Συρία: Έξι παιδιά σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτες στο Χαλέπι

Οι ρουκέτες είχαν στόχο δύο συνοικίες στο δυτικό Χαλέπι, πλήττοντας κυρίως ένα σχολείο.
5'

Τουλάχιστον έξι παιδιά σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν σήμερα στη Συρία από ρουκέτες που εκτόξευσαν οι αντάρτες κατά συνοικιών που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο στο Χαλέπι, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Επίσης σήμερα στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, από βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το καθεστώς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τρεις μαθητές σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν από ρουκέτες που εκτόξευσαν τρομοκρατικές ομάδες σε ένα σχολείο της συνοικίας Σάχμπα», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Μια δεύτερη επίθεση έπληξε μια κατοικία στη συνοικία Χαμντανίγια, σκοτώνοντας τρεις αδελφούς και τραυματίζοντας έναν τέταρτο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν έχει καμία σχέση» με την αεροπορική επίθεση σε σχολείο στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 παιδιά και έξι δάσκαλοι, σύμφωνα με τη UNICEF.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη φοβερή τραγωδία, αυτή την επίθεση... Αυτή η τρομερή τραγωδία απαιτεί την άμεση προσοχή όλων των διεθνών θεσμών για τη διερεύνησή της... Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Άμυνας μελετά τα δεδομένα των ραντάρ και το υπουργείο θα κάνει μια σχετική ανακοίνωση σύντομα», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) Άντονι Λέικ δήλωσε ότι έως και 22 παιδιά και έξι δάσκαλοι σκοτώθηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες εναντίον σχολείου στην Ιντλίμπ.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε να υπάρξει «άμεση και αμερόληπτη έρευνα» για τους πολυαίμακτους βομβαρδισμούς στο σχολείο της Ιντλίμπ. «Εάν ήταν εσκεμμένη, αυτή η επίθεση μπορεί να αποτελεί έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, Γκόρντον Μπράουν, απαίτησε να γίνει έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για το «έγκλημα πολέμου» που διαπράχθηκε στο σχολείο στην Ιντλίμπ.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε γελοίους τους υπαινιγμούς του ΝΑΤΟ ότι μια ρωσική ομάδα μάχης στη Μεσόγειο θα συμμετάσχει στον βομβαρδισμό της πόλης Χαλέπι στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το RIA, το υπουργείο δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για την ομάδα μάχης και πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει πραγματοποιήσει επιδρομές στο Χαλέπι εδώ και εννέα ημέρες.

Ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη δεν έχουν πετάξει πάνω από το Χαλέπι, για εννέα ημέρες σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, στη Μόσχα, ενώ μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων καταγγέλλουν αιματηρούς βομβαρδισμούς

Τα μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας και της Συρίας δεν έχουν πετάξει σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από το Χαλέπι για εννέα ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Από την άλλη μεριά, μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν δηλώσει ότι τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς ρωσικών και συριακών αεροσκαφών που έγιναν χθες σε χωριό που βρίσκεται στο Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας, κοντά στο Χαλέπι.

Παράλληλα, ο στρατός της Συρίας ανακατέλαβε την πόλη Σόραν, βόρεια της Χάμας, αποσπώντας τη σήμερα από τα χέρια των ανταρτών, ανέφεραν μια πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Μονάδες των ένοπλων δυνάμεών μας σε συνεργασία με δυνάμεις της λαϊκής άμυνας ανέκτησαν τον έλεγχο του δήμου της Σόραν και των αγροκτημάτων που την περιβάλλουν», ανέφερε η πηγή.

Παραστρατιωτικοί από τη Συρία και από άλλα κράτη μάχονται στο πλευρό του συριακού στρατού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι η προέλαση του στρατού στην πόλη έγινε με την προκάλυψη σφοδρών βομβαρδισμών με ρουκέτες, όλμους, αλλά και «βαρέλια με εκρηκτικά», αυτοσχέδιες βόμβες που ρίπτονται από ελικόπτερα.

Αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστών, έχουν καταλάβει πολλά χωριά στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χάμας, στο κέντρο της πυκνοκατοικημένης δυτικής Συρίας, τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι πρόσφατες εχθροπραξίες στη Συρία είναι σφοδρότερες στη βορειοδυτική Συρία, κυρίως στο Χαλέπι, σε θύλακες που ελέγχουν αντάρτες κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στη βόρεια Χάμα.

Τσαβούσογλου: Έχουμε διάσταση απόψεων με τη Μόσχα για το Χαλέπι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλωντας σε ίδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο και αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ρωσία μετά την εξομάλυνση, δήλωσε ότι υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο ενός τριπλού μηχανισμού στον οποίο μετέχουν και οι συμμαχικές δυνάμεις.

Ενώ πρόσθεσε: «Με τη Ρωσία έχουμε συγκροτήσει έναν ισχυρό μηχανισμό με τρείς ομάδες. Γίνονται πολύ καλές συνεδριάσεις. Ο μηχανισμός λειτουργεί ωφέλιμα. Με την Ρωσία έχουμε διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά το Χαλέπι. Αλλά πρέπει να έχουμε καλό διάλογο ακόμη και στα θέματα που δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις. Στις επαφές συνεδριάζουμε υπό την προεδρία του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας μας και επί του παρόντος στο σύστημα λειτουργεί».

«Τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΗΕ για τις επιθέσεις με χημικά όπλα δεν είναι πειστικά»

Η Ρωσία θεωρεί, τέλος, ότι τα συμπεράσματα της έρευνας του ΟΗΕ για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Ρωσία, στα οποία η ευθύνη επιρρίπτεται στη Δαμασκό, είναι «πλήρη αντιφάσεων και επομένως μη πειστικά», όπως δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους, οι ερευνητές κατηγορούν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις ότι έκαναν τρεις φορές χρήση χημικών όπλων σε επιθέσεις εναντίον του ίδιου του συριακού λαού το 2014 και το 2015.

Σχετικές ειδήσεις