ήταν ηλικίας εκατοντάδων ετών, είχαν χτιστεί δηλαδή πολύ προτού να εφαρμοστεί οποιοσδήποτε αντισεισμικός κανονισμός και το γεγονός αυτό εξηγεί την εκτεταμένη καταστροφή. Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι είπε ότι όλα, και τα 293 κτίρια ή τοποθεσίες που θεωρούνταν σημαντικά από πολιτιστικής άποψης – μεταξύ αυτών και πολλές εκκλησίες – είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές…
Στο φως συγκλονιστικές ιστορίες και φωτογραφίες των θυμάτων
Σε 278 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας παράλληλα τόνισε πως 388 άνθρωποι νοσηλεύονται για τραυματισμούς που υπέστησαν σε νοσοκομεία κα οι 40 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τον πιο φονικό σεισμό που έπληξε την χώρα από το 2009.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές έπειτα από την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου αργά χθες, εγκρίνοντας μια πρώτη χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ για επείγουσα βοήθεια.
Δείτε εδώ την πρώτη λίστα με τα θύματα που ταυτοποιήθηκαν
Συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες
Η εικόνα της τραυματισμένης καλόγριας που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Η φωτογραφία μιας μοναχής στο χωριό Αματρίτσε, η οποία σώθηκε επειδή κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι της έγινε viral.
Tραυματισμένη η Αδελφή Μαριάννα από την Αλβανία εμφανίζεται καθισμένη στο δρόμο, πάνω σε μια κουβέρτα να προσπαθεί να βρει τρόπο επικοινωνίας.
Η 8χρονη που θυσιάστηκε για να σώσει την 4χρονη αδελφή της
Μια από τις ιστορίες που συγκλονίζουν, είναι αυτή δύο μικρών κοριτσιών, της 8χρονης Τζούλια και της μικρότερης αδελφής της Τζόρτζια Ρενάλντο, οι οποίες βρίσκονταν στο χωριό Πεσκάρα ντελ Τρόντο, μαζί με τους γονείς τους, στο σπίτι της γιαγιάς τους, για τις τελευταίες ημέρες των διακοπών τους.
Η Τζούλια έβαλε το σώμα της ως ασπίδα και προστάτεψε την αδελφή της, η οποία βγήκε χωρίς γρατζουνιά από τα χαλάσματα, θυσιάοντας τη ζωή της.
Οι γονείς των κοριτσιών κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το σπίτι και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Ο τροχονόμος που σκοτώθηκε μαζί με τα παιδιά του
Ο 42χρονος Έτζιο Τούλι ήταν τροχονόμος στην Απρίλια. Σκοτώθηκε στο Αματρίτσε μαζί με τα δυο παιδιά του, ηλικίας 14 και 12 ετών, ενώ η γυναίκα του διασώθηκε.
Σαν από θαύμα το παιδί τους σώθηκε
Ο 42χρονος Φαμπρίτσιο Γκρατζιάνι και η Αουρέλια Νταογκάρου από τη Φλωρεντία σκοτώθηκαν στο Αματρίτσε. Ήταν διακοπές με τον 9χρονο γιο τους. Σαν από θαύμα, το παιδί σώθηκε.
Ένα από τα μικρότερα θύματα κοριτσάκι 18μηνών
Ένα από τα μικρότερα θύματα είναι η 18μηνών Μαρισόλ Πιερμαρίνι. Σκοτώθηκε ενώ κοιμόταν μέσα στην κούνια της.
Συγκλονιστικό βίντεο από ψηλά δείχνει το μέγεθος της καταστροφής στο επίκεντρο του σεισμού
Μαζί στη ζωή, μαζί και στο θάνατο...
Ένα ζευγάρι που περνούσε τις διακοπές του στο χωριό Αματρίτσε, το οποίο ισοπεδώθηκε από το σεισμό, βρέθηκε νεκρό και αγκαλιασμένο.
Η Πάολα Ρασέλι και ο συζυγός της Φαμπρίτσιο Τραμπάλτσα βρισκόταν στην περιοχή για να ξεκουραστούν από τις υποχρεώσεις τους και γιόρτασαν τα γενέθλια της Πάολα ξέγνοιαστοι.
Οι φίλοι τους τον αναζητούσαν επί ώρες, ωστόσο οι διασώστες τους εντόπισαν αγκαλιά, νεκρούς.
Γλίτωσε από το σεισμό της Λ’ Άκουιλα και στον προχθεσινό έχασε το παιδί της
Η μοίρα έπαιξε τραγικό παιχνίδι σε μια γυναίκα που επιβίωσε από τον καταστροφικό σεισμό του 2009 στη Λ’ Άκουιλα.
Η νεαρή Μαρτίνα Τούρκο, έζησε την οδυνηρή εμπειρία του σεισμού του 2009 και αποφάσισε να μετακομίσει σε άλλο μέρος της Ιταλίας.
Ο σεισμός όμως που χτύπησε τα ξημερώματα της Τετάρτης την Αρκουάτα ντελ Τρόντο της στέρησε τη μόλις 18 μηνών κόρη της Μαρισόλ, η οποία σκοτώθηκε από το φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου, όταν καταπλακώθηκε στην κούνια της από το σπίτι τους που ισοπεδώθηκε.
Η ίδια η Μαρτίνα και ο σύντροφός της Μασιμιλιάνο σώθηκαν και βρίσκονται με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο.
Τραγική ειρωνεία: Μελετούσε τους σεισμούς, ήταν σε άδεια και σκοτώθηκε στο Αματρίτσε
Ακόμα μια τραγική ιστορία από το σεισμό της Ιταλίας έγινε γνωστή και προκαλεί συγκίνηση.
Η Τιτζιάνα Λο Πρέστι ήταν εργαζόμενη στην Πολιτική Προστασία με ειδικότητα τις σεισμόπληκτες περιοχές.
Η άτυχη 60χρονη γυναίκα πήγε στην περιοχή Σαλέτε στο Αματρίτσε για να βοηθήσει τη μητέρα της, η οποία είχε υποβληθεί πρόσφατα σε εγχείρηση.
Η κόρη της δεν μπορούσε να τη βρει στο τηλέφωνο και ειδοποίησε τις Αρχές.
Τελικά διαπιστώθηκε ότι η Τιτζιάνα Λο Πρέστι δεν βρισκόταν πλέον εν ζωή…
Η 14χρονη Ελίζα Καφίνι ήταν διακοπές με τη γιαγιά και την 8χρονη ξαδέλφη της στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Σκοτώθηκαν και οι τρεις.
Η 15χρονη Αριάνα Μασκιαρέλι καταπλακώθηκε στο σπίτι των παππούδων της, στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, όπου είχε πάει για τους δει
Ο 42χρονος Αλεσάντρο Νερόνι είχε πάει στο Αματρίτσε για να επισκεφθεί τους γονείς του
Η 44χρονη Νάντια Μανιάντι έχασε επίσης τη ζωή της μαζί με τον 11χρονο γιο της Φραντσέσκο, αφήνοντας πίσω τους τον πατέρα…
Ο 52χρονος Τζιάκομο ντελ Ότο ήταν επίσης διακοπές με τη γυναίκα του Όρα, την 12χρονη κόρη του Άντζελα και τον αδερφό του Πολ
Ο 43χρονος Τζιαμπάολο Πεάτσε από τη Λ’ Άκουιλα έχασε τη ζωή του στο Ακουμόλι όπου είχε πάει για να επισκεφτεί τους γονείς του
Τέλος, η 21χρονη Άννα Γκρόσι, την ώρα του σεισμού, βρισκόταν στο Αματρίτσε μαζί με το φίλο της Κλαούντιο Λεονέτ. Οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό αλλά σοβαρά τραυματισμένο τον άνδρα, όχι όμως και εκείνη...
Υποσχέσεις Ρέντσι για ανοικοδόμηση των ισοπεδωμένων περιοχών
Η Ιταλία θα ανοικοδομήσει τα χωριά και τις πόλεις που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό και θα προωθήσει ξανά τις προσπάθειες για την προστασία των κτηρίων και των εγκαταστάσεων της χώρας από φυσικές καταστροφές δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι έχουμε μια ηθική δέσμευση απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες αυτών των περιοχών», δήλωσε ο Ρέντσι στους δημοσιογράφους, έπειτα από το τέλος του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε για να συζητηθεί η αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση.
«Η ανοικοδόμηση είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης μας και της χώρας μας», τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι επίσης ζωτικής σημασίας η ενίσχυση των μέτρων αντισεισμικής προστασίας σε μια από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του κόσμου.
«Είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο όταν έρχεται να διαχειριστούμε επείγουσες καταστάσεις, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά επίσης και πρόληψης», πρόσθεσε.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον σεισμό στην Ιταλία.