Ευρωπαίος από τον Νότο το φαβορί για τη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (Vid)
Στον τρίτο γύρο της διαδικασίας, ο Γκουτέρες κατέλαβε την πρώτη θέση, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ τη δεύτερη, ενώ στην τρίτη θέση ισοψήφησαν η επικεφαλής της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα και ο πρώην ΥΠΕΞ της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας θα διεξαγάγει ψηφοφορίες για καθεμιά από τις εναπομείνασες 10 υποψηφιότητες, με τις επιλογές ψήφου να είναι «ενθαρρύνουμε», «αποθαρρύνουμε», ή «δεν έχουμε άποψη». Ο Γκουτέρες έλαβε χθες 11 θετικές ψήφους, 3 αρνητικές κι ένα κράτος μέλος δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η διαδικασία στο ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεχιστεί ώσπου να επιτευχθεί συναίνεση για το πρόσωπο το οποίο θα αντικαταστήσει τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος αποχωρεί από την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού στα τέλη του 2016, όταν θα έχει πλέον ολοκληρώσει δύο πενταετείς θητείες.
Ο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) και Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (Ιούνιος 2005-Δεκέμβριος 2015), κέρδισε και στις δύο προηγούμενες μυστικές ψηφοφορίες στο ΣΑ: την 5η Αυγούστου εξασφάλισε 11 ψήφους ενθάρρυνσης, 2 αποθάρρυνσης, ενώ 2 χώρες δεν εξέφρασαν γνώμη, ενώ την 21η Ιουλίου έλαβε 12 ψήφους ενθάρρυνσης και 3 χώρες δεν πήραν θέση.
Ο Λάιτσακ κατέλαβε χθες τη δεύτερη θέση (9 ψήφοι ενθάρρυνσης, 5 αποθάρρυνσης, 1 χώρα δεν εξέφρασε άποψη) ενώ η Βουλγάρα Μπόκοβα και ο Σέρβος Γέρεμιτς την τρίτη (οι ψήφοι για αμφότερους ήταν 7-5-3, αντίστοιχα), σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σουσάνα Μαλκόρα έπεσε στην πέμπτη θέση (από την τρίτη), ακολουθούμενη από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Σέργιαν Κερίμ και την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Χέλεν Κλαρκ, σήμερα επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ, η πρώην ΥΠΕΞ της Μολδαβίας Νατάλια Γκερμάν, καθώς και η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το περιβάλλον, η Κριστιάνα Φιγκέρες από την Κόστα Ρίκα, συμπληρώνουν τη δεκάδα.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς και ο ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου Ίγκορ Λούκσιτς έχουν ήδη αποχωρήσει από την κούρσα.
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως το ΣΑ έχει στόχο να προτείνει στη Γενική Συνέλευση των 193 κρατών έναν υποψήφιο ΓΓ ως τον Οκτώβριο. Εντέλει, τα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχουν τη δυνατότητα άσκησης βέτο – οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα – θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια υποψηφιότητα.