Η σύνοδος κορυφής των G20 συνεδριάζει σε κλίμα «εθνικών εγωισμών»

Η σύνοδος κορυφής των G20 ξεκίνησε στη Σεούλ δεσπόζουσας της οικονομικής κρίσης. Έχουν περάσει δύο χρόνια μετά την πρώτη...
2'

Η σύνοδος κορυφής των G20 ξεκίνησε στη Σεούλ δεσπόζουσας της οικονομικής κρίσης. Έχουν περάσει δύο χρόνια μετά την πρώτη οικονομική συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον οι αρχηγοί των 20 πιο ισχυρών κρατών του κόσμου. Το κλίμα που επικρατεί στη σύνοδο δεν είναι συναινετικό αλλά έχουν προταθεί οι εθνικοί εγωισμοί.

Οι εισηγήσεις στη σύνοδο έχουν να κάνουν με τον απολογισμό του «οδικού χάρτη» που περιελάμβανε το νέο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι πληροφορίες μας είναι ότι θα αποφασίσουν νέα αυστηρότερα μέτρα προστασίας των τραπεζών από την χρεοκοπία.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, είναι παράδειγμα προς αποφυγή και η άποψη που επικρατεί είναι ότι μια τέτοια κρίση δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν Κάνει έκκληση να εξαλειφθούν οι εθνικοί εγωισμοί προκειμένου να σωθεί η ανθρωπότητα ,αλλά οι εκκλήσεις του πέφτουν στο κενό. Ο καθένας – υποστηρίζει ο κ.Στρος καν- θα πρέπει να έχει κατά νου, ότι : « Δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις στις παγκόσμιες κρίσεις. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον κανείς δεν μπορεί να βοηθηθεί μόνος του. Είναι κάτι που το ξέρουν όλοι, όμως η κάθε χώρα όταν πρόκειται να περάσει μια μεταρρύθμιση στον χρηματοπιστωτικό τομέα από τα Κοινοβούλια, δίνει μάχη σε εθνικό επίπεδο».

Στα πλαίσια της προσπάθειας για συνεννόηση κυρίως όσον αφορά τα θέματα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τους ομολόγους του να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές και να συνεχίσουν στη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G 20 στο Πίτσμπουργκ το καλοκαίρι του 2009. Έτσι θα αντιμετωπίσουν την ανισορροπία που προκαλείται από την ύπαρξη χωρών με μεγάλα πλεονάσματα εξαγωγών και χρεωμένων χωρών με μεγάλα πλεονάσματα εισαγωγών.

Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, απέρριψε τις αιτιάσεις που εκφράζουν άλλες χώρες, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) κ. Άλαν Γκρίνσπαν, ότι η Αμερική επιδιώκει την υποτίμηση του δολαρίου.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου του κ. Γκρίνσπαν στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό CNBC ότι «οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν ποτέ αυτό» και πρόσθεσε ότι «δεν θα επιδιώξουμε ποτέ να εξασθενήσουμε το νόμισμά μας ως μέσο για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ο κ. Γκάιτνερ επιδιώκει να χαλαρώσει την ένταση που υπάρχει στη G 20, την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών. συναλλαγματικών ισοτιμιών και της ισόρροπης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Πηγή: newscode.gr