Αμερικανικές εκλογές 2016: Γιατί ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους μπορεί να μην βγει πρόεδρος

Η ώρα για τη μεγάλη «μάχη» των αμερικανικών προεδρικών εκλογών μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον έφτασε.
3'

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται την Τρίτη (08/11) στις κάλπες, προκειμένου να αναδείξουν εκτός από τον νέο τους πρόεδρο, τα μέλη του νέου Κογκρέσου, καθώς και δεκάδες χιλιάδες τοπικούς εκπροσώπους, σε ένα περίπλοκο και ιδιαίτερο εκλογικό σύστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Το εκλογικό σύστημα

Την ευθύνη της ανάδειξης του Αμερικανού προέδρου την έχει (με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του) ένα ειδικό σώμα, το «εκλεκτορικό κολέγιο», προερχόμενο από τις επί μέρους πολιτείες, σε αριθμό ίσο προς τους κοινοβουλευτικούς τους εκπροσώπους συνολικά. Κάθε πολιτεία διαθέτει τόσους εκλέκτορες όσοι είναι οι βουλευτές τους οποίους, κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της, στέλνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσαυξημένοι κατά δύο, που είναι ο κοινός για όλες τις πολιτείες αριθμός γερουσιαστών. Αυτό σημαίνει πως η κατανομή των εκλεκτόρων μεταξύ των πολιτειών δεν είναι απόλυτα ανάλογη του πληθυσμού τους, αφού υπεραντιπροσωπεύονται οι μικρότερες πολιτείες.

Οι εκλέκτορες είναι 538 (δηλαδή τα 435 μέλη της βουλής των αντιπροσώπων + 100 γερουσιαστές + οι 3 εκπρόσωποι της πολιτείας Columbia, που είναι αποκλειστική δικαιοδοσία του Κογκρέσου με πρωτεύουσα την Ουάσινγκτον).

Άρα, για την εκλογή προέδρου χρειάζονται 270 μεγάλοι εκλέκτορες. Όταν ουδείς υποψήφιος συγκεντρώνει αυτόν τον αριθμό, ή την εκάστοτε απόλυτη πλειοψηφία του εκλεκτορικού σώματος, ο πρόεδρος επιλέγεται από την Βουλή των Αντιπροσώπων μεταξύ των τριών υποψηφίων που προηγούνται σε αριθμό εκλεκτόρων.

Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία της Καλιφόρνια διαθέτει 55 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ ορισμένες μικρές πολιτείες και το εκλογικό διαμέρισμα της Κολούμπια (όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον έχουν μόνο τρεις εκλέκτορες.

Σχεδόν σε όλες τις πολιτείες – με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα εφαρμόζεται το πλειοψηφικό σύστημα για την εκλογή των εκλεκτόρων, δηλαδή ο νικητής υποψήφιος πρόεδρος που έχει διαφορά έστω και μιας ψήφου από τον αντίπαλό του αποσπά το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας...

Δείτε πόσους εκλέκτορες «βγάζει» η κάθε πολιτεία

Για να γίνει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος χρειάζεται να συγκεντρώσει 270 ψήφους μέσα στο Σώμα των Εκλεκτόρων.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος δεν χρειάζεται να έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου.

Να σημειωθεί ότι το παράλογο του αμερικανικού συστήματος είναι ότι ο πρόεδρος δεν χρειάζεται να έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου!

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Αλ Γκορ το 2000, ο οποίος αν και συγκέντρωσε περίπου 500 χιλιάδες περισσότερες ψήφους από τον κ. Μπους εντούτοις δεν πέρασε την είσοδο του Λευκού Οίκου, καθώς ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε συγκεντρώσει περισσότερους εκλέκτορες…

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Σχετικές ειδήσεις