Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη κατά της «δικτατορίας» του Ερντογάν
Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία, όπου περίπου 6.500 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία ειρηνικά στο κέντρο της πόλη, σύμφωνα με την αστυνομία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες και πανό υποστήριξης προς το HDP, ενώ άλλοι φωτογραφίες των συλληφθέντων και κυρίως του επικεφαλής του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας.
«Βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός εμφύλιου πολέμου», δήλωσε μία ομιλήτρια, την ώρα που ένα πανό καλούσε να «τερματιστεί η δικτατορία του Ερντογάν».
Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία μετατρέπεται πλέον σε δικτατορία.
Ο Γερμανός πολιτικός επέκρινε τις μαζικές συλλήψεις των στελεχών της δημοκρατικά εκλεγμένης αντιπολίτευσης, τις διώξεις κατά της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τις εκκαθαρίσεις σε δημόσια ιδρύματα.
Είναι «καιρός η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να σταματήσει τη σιωπηρή συνενοχή της με την τουρκική κυβέρνηση», είπε ο Ρίξινγκερ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές Μαρτίνα Ρένερ και Γιαν φαν Άκεν θα ταξιδέψουν την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία για να επισκεφθούν την έδρα του HDP.
Αλλού στη Γερμανία, περίπου 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια ανάλογη διαδήλωση στη Στουτγάρδη, όπου η πορεία ξεκίνησε από το τουρκικό προξενείο.
Στη Βρέμη 1.200 άνθρωποι βγήκαν στον δρόμο, όπως και 250 στην Καρλσρούη, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Στη Γερμανία βρίσκεται η μεγαλύτερη κουρδική κοινότητα στην Ευρώπη, η οποία μετρά περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι θα μεταφερθεί και στο γερμανικό έδαφος η ένταση μεταξύ Τούρκων και Κούρδων.
«Ο Ερντογάν επιδιώκει να οξύνει με τη βία την κατάσταση στην Τουρκία, πράγμα που θα οδηγήσει σε όξυνση και στη Γερμανία», δήλωσε σήμερα ο Γκεκάι Σοφούογλου, πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας της Γερμανίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) που μεταδόθηκε από το γερμανικό πρακτορείο DPA.
Περιμένοντας τη διοργάνωση πολλών ακόμη διαδηλώσεων, ο Γκεκάι Σοφούογλου απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
Στη Γαλλία περίπου 2.000 διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες, συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπυμπλίκ πριν πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πλατεία του Σατλέ κρατώντας πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον Ερντογάν, κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας» και «Η Τουρκία βομβαρδίζει, η Ευρώπη παραμένει σιωπηλή».
Μεταξύ των ομιλητών, μία εκπρόσωπος της οργάνωσης αλληλεγγύης Γαλλία-Κουρδιστάν, που κάλεσε τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σταματήσουν να είναι συνεργοί του εγκληματικού καθεστώτος του Ερντογάν». Ζήτησε επίσης να αφαιρεθεί το PKK από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Στην πόλη Ρεν, περί τα 800 άτομα διαδήλωσαν έπειτα από πρόσκληση του Κουρδικού Δημοκρατικού Συμβουλίου και της ένωσης Κουρδικής Φιλίας. Οπως στο Παρίσι, οι διαδηλωτές κρατούσαν αφισέτες που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από τους βουλευτές μας». Στη Μασσαλία, δεκάδες Κούρδοι κατέλαβαν κεντρική λεωφόρο όπου χόρεψαν κουρδικούς χορούς.
«Απέχουμε ελάχιστα από τη γενοκτονία», δήλωσε ο Μπερνάρ Ενέ, εξ ονόματος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας τη «διαρκή τρομοκρατία» που υφίσταται ο κουρδικός λαός.
Εξάλλου στο Βέλγιο περίπου 300 Κούρδοι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες το απόγευμα μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, σύμφωνα με το Belga.
Στο μεταξύ, η τουρκικής καταγωγής διευθύντρια του θεάτρου Γκόρκι Σέρμιν Λάνγκχοφ με ανοικτή επιστολή της κάλεσε τη Μέρκελ να κρατήσει μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία.
«Θέλετε να συνεχίσετε τις συνομιλίες με την Τουρκία, αλλά αν τις συνεχίσετε, θα πρέπει να γίνεται πιο ξεκάθαρη και να καταγγείλετε με τον πιο έντονο τρόπο τις πρόσφατες συλλήψεις, κυρίως επειδή από χθες δεν αφορούν μόνο συναδέλφους μου δημοσιογράφους και καλλιτέχνες, αλλά και εκλεγμένους κοινοβουλευτικούς που είναι δικοί σας συνάδελφοι», επεσήμανε η Λάνγκχοφ στην επιστολή της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel».
«Πλέον δεν πρόκειται για μια “ανησυχητική κατάσταση” (…), αλλά ουσιαστικά σημαίνει την κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», τονίζει η καλλιτέχνιδα.
«Εκτός από λόγια αλληλεγγύης εσείς κι εμείς καλούμαστε τώρα άμεσα να δράσουμε ώστε το ολοκληρωτικό καθεστώς στην Τουρκία να μην μετατραπεί εντελώς σε μια ισλαμοφασιστική δικτατορία», υπογράμμισε η Λάνγκχοφ.
Ενώ κατέληξε εκτιμώντας ότι θα πρέπει να «αναθεωρηθούν όλοι οι οικονομικοί και πολιτικοί δεσμοί της Γερμανίας και της Ευρώπης με την Τουρκία».