Τούρκος βουλευτής κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για το «κλείσιμο» της Παναγίας Σουμελά

Ο βουλευτής με ερώτησή του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση αναρωτιέται αν πίσω από την καθυστέρηση των εργασιών αποκατάστασης της Μονής κρύβονται θρησκευτικοί λόγοι.
1'

Ειδικότερα, o Χαλούκ Πεκσέν, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ρωτά με γραπτή ερώτησή του προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, για ποιους λόγους δεν επαναλειτουργεί ως μουσείο το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Στηn ερώτηση που κατέθεσε στην εθνοσυνέλευση αναφέρει ότι το Μοναστήρι είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο με τη λογική ότι θα γίνουν επιδιορθώσεις, ενώ τονίζει ότι όχι μόνο δεν επαναλειτούργησε αν και έχει περάσει ένας χρόνος, αλλά επιπρόσθετα υπάρχει και η πληροφορία ότι έχει κλείσει για τρία χρόνια.

Ο βουλευτής γράφει ότι «εάν απαριθμήσουμε τη δολοφονία του (Καθολικού) ιερέα Σαντόρο, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, το κλείσιμο του μουσείου της Αγίας Σοφίας (στην Τραπεζούντα) και το κλείσιμο της Παναγίας Σουμελά, προκύπτει ότι όλα αυτά δεν είναι τυχαία» και ότι «ακολουθείται πολιτική πολιτισμικής, κοινωνικής και οικονομικής εξόντωσης της Τραπεζούντας και μείωσης του κύρους της».

Ο ιερέας Αντρέα Σαντόρο είχε δολοφονηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2006 στην Τραπεζούντα, ενώ ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ είχε δολοφονηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2007 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ο δράστης καταγόταν από την Τραπεζούντα.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής ρωτά για ποιο λόγο καθυστερούν οι επιδιορθώσεις στη Σουμελά, αν στο κλείσιμο επέδρασε το γεγονός ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τελούν κατά διαστήματα λειτουργίες εκεί, και αν με αυτό τον τρόπο γίνεται προσπάθεια να εμποδιστούν οι λειτουργίες.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού για προσωρινό κλείσιμο της Μονής για επιδιορθώσεις, είχε εκδοθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2015.

Σχετικές ειδήσεις