Γερμανία: Επιμένει στο διάλογο με την Άγκυρα η Μέρκελ

Ενδεχόμενη διακοπή του διαλόγου με την Τουρκία δεν θα έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα, υποστήριξε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θέτει πάντα στις συνομιλίες τα ζητήματα κράτους δικαίου. Η Καγκελάριος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και σημείωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεισφέρουν στην κατανομή των προσφύγων, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το πώς θα συμβεί αυτό στην πράξη, ενώ για μία ακόμη φορά απέφυγε να απαντήσει εάν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα και για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία.
4'

«Έχουμε να κάνουμε με διάφορες εξελίξεις στην Τουρκία και ήταν σωστό και σημαντικό - και δικαίως το ανέμενε η τουρκική ηγεσία - ότι καταδικάσαμε το πραξικόπημα (…) Από την άλλη πλευρά υπάρχουν θέματα που τα επισημαίνουμε, ασκούμε κριτική», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην καθιερωμένη «θερινή» συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μιλήσει με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον τρόπο μεταχείρισης όσων βρίσκονται στη φυλακή.

«Συνομιλούμε με την Τουρκία για το κράτος δικαίου και δεν βάζω εδώ βαθμούς, αλλά υπάρχουν συνέχεια συνομιλίες, οι οποίες δείχνουν ότι αυτά που θεωρούμε ελλείμματα δημοκρατίας, τα θέτουμε», πρόσθεσε η γερμανίδα Καγκελάριος απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τη στάση της έναντι της 'Αγκυρας και συνέχισε εξηγώντας ότι η συζήτηση και οι συναντήσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές. «Εάν δεν συνομιλούμε μεταξύ μας, αλλά μιλάμε μόνο ο ένας για τον άλλον, αυτό τις περισσότερες φορές στην διπλωματία δεν οδηγεί στα καλύτερα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείσα ωστόσο να εξηγήσει πρόσφατη δήλωσή της, με την οποία καλούσε τους τουρκικής καταγωγής πολίτες που ζουν στην Γερμανία να επιδείξουν τον μεγαλύτερο βαθμό προσήλωσης στη χώρα όπου ζουν, η κυρία Μέρκελ ζήτησε οι διαμάχες που υπάρχουν στην Τουρκία να μην μεταφερθούν στην Γερμανία, αλλά εκείνοι που ζουν χρόνια εδώ ή έχουν και γερμανική υπηκοότητα να συνεισφέρουν στην εξέλιξη της χώρας. «Εάν το θέλουν, είναι ευπρόσδεκτοι. Δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν, όπως και κανέναν που ζει ήδη εδώ και γενιές στην Γερμανία. Είμαι και η δική τους Καγκελάριος και αυτή η αναγνώριση είναι σημαντική. Εάν αυτό βρίσκει ανταπόκριση με το να συμμετάσχει κανείς με προσήλωση για τη χώρα μας και όχι με την μεταφορά διαμαχών από την Τουρκία στην Γερμανία, αυτό είναι καλό», δήλωσε.

Αναφερόμενη στις επαφές που έχει ήδη ξεκινήσει με τους ευρωπαίους εταίρους ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με θέμα το «Brexit» τον ερχόμενο μήνα στην Μπρατισλάβα, η 'Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι «πριν ενεργήσουμε βιαστικά, πρέπει να σκεφτούμε με ηρεμία τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, ως '27'», εξηγώντας ότι αυτό είναι το αντικείμενο των επαφών της. «Χαίρομαι που θα συναντηθώ με σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη και το θέμα είναι να δούμε πού βρισκόμαστε σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας - αυτό είναι τεράστιο ζήτημα, το αναγνωρίζουν όλοι - όπως και σε θέματα εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία, έτσι μου έχουν επιβεβαιώσει όλοι οι συνομιλητές μου, θεωρείται ως σωστή και σημαντική», συνέχισε η Καγκελάριος και τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης των αιτίων της προσφυγιάς αλλά και της δίκαιης κατανομής των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη.

«Εδώ υπάρχουν κάποιες χώρες που δεν θέλουν να συμμετάσχουν και υπάρχουν άλλες πιο ανοιχτές», διαπίστωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Ευρώπη έχουν βρεθεί λύσεις για πολλά δύσκολα θέματα και το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εάν εξακολουθεί να επιμένει στο σύστημα κατανομής που έχει αποφασιστεί από την Ε.Ε., η γερμανίδα χριστιανοδημοκράτης δήλωσε: «Πρέπει να βρούμε μια κοινή λύση και ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει το δικό του μερίδιο στην κοινή προσπάθεια. Πώς θα ζυγιστούν τα διάφορα συστατικά, θα πρέπει να το δούμε. Αυτό που συνεχίζω να πιστεύω ότι δεν μπορεί να συμβαίνει είναι να λένε κάποιες χώρες ‘δεν θέλουμε να έχουμε γενικά μουσουλμάνους στις χώρες μας - ασχέτως εάν είναι αναγκαίο για ανθρωπιστικούς λόγους ή όχι».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι έχοντας υπόψη την υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. «Εάν βεβαίως προχωρήσουμε σε ό,τι αφορά το Μινσκ, τότε αυτό βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα από όλα να σταματήσουμε την τρομακτική αιματοχυσία στην Συρία και να κάνουμε το παν προκειμένου να βρούμε μια πολιτική λύση, διότι λύση μόνο με στρατιωτικά μέσα δεν θα υπάρξει. «Δύο ώρες κατάπαυση πυρός και 22 ώρες βομβαρδισμοί, δεν είναι λύση για τους ανθρώπους», δήλωσε αναφερόμενη στην σχετική συμφωνία με την Ρωσία και απέρριψε κατηγορηματικά τις εικασίες ότι υπάρχει σε αυτό διάσταση απόψεων μεταξύ Καγκελαρίας και υπουργείου Εξωτερικών.

Ερωτώμενη για μία ακόμη φορά πότε και με ποιο κριτήριο θα αποφασίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι θα εκφραστεί «στον κατάλληλο χρόνο». Διευκρίνισε δε ότι η ίδια δεν είχε δηλώσει ποτέ το πότε σκόπευε να ανακοινώσει τις προθέσεις τις.

Σχετικές ειδήσεις