Εγκατέλειψε την Τρίπολη, συνενώθηκε με την εξέγερση

Ο Αμπντελσαλάμ Τζάλουντ, πρώην σύντροφος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι εγκατέλειψε χθες Παρασκευή την Τρίπολη και προσχώρησε στις δυνάμεις των εξεγερμένων.

Εγκατέλειψε την Τρίπολη, συνενώθηκε με την εξέγερση
1'

Ο Αμπντελσαλάμ Τζάλουντ, πρώην σύντροφος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και επί σειρά ετών θεωρούμενος ως ο δεύτερος στην ιεραρχία του λιβυκού καθεστώτος, προτού πέσει σε δυσμένεια στην διάρκεια της δεκαετίας του 1990 (σ.σ. δικαιολογημένα όπως αποδείχτηκε), εγκατέλειψε χθες Παρασκευή την Τρίπολη και προσχώρησε στις δυνάμεις των εξεγερμένων.

«Εγκατέλειψε την Τρίπολη, συνενώθηκε με την εξέγερση», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων συνταγματάρχης Άχμεντ Όμαρ Μπάνι.

Η αποσκίρτηση του Τζάλουντ αναφέρθηκε το βράδυ από πολλά ΜΜΕ των εξεγερμένων. Ο Τζάλουντ φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό των εξεγερμένων Libya Awalam, ότι «το καθεστώς του Καντάφι είναι τελειωμένο».

Σύντροφος του Καντάφι από την πρώτη στιγμή που ο συνταγματάρχης κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία το 1969, ο Τζάλουντ άσκησε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού από το 1972 ως το 1977. Είχε ασκήσει επίσης καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Οικονομικών και υπουργού Βιομηχανίας.

Είναι ένα από τα πιο σημαίνοντα στελέχη της φυλής Μεγκάρχα, προπύργιο της οποίας είναι η Σέμπχα, στο κεντροδυτικό τμήμα της χώρας, όπως και της φυλής του Καντάφι. Παραμένει δημοφιλής μορφή στη Λιβύη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή