Αναταράξεις στην Ευρώπη προκαλεί ο Ρέντσι: Απειλεί με βέτο για το προσφυγικό
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του δημόσιου καναλιού Rai Uno, επιβεβαίωσε ότι «η Ιταλία είναι έτοιμη να θέσει βέτο επί του προϋπολογισμού της Ένωσης αν οι ανατολικές χώρες δεν δεχθούν τους πρόσφυγες».
«Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αποφάσισε ότι πρέπει να δίνουμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να παίρνουμε πίσω 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά αν η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρεμβαίνουν με συστάσεις για τα οικονομικά μας, ενώ δεν μας βοηθούν σε ότι αφορά τους πρόσφυγες, κάτι δεν πάει καλά», πρόσθεσε ο Ματέο Ρέντσι.
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού: «τώρα είμαστε σε θέση να το χειριστούμε, έρχεται ο Χειμώνας και οι συνθήκες της θάλασσας θα είναι απαγορευτικές. Έχουμε στην διάθεσή μας, όμως, μόνον έξι μήνες. Πρέπει να μπλοκάρουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα εκεί που δημιουργούνται. Ή μπλοκάρουμε τα ρεύματα εντός του 2017, ή η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να αντέξει μια χρονιά σαν και αυτή που ζήσαμε», είπε στο Rai Uno o επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.
Ο υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση έλαβε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις επί ορισμένων σημείων του κρατικού προϋπολογισμού του 2017. «Είναι κάτι το απόλυτα φυσικό, μας ζητούν να εξηγήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος κάποια κεντρικά σημεία του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.
Ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Ρέντσι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre, τόνισε πάντως ότι «ο ιταλικός προϋπολογισμός για το επόμενο έτος δεν πρόκειται να αλλάξει».
Εξηγήσεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό ζητά η Κομισιόν
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, στην επιστολή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις σχετικά με τις δαπάνες για το προσφυγικό, όπως και για εκείνες που αφορούν την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και την ανοικοδόμηση των περιοχών που έπληξε ο Εγκέλαδος της 24ης Αυγούστου.
Η κύρια διαφορά, ουσιαστικά, μπορεί να εντοπιστεί στο ότι η Ιταλία ζητά να φτάσει, η σχέση ελλείμματος - AΕΠ, το 2,3%, ενώ η Κομισιόν θα ήθελε να μην ξεπεράσει το 2,2%.