Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κηρύχθηκε στην Τουρκία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα τριών μηνών, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα παρατάθηκε για τρεις ακόμη εβδομάδες.
1'

Η Τουρκία αποστράτευσε 540 στελέχη από τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, καθώς φέρονται να συνδέονται με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν και το δίκτυό του, που η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Στο τελευταίο κύμα των σαρωτικών εκκαθαρίσεων όσων κατηγορούνται για σχέσεις με το πραξικόπημα, η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας (HSYK) απομάκρυνε 66 δικαστές και εισαγγελείς από τις θέσεις τους.

Περίπου 100.000 άνθρωποι που υπηρετούσαν στον στρατό, τις δημόσιες υπηρεσίες, την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα έχουν ήδη αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά την απόπειρα κατάληψης της εξουσίας, ενώ περίπου 32.000 έχουν συλληφθεί για τη φερόμενη σχέση τους με αυτό.

Παράλληλα, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν 55 μέλη του στρατού και της υπηρεσίας πληροφοριών σήμερα, τα οποία φέρονται να έχουν σχέση με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γιουλέν.

Η αστυνομία διεξήγαγε επιχειρήσεις σε 31 επαρχίες αφού εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για συνολικά 101 υπόπτους, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής στην ομαλότητα. «Φυσικά στόχος είναι να εξαλειφθεί η απειλή εναντίον της συνταγματικής τάξης, των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε σήμερα ο Ζουχτού Αρσλάν.

Σχετικές ειδήσεις