Νίγηρας: «Σφαγή» με 123 τρομοκράτες νεκρούς ύστερα από επιχείρηση κατά της Μπόκο Χαράμ

Δεκατέσσερα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα και εκατόν είκοσι τρεις «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σε μια ευρείας κλίμακας «εκκαθαριστική επιχείρηση» την οποία διεξήγαγαν «από τον Ιούλιο» στρατεύματα του Νίγηρα και του Τσαντ στην περιοχή Ντίφα, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Νίγηρα, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Άμυνας στη Νιαμέι.
2'

«Ο προσωρινός συνολικός απολογισμός μέχρι και την 28η Σεπτεμβρίου 2016 είναι ο ακόλουθος: στην πλευρά των ημέτερων και φίλιων δυνάμεων: 14 νεκροί, 29 τραυματίες. Στην πλευρά του εχθρού 123 τρομοκράτες νεκροί», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Νίγηρα, ο συνταγματάρχης Μουστάφα Λεντρού.

Εξάλλου «δύο τρομοκράτες αιχμαλωτίστηκαν» και «μια σημαντική ποσότητα όπλων και πυρομαχικών» κατασχέθηκε από τους αντάρτες. Οι «τρομοκράτες» που σκοτώθηκαν ήταν στοιχεία που κατάφεραν να «παρεισφρήσουν» στην περιοχή Ντίφα από τη βορειοανατολική Νιγηρία, προπύργιο της Μπόκο Χαράμ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι κοινές επιχειρήσεις του Τσαντ και του Νίγηρα «εκτυλίχθηκαν ταυτόχρονα» με μια άλλη «επίθεση» που εξαπέλυσαν «ο Νίγηρας και η Νιγηρία», χάρη στην οποία αποσπάστηκαν από την Μπόκο Χαράμ οι στρατηγικής σημασίες κοινότητες «Νταμάσακ, Αμπαντάν και Γκατσαγκάρ», είπε ακόμη ο συνταγματάρχης Λεντρού.

Το πρωί της Πέμπτης η κοινότητα Μαλάμ Φατόρι, άλλο ένα προπύργιο της Μπόκο Χαράμ, πολύ κοντά στην πόλη Μποσό, «απελευθερώθηκε», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό.

Από τον Φεβρουάριο του 2015 η Μπόκο Χαράμ εξαπολύει επιθέσεις στη Ντίφα, μια περιοχή που γειτονεύει με τη βορειοανατολική Νιγηρία, προπύργιο των τζιχαντιστών.

Την 3η Ιουνίου η Μπόκο Χαράμ είχε εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον θέσεων του στρατού στην Μποσό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 στρατιώτες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν επίσης πολλοί άμαχοι. Οι ισλαμιστές σκότωσαν μερικές ημέρες αργότερα στρατοχωροφύλακες στη Ενγκουαγκάμ, κοντά σε έναν καταυλισμό προσφύγων κι εσωτερικά εκτοπισμένων.

Η περιοχή Ντίφα φιλοξενεί πάνω από 300.000 πρόσφυγες κι εκτοπισμένους, χιλιάδες εκ των οποίων ζουν χάρη στη βοήθεια του ήδη πάμπτωχου τοπικού πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος καλεί τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την χρηματική υποστήριξη την οποία προσφέρει.

Σχετικές ειδήσεις