Η Τουρκία θα πάρει μέρος στην επιχείρηση εναντίον του ISIS στη Μοσούλη – «Συμβιβασμός» με ΗΠΑ;

Αποφασισμένη να συμμετάσχει στην επιχείρηση που σχεδιάζεται από τις δυνάμεις του συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ιρακινή πόλη της Μοσούλης είναι η Τουρκία, η οποία θα εφαρμόσει ένα «σχέδιο Β», αν δεν περιληφθεί στην επιχείρηση αυτή, όπως ξεκαθάρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία θα πάρει μέρος στην επιχείρηση εναντίον του ISIS στη Μοσούλη – «Συμβιβασμός» με ΗΠΑ;
6'

Σε ομιλία του στο Ικόνιο που μεταδόθηκε ζωντανά, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μάλιστα πως η Τουρκία θα κάνει γνωστή στους διεθνείς εταίρους της, μέσα στις επόμενες ημέρες, την επιθυμία της να πάρει μέρος στην επιχείρηση του συνασπισμού. Δεν προχώρησε ωστόσο σε λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να σημάνει μια εναλλακτική στρατηγική.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια σφοδρή διένεξη με το Ιράκ όσον αφορά στο ποιος θα πρέπει να συμμετάσχει στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που αναμένεται να αρχίσει αυτόν τον μήνα.

Η Τουρκία εκφράζει φόβους ότι η χρησιμοποίηση σιιτικών πολιτοφυλακών, στις οποίες έχει βασιστεί στο παρελθόν ο ιρακινός στρατός, θα προκαλέσει διαθρησκευτική αναταραχή, καθώς και ένα κύμα προσφύγων. Αντιτίθεται επίσης σε ενδεχόμενο ρόλο των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Ουάσινγκτον και Άγκυρα θα καταλήξουν σε συμβιβασμό πριν ξεκινήσει η επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για την ανακατάληψη της Μοσούλης»

«Το παιχνίδι στη Συρία και το Ιράκ παίζεται εναντίον μας», δήλωσε επίσης στην ομιλία που έκανε στο Ικόνιο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άποψη που διατυπώνει η 'Αγκυρα με ποικίλους τρόπους το τελευταίο διάστημα, αν και ο Τουρκος διεθνολόγος Ιλτέρ Τουράν εκτιμά πως η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα θα καταλήξουν σε συμβιβασμό πριν ξεκινήσει η επιχείρηση του Ισλαμικού Κράτους για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Η στάση αυτή της 'Αγκυρας ερμηνεύεται με δύο τρόπους: Πρώτον με την επεκτατική τάση της ερντογανικής Τουρκίας, ενδεχομένως με σκοπό την εκτόνωση της εσωτερικής κρίσης και την ενίσχυση του ερντογανικού καθεστώτος.

Δεύτερον, με την άποψη ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία συνιστούν κίνδυνο για την Τουρκία μέσω του Κουρδικού ζητήματος.

Υπάρχει όμως και η άποψη του τούρκου διεθνολόγου Ιλτέρ Τουράν ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε πως πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα καταλήξουν σε συμβιβασμό προτού ξεκινήσει η επιχείρηση στη Μουσούλη.

Ο Ερντογάν, στην ομιλία που έκανε στο Ικόνιο, καταφέρθηκε για άλλη μια φορά εναντίον των Αμερικανών και αναφέρθηκε στη δήλωση που έκανε πριν από μερικές μέρες η υποψήφια για το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ότι, αν έλθει στην εξουσία, θα εξοπλίσει τους Κούρδους της Συρίας.

«Λένε ότι θα συνεχίσουν να εξοπλίζουν το PYD (η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας) και το λένε στην Αμερική κατά την προεκλογική εκστρατεία. Ντροπή. Το PYD ή η Τουρκία είναι ο σύμμαχός σας στο ΝΑΤΟ; Αν είναι η Τουρκία, τότε θα πρέπει να ακούσετε την Τουρκία και, αν εμείς σας λέμε ότι κάνετε λάθος, θα πρέπει να συνεργαστείτε με μας» είπε ο Ερντογάν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ως προς το εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ερντογάν στο βαθμό που επιλέγει ως άξονα την «Κουρδική απειλή» θα γίνεται πειστικός ενώπιον όχι μόνο των οπαδών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά και της σημαντικής πλειοψηφίας του τουρκικού λαού.

Πλειοψηφία που περιλαμβάνει όχι μόνο τους ψηφοφόρους και τη βάση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, αλλά και αυτούς του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), αλλά και γενικότερα την ονομαζόμενη κοινή γνώμη. Παρεμπιπτόντως, όλη αυτή η διαδικασία θα ευνοήσει τον Ερντογάν στη φιλολογία περί μετάβασης σε προεδρικό σύστημα, φιλολογία η οποία κορυφώνεται για άλλη μια φορά στην Τουρκία.

Το ερώτημα όμως είναι για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Ο διεθνολόγος και πρόεδρος από τον περασμένο Ιούλιο της Διεθνούς Εταιρίας Πολιτικής Επιστήμης (ΙPSA) Ιλτέρ Τουράν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι η αντιπαράθεση αυτή «έχει δύο πλευρές και θα πρέπει να εξεταστεί με αυτή της τη διάσταση».

Σύμφωνα με τον Τουράν οι ΗΠΑ, επειδή δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν δικές τους στρατιωτικές δυνάμεις, «στη μεν Συρία βλέπουν ως σύμμαχο το YPG (στρατιωτική πτέρυγα του PYD), ενώ στο Ιράκ στηρίζονται στον ιρακινό στρατό, στις δυνάμεις των σιιτών και εν μέρει στους Κούρδους του βορείου Ιράκ. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την Τουρκία. Πρώτον είναι γνωστή η οργανική σχέση μεταξύ YPG και PKK. Οι ΗΠΑ ενώ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ, συνεργάζονται στη Συρία με το YPG. Δεύτερον, το YPG ως αντάλλαγμα για τη συμμαχία αυτή, φαίνεται να θέλει ένα καντόνι στη βόρεια Συρία και ένα μέλλον αυτονομίας. Το καντόνι αυτό θα βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας».

Ως προς την κατάσταση στο Ιράκ και την επικείμενη επιχείρηση στη Μουσούλη εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», ο Τουράν λέει ότι «ο ιρακινός στρατός είναι ένας στρατός όπου έχουν παραμεριστεί οι σουνίτες. Επιπρόσθετα υπάρχουν και οι σιιτικές δυνάμεις. Αν στο τέλος της επιχείρησης υπάρξει από πλευράς σιιτών πίεση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν προς το βορρά οι σουνίτες».

«Ενδεχόμενη αλλαγή στην εθνοτική δομή της Μουσούλης θα δημιουργήσει μια βάση για συνεχεία συγκρούσεις στην περιοχή», σημειώνει ο Τουράν.

Ο Τούρκος διεθνολόγος υποστηρίζει επίσης ότι ο διαμελισμός του Ιράκ είναι έργο των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν τώρα ένα Ιράκ όπως το προτιμούν. «Οι Αμερικανοί λένε ότι κατά την επιχείρηση στη Μουσούλη, οι δυνάμεις των σιιτών δεν θα εισέλθουν εντός της πόλης, αλλά δεν είναι πειστικοί».

Πάντως ο Τουράν εκφράζει την πίστη και την ελπίδα ότι «μέχρι την έναρξη της επιχείρησης στη Μουσούλη, οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα εργαστούν ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός» και ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία «θα επιζητήσουν το συμβιβασμό και την εκτόνωση της έντασης, αφού αμφότερες δεν θα ήθελαν να βρεθούν στρατιωτικά αντιμέτωπες».

Οι δυνάμεις που εκπαιδεύονται από τον τουρκικό στρατό στη βάση Μπασίκα του Ιράκ θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης - Εκτόξευση ρουκετών στην επαρχία Αντάλια

Στο μεταξύ, δυνάμεις που εκπαιδεύονται από τον τουρκικό στρατό στο στρατόπεδο Μπασίκα στο βόρειο Ιράκ θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση που σχεδιάζεται για την εκδίωξη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από τη Μοσούλη, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Aνατολή.

Επικαλούμενο αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και ιρακινές πηγές, το πρακτορείο μετέδωσε πως η επιχείρηση θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, «αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη εξέλιξη».

Την ίδια ώρα, δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα (14/10) εναντίον καταστήματος αλιευτικής εταιρίας στη νότια επαρχία Αντάλια (Αττάλεια) χωρίς να προκαλέσουν απώλειες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από μια ορεινή περιοχή στον αυτοκινητόδρομο ανάμεσα στην πόλη Αντάλια και την πόλη Κέμερ. Ασθενοφόρα και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στάλθηκαν στο σημείο, πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις