Η Διεθνής Αμνηστία επιστρέφει στα γραφεία της στη Ρωσία
Η οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία μπορεί να επιστρέψει στο γραφείο της στη Μόσχα, δήλωσε ο σύμβουλος των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου χθες, (3/11), αφού συζήτησε το θέμα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όλα ξεκίνησαν όταν τα μέλη του προσωπικού της ΔΑ έφτασαν στο γραφείο τους στο κέντρο της Μόσχας τη Τετάρτη, το βρήκαν κλειδωμένο, με τις κλειδαριές αλλαγμένες και το ηλεκτρικό κομμένο. Το δημαρχείο της Μόσχας, από όπου νοικιάστηκαν τα γραφεία, είχε δηλώσει ότι η οργάνωση τους χρωστούσε νοίκι, αλλά η ΔΑ απάντησε επέμενε πως ήταν όλα πληρωμένα.
Ο Μιχαίλ Φέντοτοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων το οποίο υποβάλλει επισήμως έκθεση στο Κρεμλίνο, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι είχε συναντηθεί με τον Πούτιν και είχαν συζητήσει το θέμα.
«Το συμβόλαιο έχει αποκατασταθεί πλήρως. Η Διεθνής Αμνηστία θα μπορέσει να επιστρέψει στο γραφείο το συντομότερο δυνατό. Ο Πούτιν έχει ενημερωθεί γι' αυτό», ανέφερε ο Φέντοτοφ.
Σύντομα μετά από τη συνάντηση αυτή, ο Τζον Νταλχούιζεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της ΔΑ, δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα είχε κληθεί από τον Βλαντίμιρ Γιεφίμοφ, επικεφαλής του τμήματος ακινήτων της πόλης, ο οποίος είπε ότι μάλλον είχε γίνει κάποιο μπέρδεμα. Σύμφωνα με τον Νταλχούιζεν, ο Γιεφίμοφ κάλεσε την οργάνωση σε συνάντηση για τη Δευτέρα. (Η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στη Ρωσία.)
«Θα έλεγα ότι αυτό είναι θετικό και ότι προσβλέπουμε στη συνάντηση και στην επίλυση του θέματος αυτού», είπε ο Νταλχούιζεν.
Η Διεθνής Αμνηστία, που ιδρύθηκε στο Λονδίνο, ασκεί συχνά κριτική στις ρωσικές Αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και δηλώνει συγκεκριμένα ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της έχουν σκοτώσει μεγάλο αριθμό αμάχων με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Χαλεπιού στη Συρία, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται.
Μετά από την είδηση της έξωσης τη Τετάρτη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) εξέφρασε την ανησυχία του.
Οι οργανώσεις δικαιωμάτων οι οποίες ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο και λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό έχουν υποστεί αυξανόμενη πίεση στη Ρωσία. Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν κατηγορήσει κάποιες οργανώσεις ότι εργάζονται για λογαριασμό Δυτικών κυβερνήσεων, ώστε να δημιουργήσουν αναταραχές.
Κάποιες ΜΚΟ έχουν στιγματιστεί ως «ξένοι πράκτορες», πράγμα το οποίο τις υποβάλλει σε ιδιαίτερα αυστηρή εξέταση από τις Αρχές.