Η μεγάλη έξοδος της Μοσούλης: Άφαντοι οι ηγέτες του ISIS - Χιλιάδες Ιρακινοί περνούν στη Συρία (vid)
Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός αντιστράτηγος και διοικητής των χερσαίων επιχειρήσεων κατά του ISIS, Γκάρι Βολέσκι, ο δυτικός συνασπισμός ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ελικόπτερα Απάτσι για την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων στην απελευθέρωση της πόλης.
Κατά την τρίτη μέρα της μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, ο Ταλίμπ Σαγκάτι, Ιρακινός αντιστράτηγος κάλεσε σήμερα (19/10) τους Iρακινούς που μάχονται για το Ισλαμικό Κράτος στην πόλη να παραδοθούν, σημειώνοντας στους δημοσιογράφους ότι στην στρατιωτική βάση εντός της πόλης υπάρχουν 6.000 μαχητές του ΙΚ, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι από αυτούς είναι ξένοι.
Οι τζιχαντιστές προβάλουν σθεναρή αντίσταση στα χωριά που περιβάλουν την πόλη, όπου έχουν επικεντρωθεί οι περισσότερες μάχες. Το ΙΚ στέλνει φορτηγά γεμάτα με εκρηκτικά πραγματοποιώντας επιθέσεις προς την πρώτη γραμμή συγκρούσεων, ενώ εκτοξεύει όλμους για να επιβραδύνει την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων.
Ένας Ιρακινός αξιωματικός από την 9η Μεραρχία δήλωσε στο Associated Press πως τα στρατεύματα του βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την Χαμντανίγια, την ιστορική χριστιανική πόλη, ανατολικά της Μοσούλης.
Κατά τη χθεσινή μέρα, οι τζιχαντιστές έστειλαν 12 αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά, όμως όλα ανατινάχθηκαν πριν φτάσουν τους στόχους τους, πρόσθεσε ο αξιωματικός.
Στο βόρειο μέτωπο, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Μπασίγκα, ενώ οι δυνάμεις των Κούρδων πεσμεργκά πραγματοποίησαν επίθεση με όλμους από μια περιοχή που βλέπει από ψηλά την πόλη.
Ο Βολέσκι τόνισε επίσης ότι ο δυτικός συνασπισμός δεν υποστηρίζει τις σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις της Δύναμης Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) και δεν θεωρεί ότι αποτελούν μέρος των δυνάμεων που υποστηρίζει για την ανακατάληψη της Μοσούλης.
Η συμμετοχή της σιιτικής πολιτοφυλακής στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης όπου κατοικούν κυρίως σουνίτες, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η επιχείρηση μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση των σεχταριστικών εντάσεων. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τις σιιτικές δυνάμεις για κακοποιήσεις σουνιτών σε προηγούμενες εκστρατείες σε περιοχές που ήλεγχε το ΙΚ.
Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αμβλυνθούν αυτές οι ανησυχίες, οι ηγέτες των σιιτών πολιτοφυλάκων ανακοίνωσαν χθες ότι επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους για την κατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ στα δυτικά της Μοσούλης, με κυρίως σιιτικό πληθυσμό και δεν σχεδιάζουν να εισέλθουν στην πόλη.
Στο μεταξύ, χιλιάδες Ιρακινοί φεύγουν προς τη Συρία για να γλιτώσουν από τις μάχες γύρω από τη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, όπου διεξάγεται μια ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.
Η οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε σήμερα ότι 5.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στον καταυλισμό αλ Χολ στη βορειοανατολική Συρία από την περιοχή της Μοσούλης τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ 1.000 ακόμη περιμένουν στα σύνορα για να περάσουν.
Η ΜΚΟ επεσήμανε ότι ο καταυλισμός δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι «είναι γεμάτος με σκουπίδια και περιττώματα, με επικείμενο τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες».
Σύμφωνα με την οργάνωση, υπάρχουν μόνο 16 τουαλέτες τις οποίες μοιράζονται περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων έχουν πρόσβαση μόνο σε βρώμικο νερό.
Ο Ταρίκ Καντίρ επικεφαλής της Save the Children για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μοσούλη επεσήμανε ότι «οι συνθήκες εκεί είναι μεταξύ των χειρότερων που έχω δει, και αναμένουμε χιλιάδες ακόμη ανθρώπους σύντομα».
Από την πλευρά του ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι 100.000 με 400.000 άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από τη Μοσούλη και να κατευθυνθούν προς τη Συρία για να γλιτώσουν από τις μάχες.
Ο Κερέμ Κινίκ επικεφαλής της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου είπε στο AP ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού που συμμετέχουν στην επιχείρηση ανακατάληψης της ιρακινής πόλης δεν έχουν σκεφτεί επαρκώς «την ανθρωπιστική πλευρά» της επιχείρησης στη Μοσούλη.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι με περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι εκτοπισμένοι στο Ιράκ, οι αρχές θα δυσκολευτούν να αντιμετωπισουν τη μαζική έξοδο από τη Μοσούλη.
Ο Κινίκ επεσήμανε πάντως ότι ο οργανισμός του συνεργάζεται με αξιωματούχους στο βόρειο Ιράκ και με την ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνο για να βοηθήσουν στις ανθρωπιστικές προσπάθειες εκεί.
Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του οι περισσότεροι πρόσφυγες θα παραμείνουν στο Ιράκ, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι προετοιμασμένη για την εισροή προσφύγων.
Στο μεταξύ η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Μοσούλη δεν είναι τόσο μεγάλος προς το παρόν, καθώς οι εχθροπραξίες δεν έχουν φτάσει «στην καρδιά της πόλης».
«Οι δυνάμεις δεν έχουν φτάσει στην καρδιά της Μοσούλης. Μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε διάφορες μικρές περιοχές γύρω από τη Μοσούλη, στα περίχωρα της πόλης», δήλωσε η Ζάρα Ζαουκάρι.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προειδοποιούν: Οι τζιχαντιστές της Μοσούλης μπορεί να καταφύγουν στη Συρία
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε σήμερα ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στη Μοσούλη ενδέχεται να επιχειρήσουν να διαφύγουν στη Συρία και ζήτησε να εξολοθρευτούν επί τόπου.
«Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας του διεθνούς συνασπισμού συνειδητοποιούν τι μπορεί να συμβεί με μια άτακτη υποχώρηση αυτών των ενόπλων ομάδων του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ. «Είναι ουσιαστικής σημασίας να μην καταδιώκουν τους τρομοκράτες από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά να τους εξοντώσουν επί τόπου», συνέχισε, εκφράζοντας φόβους για μια «υποχώρηση» των ανδρών του ΙΚ προς τη Συρία.
Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των Κούρδων πεσμεργκά πλησιάζουν στη Μοσούλη, προκειμένου να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από την πόλη αυτή. Στην επιχείρησή τους αυτή στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη του που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών, ο συνασπισμός έχει αναπτύξει στην περιοχή και ειδικές ομάδες στρατιωτικών συμβούλων.
Ο στρατηγός Γκερασίμοφ ανέφερε ότι στρατιωτικοί δορυφόροι καθώς και δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης στη Μοσούλη.
«Παρά τον πάταγο που γινεται στα δυτικά τηλεοπτικά κανάλια, πρέπει να καταλάβουμε ότι στην πραγματικότητα η επιχείρηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη», υποστήριξε, λέγοντας ότι το μόνο που έχει γίνει είναι ορισμένα πλήγματα από το πυροβολικό ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνονται μονάδες στην περιφέρεια της Μοσούλης.
Οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν την Τρίτη σε πολλές συνοικίες της πόλης Καρακός προκαλώντας ξέσπασμα χαράς στους χριστιανούς κατοίκους της πόλης, οι οποίοι έχουν καταφύγει εδώ και δύο χρόνια σε κοντινές περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν. Όμως στην πόλη υπάρχουν ακόμη τζιχαντιστές ενώ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι κάτοικοι την έχουν εγκαταλείψει.
Δείτε εδώ το χρονικό των μαχών της τρίτης ημέρας στη Μοσούλη