Deutsche Welle: Ενδίδει η Μέρκελ στις πιέσεις Ερντογάν για τους Αρμένιους;
Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να εκπέμψει μήνυμα προς την Τουρκία που θα έχει στόχο την άρση της απαγόρευσης, η οποία εμποδίζει τους γερμανούς βουλευτές να επισκέπτονται τις στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ.
Το περιεχόμενο του μηνύματος θα σχετίζεται με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με το Spiegel, το υπουργείο Εξωτερικών και η Καγκελαρία έχουν ήδη συμφωνήσει, ώστε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ να προβεί σε δηλώσεις, με τις οποίες θα τηρούνται αποστάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης από το σχετικό ψήφισμα του κοινοβουλίου για τη γενοκτονία.
Μετά την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια ως γενοκτονίας η Τουρκία είχε κλείσει το δρόμο στους γερμανούς βουλευτές προς τη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ, από όπου συντονίζονται οι επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Τις προηγούμενες εβδομάδες γερμανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών είχαν επιχειρήσει να βρουν μια λύση για τη διαμάχη στην Άγκυρα. Εκεί ενημερώθηκαν για την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για μία δημόσια αποστασιοποίηση του Βερολίνου από το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων.
«Το ψήφισμα για τη γενοκτονία δεν είναι δεσμευτικό»
Την παραπάνω απαίτηση έρχεται τώρα να ικανοποιήσει η γερμανική κυβέρνηση. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ προτίθεται να δηλώσει, κατά το δημοσίευμα του Spiegel, ότι το ψήφισμα για τη γενοκτονία δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για μία απόφαση του κοινοβουλίου που έχει πολιτικό και όχι νομικό χαρακτήρα.
Επί της ουσίας οι προγραμματισμένες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καμία αλλαγή στη στάση του Βερολίνου. Ούτως ή άλλως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνιζαν πάντοτε από το παρασκήνιο ότι οι ίδιοι δεν θεωρούσαν καλή ιδέα την αναγνώριση της γενοκτονίας.
Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης εκφράζεται ικανοποίηση για τις σχεδιαζόμενες ενέργειες, οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά στην επιθυμητή άρση της απαγόρευσης προς τους γερμανούς βουλευτές. Σε αντίθετη περίπτωση το γερμανικό υπουργείο Αμύνης έχει καταρτίσει ήδη σχέδιο για τη μεταφορά των γερμανικών πολεμικών αεροσκαφών σε άλλη βάση στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: Deutsche Welle