Πρόστιμο - μαμούθ στην Apple: Η αρχή του τέλους στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα στα «φορολογικά πλεονεκτήματα» που χορηγεί η Ιρλανδία στην Apple διατάσσοντας την γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισ. ευρώ, καθώς αποφάνθηκε πως το ειδικό σχέδιο για τη διοχέτευση των κερδών της εταιρείας μέσω της Ιρλανδίας αποτελούσε παράνομη κρατική βοήθεια.
6'

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισ. δολαρίων (...) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισ. δολαρίων, συν τους τόκους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Το μεγάλο αυτό ποσό, περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εταιρεία σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να μειωθεί, αναφέρει η Επιτροπή, αν άλλες χώρες επιδιώξουν οι ίδιες περισσότερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία.

Το Δουβλίνο και η Apple θα ασκήσουν έφεση

Η Ιρλανδία διαφωνεί βαθιά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των φορολογικών συμφωνιών της με την Apple Inc, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πριν επιδιώξει τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου για την άσκηση έφεσης.

Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια. Η Ιρλανδία δεν επεφύλαξε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple και δεν κάνει συμφωνίες με φορολογουμένους, προσθέτει.

«Διαφωνώ βαθιά με την Επιτροπή»", ανέφερε ο Νούναν στη δήλωση που εξέδωσε. «Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση. Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας, για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις• και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών».

Η Apple ανακοίνωσε επίσης πως θα ασκήσει έφεση

«Η Apple ακολουθεί το νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε οπουδήποτε λειτουργούμε. Θα ασκήσουμε έφεση και έχουμε την πεποίθηση πως η απόφαση θα ανατραπεί», αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση που εξέδωσε.

«Η υπόθεση της Επιτροπής δεν αφορά το πόσο πληρώνει η Apple σε φόρους, αφορά το ποια κυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρήματα. Θα έχει βαθειά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη», υποστηρίζει ακόμη η Apple.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους φόρους της Apple μπορεί να απειλήσει τις ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζοντας ότι απειλεί το «πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις υποθέσεις που εξελίσσονται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Επιτροπή για την επίτευξη του κοινού μας στόχου να εμποδίσουμε τη διάβρωση του φόρου που καταβάλλουν οι εταιρείες», προστίθεται στο κείμενο.

«Αρνούμαστε να σχολιάζουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως το υπουργείο Οικονομικών είναι απογοητευμένο από το γεγονός ότι η Επιτροπή ενεργεί με μονομερή τρόπο στο περιθώριο των σημαντικών προόδων που πραγματοποιούνται από κοινού από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή», αναφέρει ακόμη το αμερικανικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

«Όπως έχουμε πει, πιστεύουμε πως η επιβολή αναδρομικών φόρων από την Επιτροπή είναι άδικη, αντίθετη στις καθιερωμένες νομικές αρχές και θέτει σε αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς κανόνες των κρατών μελών», διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Ταράσσονται οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολυεθνικών

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μία ιστορική καμπή στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολυεθνικών, υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Κορριέρε ντέλα Σέρρα, Μάσσιμο Σιδέρι.

Η σημερινή ημέρα, κατά τον αρθρογράφο της ιταλικής εφημερίδας, θα μπορούσε να είναι η ημέρα η πιο σημαντική από εκείνη του λανσαρίστηκε το iPhone, στις 9 Ιανουαρίου 2007.

Η 30η Αυγούστου του 2016 θα μείνει στην ιστορία ως το «ηλιοβασίλεμα» του Itax, την «καινοτόμο» μέθοδο με την οποία η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Steve Jobs, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πληρώνει ελάχιστους έως μηδενικούς φόρους επί των κερδών της.

Το πρόστιμο μαμούθ των 13 δις ευρώ είναι ικανό να αλλάξει την ισορροπία των πλέον κεφαλαιοποιημένων εταιριών στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη. Πρόκειται σίγουρα για μία ιστορική καμπή στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολυεθνικών, όχι μόνο στον χώρο της τεχνολογίας, και όχι βέβαια μόνο εκτός Ευρώπης.

Πλέον υπάρχει μία διακεκομμένη γραμμή, από την οποία δύσκολα μπορείς να κάνεις πίσω: μέχρι τώρα οι πολυεθνικές εκμεταλλευόντουσαν σφάλματα των νόμων, όπως πχ, εκείνα που αφορούν τις διπλές χρεώσεις. Τα αξιοποιούσαν δε τόσο καλά, ώστε ο φόρος να είναι σχεδόν μηδενικός. Η Apple κατέβαλε μόνο το 1% φόρο επί των κερδών! Πραγματικά ένας παράδεισος για κάθε εταιρία, ανάδοχο, ακόμα και για μία οικογένεια. Μετά την σημερινή όμως ημέρα, οι φόροι δεν θα μπορούν πλέον να «κρύβονται μέσα σε ένα μήλο». (Apple).

Μπορεί να πληγούν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετεί «μονομερή» προσέγγιση σε φορολογικά ζητήματα, μετά την απόφαση που έλαβαν οι Βρυξέλλες με την οποία απαιτούν από την εταιρεία Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία ποσό-ρεκόρ που ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ανησυχούμε από μια μονομερή προσέγγιση που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχουμε πετύχει μαζί με τους Ευρωπαίους για ένα δίκαιο, διεθνές φορολογικό σύστημα» είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Και όταν λέω δίκαιο, εννοώ για τους φορολογούμενους αλλά επίσης και για τις εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν δουλειές σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν η εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Apple να είναι άδικη για τους Αμερικανούς φορολογούμενους επειδή η εταιρεία ενδεχομένως να μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά στις ΗΠΑ ως έκπτωση φόρου.

Σχετικές ειδήσεις