Ανεβαίνει το θερμόμετρο: Tο NATO στέλνει Ιταλούς στρατιώτες στα σύνορα Λετονίας - Ρωσίας
«Πρόκειται για λίγους άνδρες, μια συμβολική παρουσία», η οποία θα αποτελέσει μέρος «ενός εκ των τεσσάρων ταγμάτων της Συμμαχίας που αναπτύσσονται στις βαλτικές χώρες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. Πρόσθεσε ότι με τους στρατιωτικούς αυτούς, που θα φθάσουν συνολικά τις 4.000, η Ατλαντική Συμμαχία θέλει να δείξει «ότι είναι παρούσα και ενωμένη», «διαθέτει μια ισχυρή άμυνα που εγγυάται την αποτροπή των συγκρούσεων» και επιθυμεί να κρατήσει ανοικτό τον διάλογο με το Κρεμλίνο».
Από την μεριά της, η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, μιλώντας σε συνεδρίαση της Ένωσης Ιταλικών Δήμων, επιβεβαίωσε ότι «ιταλοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην Λετονία, όπως αποφασίστηκε στην σύνοδο της Βαρσοβίας». «Η συμμετοχή της Ιταλίας, από αριθμητικής απόψεως δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, μέσα σε ένα πλαίσιο που προβλέπει την ουσιαστική συμμετοχή πάρα πολλών χωρών του ΝΑΤΟ» τόνισε παράλληλα η Πινότι.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, μετά την σημερινή του συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ στη Ρώμη, δήλωσε από την πλευρά του ότι «η Ιταλία θα αποστείλει 140 άνδρες στην Λεττονία, για να συμμετάσχει στην υπό καναδική διοίκηση δύναμη του ΝΑΤΟ που αναπτύσσεται στην χώρα αυτή». Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας εξήγησε ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη πριν από μήνες «και δεν έχει να κάνει με τις εντάσεις της παρούσας φάσης, οι οποίες συνδέονται την Συρία, και ούτε φυσικά σημαίνει διακοπή του διαλόγου με την Ρωσία». «Δεν πρόκειται για πολιτική επίθεσης κατά της Ρωσίας, αλλά για άμυνα και ενίσχυση των συνόρων μας ως Συμμαχία», δήλωσε επίσης ο Τζεντιλόνι.
Όμως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ότι «η πολιτική του ΝΑΤΟ είναι καταστρεπτική», προσθέτοντας ότι «η Ατλαντική Συμμαχία δημιουργεί νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη, αντί για ισχυρές και βαθιές σχέσεις καλής γειτονίας».
«Η κίνηση αυτή στοχεύει στο να απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους, αντί να καταπολεμήσουμε όλοι μαζί τις κοινές προκλήσεις και απειλές», δήλωσε ακόμη η Ζαχάροβα.