Αυτές είναι οι γυναίκες που τρέμουν οι Τζιχαντιστές - Τις σημαδεύουν με όπλα και αυτές τραγουδούν
Στη συνέχεια, μένοντας πάντα τη θέση τους, στην έρημο του βόρειου Ιράκ, άνοιξαν πυρ με πολυβόλα.
«Θέλαμε να τους εκνευρίσουμε. Να πούμε στο Ντάες ότι δεν φοβόμαστε», είπε η Μανί Νασραλαπούρ, 21 ετών, μια από τις περίπου 200 Κούρδισσες που άφησαν τη ζωή τους στο Ιράν για να πολεμήσουν εναντίον των σκληροπυρηνικών σουνιτών.
Ένας διοικητής υποστήριξε ότι το Ισλαμικό Κράτος (στα αραβικά αποκαλείται με το ακρωνύμιο Ντάες) σκοπίμως στοχοθέτησε τις γυναίκες όταν εκείνες άρχισαν να τραγουδούν.
Το Ισλαμικό Κράτος απαγορεύει το τραγούδι και τη μουσική. Έχει επίσης επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες, ενώ εκατοντάδες από αυτές στο βόρειο Ιράκ υποβιβάστηκαν σε «σεξουαλικές σκλάβες» όταν οι τζιχαντιστές κήρυξαν την ίδρυση του «χαλιφάτου» τους στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους, το 2014.
Οι Κούρδισσες είναι μέλη μιας μεγάλης μονάδας, αποτελούμενης από περίπου 600 μαχητές, που συνδέεται με το Κόμμα Ελευθερίας του Κουρδιστάν (PAK). Η ομάδα αυτή έχει ενωθεί με τις άλλες κουρδικές δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, όμως έχει και έναν πολύ πιο φιλόδοξο στόχο: τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν που θα εκτείνεται σε περιοχές του Ιράκ, του Ιράν, της Τουρκίας και της Συρίας.
«Μαχόμαστε για να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, είτε είναι στο Ιράν είτε στο Ιράκ. Δεν έχει σημασία αν είναι το Ντάες η κάποια άλλη οργάνωση που κατέχει τα εδάφη μας», είπε η Νασραλαπούρ, κρατώντας σφιχτά το όπλο της, ένα τουφέκι AK-47.
Η παρουσία των γυναικών αυτών αποτελεί ταυτόχρονα και μια υπενθύμιση του πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στο βόρειο Ιράκ. Οι Κούρδισσες του Ιράν πρόσφατα ενώθηκαν με τους Ιρακινούς Κούρδους μαχητές για να εκδιώξουν το ΙΚ από το χωριό Φαντιλίγια
Η Αβίν Βαϊσί συμμετείχε στη μάχη αυτή, πολεμώντας τους τζιχαντιστές από σπίτι σε σπίτι. «Φοβούνται τις γυναίκες. Είναι αλήθεια ότι το Ντάες είναι επικίνδυνο, όμως εμείς δεν το φοβόμαστε», είπε.
Μέχρι στιγμής, στις επιχειρήσεις έχει σκοτωθεί μόνο μία γυναίκα της ομάδας.
Όπως και οι άλλοι Πεσμεργκά, η Βαϊσί εξοργίστηκε από τις πληροφορίες για την κακοποίηση των γυναικών από τους τζιχαντιστές. Έτσι, αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια της. «Είδα στην τηλεόραση ότι το Ντάες βασανίζει γυναίκες και το αίμα μου πάγωσε. Αποφάσισα να πάω να τους πολεμήσω», είπε η 32χρονη, η οποία μάχεται με μια κουρδική σημαία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της.
Η παρουσία του PAK στο βόρειο Ιράκ έχει προκαλέσει εντάσεις. Το Ιράν πιέζει την κυβέρνηση του Κουρδιστάν να εκδιώξει την οργάνωση. Από τις αρχές του έτους, το PAK έχει συγκρουστεί με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης τουλάχιστον έξι φορές, σύμφωνα με τον Χουσεΐν Γιαζντανπανάχ, τον στρατιωτικό εκπρόσωπό του.
Το απόγευμα της Πέμπτης, οι γυναίκες είχαν πάρει θέσεις σε ένα στενό μονοπάτι, σε μια πλαγιά, με τα όπλα τους στραμμένα προς τη γραμμή του μετώπου, με τους τζιχαντιστές να απέχουν περίπου 700 μέτρα.
Γνωρίζοντας τις ωμότητες που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος σε βάρος των γυναικών, η Νασραλαπούρ είπε ότι έχουν όλες ορκιστεί να μην επιτρέψουν να τις αιχμαλωτίσουν. «Κρατάμε πάντα μια σφαίρα για να την χρησιμοποιήσουμε στον εαυτό μας αν τυχόν μας πιάσουν», είπε.
Η ίδια και οι συντρόφισσές της ελπίζουν όμως ότι αντιθέτως, θα αιχμαλωτίσουν εκείνες τους τζιχαντιστές. «Θα τους ξεσκίσουμε. Γιατί να τους δείξουμε έλεος όταν αυτοί σκοτώνουν μωρά στη μήτρα;» πρόσθεσε.
Οι γυναίκες τονίζουν ότι οι άνδρες διοικητές τους φέρονται με τον ίδιο τρόπο, όπως σε όλους. «Είμαστε 100% ίσοι. Είμαστε υπερήφανοι για τις γυναίκες μαχήτριες» είπε ένας από αυτούς, ο 27χρονος Χατζίρ Μπαχμάνι.
Οι γυναίκες περνούν από εκπαίδευση έξι εβδομάδων. Μαθαίνουν να πυροβολούν σε στόχο και πώς να δρουν ως ελεύθεροι σκοπευτές.
«Εκτός από την προάσπιση των κουρδικών εδαφών μας, μαχόμαστε και για τα δικαιώματα των γυναικών. Όπως και οι άνδρες, μπορώ να πολεμήσω στα βουνά και την έρημο». Η κατάρριψη των στερεοτύπων εξάλλου είναι κάτι για το οποίο υπερηφανεύονται οι μαχητές: «Εδώ μαγειρεύουν οι άνδρες για μας», είπε η Νασραλαπούρ.
Πεντάγωνο: Ο επικεφαλής του ΙΚ χάνει τον έλεγχο των μαχητών του
Ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) οδεύει να απολέσει τον έλεγχο των μαχητών του στη Μοσούλη του Ιράκ, εκτίμησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μερικές ώρες μετά τη μετάδοση ενός ηχητικού μηνύματος που αποδόθηκε στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Στο μήνυμα αυτό, με το οποίο έσπασε τη σιωπή του που κράταγε έναν χρόνο, ο Μπαγκντάντι κάλεσε τους τζιχαντιστές να αγωνιστούν μέχρι τέλους, να γίνουν «μάρτυρες» για να υπερασπιστούν τη Μοσούλη, που είναι αντιμέτωπη με την όλο και πιο πιεστική πολιορκία των ιρακινών δυνάμεων.
Το μήνυμα «είναι αρκετά σαφές πως αποτελεί μια προσπάθεια του (ηγέτη του) ΙΚ να επικοινωνήσει με τους μαχητές του», έκρινε ο αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, από τη Βαγδάτη.
Το γεγονός αυτό «πιθανόν δίνει μια σαφή ένδειξη ότι οι δυνατότητές του να διοικεί τους μαχητές του και να επικοινωνεί με αυτούς έχουν μειωθεί σημαντικά», συνέχισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματικό, ο διεθνής συνασπισμός έχει ενδείξεις κατά τις οποίες υπάρχουν μαχητές του ΙΚ στη Μοσούλη «οι οποίοι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ή αποπειρώνται να διαφύγουν» και η εξτρεμιστική οργάνωση έχει «εκτελέσει» μαχητές της που λιποτάκτησαν.
Ο Ντόριαν υποστήριξε ότι το μήνυμα του Μπαγκντάντι αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις στο ΙΚ.
Ο ηγέτης των τζιχαντιστών απαιτεί από τους άντρες του να μην «μάχονται μεταξύ τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, επικαλούμενος μια μετάφραση στα αγγλικά του απομαγνητοφωνημένου μηνύματος του ηγέτη του ΙΚ.
«Αυτό είναι κάτι που λέει ένας αρχηγός ο οποίος οδεύει να απολέσει τον έλεγχο» των ανδρών του, πάντως «δεν πιστεύουμε ότι θα έχει αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο αμερικανός συνταγματάρχης.
Οι τζιχαντιστές δυσκολεύονται πλέον να κρατήσουν τη Μοσούλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του βόρειου Ιράκ που είχαν καταλάβει τον Ιούνιο του 2014 κι από όπου ο Μπαγκντάντι είχε ανακηρύξει την ίδρυση του «χαλιφάτου» του.
Δεκάδες χιλιάδες ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί, αλλά και Κούρδοι Πεσμεργκά, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τη 17η Οκτωβρίου μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.