Αναβάλλει ο Μπερλουσκόνι την παρουσίαση των μέτρων λιτότητας

Μια εβδομάδα αναβολή φαίνεται ότι παίρνει η παρουσίαση από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι του λεπτομερούς σχεδίου εφαρμογής...
1'

Μια εβδομάδα αναβολή φαίνεται ότι παίρνει η παρουσίαση από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι του λεπτομερούς σχεδίου εφαρμογής των μέτρων λιτότητας, αναφέρει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Ο λόγος της αναβολής είναι η προσπάθεια του Ιταλού πρωθυπουργού να καθοριστεί μια κοινή πορεία με τους κοινωνικούς εταίρους, με τους οποίους συναντάται ξανά σήμερα, για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα γράφει πως το πακέτο μέτρων άμεσης εφαρμογής περιλαμβάνει μια ευρύτατη κλίμακα πιθανών παρεμβάσεων: από την φορολόγηση του 20% των δεκαετών ομολόγων του δημοσίου και των σταθερών απολαβών από επενδύσεις στο χρηματιστήριο, μέχρι την ειδική, έκτακτη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και την επιτάχυνση της διαδικασίας αύξησης της συντάξιμης ηλικίας για τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ζητούμενο είναι η πλήρης προσαρμογή στα όσα θα ισχύσουν στον δημόσιο τομέα, με σύνταξη και για τις γυναίκες στα εξήντα πέντε.

Τα συνδικάτα, σύμφωνα με παρατηρητές, ζητούν σ' αντάλλαγμα την ουσιαστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, να επιβαρυνθούν και να συμβάλλουν περισσότερο όσοι ανήκουν στις ανώτερες οικονομικά τάξεις και τον σοβαρό περιορισμό των δαπανών για τους βουλευτές και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, δεν αποκλείεται να επιβληθεί, τελικά, ειδικός φόρος επί της ακίνητης περιουσίας και έκτακτη εισφορά στους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών με μεγάλα ποσά.