Τα ελληνικά ομόλογα ελκυστικά...λόγω Τραμπ
ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ - ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ
Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται, εξάλλου και εν μέσω αισιοδοξίας ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί μία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Το δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο: «Γιατί το ελληνικό χρέος θα ήταν καλή αγορά, καθώς ο Τραμπ κλονίζει την αγορά ομολόγων», σημειώνει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν σε χαμηλό πενταμήνου χθες και υποχώρησαν την εβδομάδα που πέρασε κατά 60 μονάδες βάσης (0,6 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,16% το απόγευμα, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι μειώνεται ο κίνδυνος των τίτλων αυτών.
Οπως εκτιμά το έγκυρο πρακτορείο αυτό μπορεί να συνεχισθεί, καθώς η αναταραχή στην αγορά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ βελτιώνει τις πιθανότητες για μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους της χώρας, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σνάουτς, αναλυτή ομολόγων της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.
«Οι τιμές των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή την εβδομάδα, λόγω προσδοκιών ότι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αυξήσει τον πληθωρισμό, αλλά μία χώρα έμεινε έως τώρα έξω από αυτή την υποχώρηση η Ελλάδα», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Σημειώνεται ότι οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίθετα από τις αποδόσεις τους.
Για ποιους αυξάνεται ο κίνδυνος και οι αποδόσεις
Λόγω των απρόβλεπτων εξελίξεων και των άγνωστων συνεπειών τους, οι αποδόσεις των αμερικανικών και των βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 37 μονάδες βάσης στο 2,15% και κατά 24 μονάδες βάσης στο 1,37%, αντίστοιχα. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκεται η Ιταλία όπου οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών τίτλων αυξήθηκε κατά 28 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και έφθασε σήμερα το 2,06%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015.
Στο περιβάλλον αυτό ο μόνιμος ελληνικός κίνδυνος, μοιάζει μικρότερος. Κάποιοι αναλυτές όπως ο Ντέιβιντ Σνάουτς, αναλυτής ομολόγων της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, δεν διστάζει να συμβουλέψει: «Αγοράστε Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες στη διάσωση πιθανόν έχουν πολύ μικρή όρεξη να διακινδυνεύσουν το φούντωμα εκ νέου τους επόμενους μήνες των κινδύνων ενός Grexit». Ωστόσο, αρκετοί άλλοι εφιστούν προσοχή αναφορικά με τις προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα, η αγορά των οποίων δεν έχει ρευστότητα και τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα σε πολιτικές ειδήσεις.
«Είναι απίθανο να υπάρξει σύντομα η κατάλληλα αναδιάρθρωση για την Ελλάδα», δήλωσε ο Φρέντερικ Ντάκροζετ, οικονομολόγος της Ευρωζώνης στην εταιρεία Pictet Wealth Management στη Γενεύη, ο οποίος είναι αρνητικός για τα ομόλογα. Ο αναλυτής της ιταλικής τράπεζας UniCredit, Λούκα Κατσουλάνι, σημειώνει επίσης ότι οι συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αλλαγές των κινδύνων και ότι η Γερμανία είναι απίθανο να προσφέρει σημαντικές παραχωρήσεις στην Ελλάδα πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους.
Ο Τράμπ και το ελληνικό χρέος
Το πραγματικό στοίχημα για την ελληνική κυβένρηση είναι να κλείσει με αξιλόγηση και χρέος και να μη χρειαστεί να ασχοληθεί ο κ. Τραμπ με εμάς... Γιατί το ποια θα είναι η στάση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, είναι ένα αίνιγμα που καλύτερα να μην χρειαστεί να το απαντήσει...
Στις λίγες αναφορές του για το ελληνικό πρόβλημα, πριν εκλεγεί ο κ. Τράμπ, έδειξε σαφή διάθεση απαγκίστρωσης από την οικονομική κρίση της Ευρώπης. Όχι μόνον κάλεσε τη Γερμανία να ασχοληθεί με τα της Ελλάδας αλλά σχολίασε ότι η χώρα θα έπρεπε να έχει επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα και την επικαλέστηκε, λόγω χρέους, ως παράδειγμα προς αποφυγήν για τις ΗΠΑ....
Δεν ξέρουμε ακόμη, αν αυτές οι απόψεις που είχε προεκλογικά, παραμένουν ίδιες και αν θα αποτελέσουν την πραγματική του πολιτική και ακλύτερα να μη χρειαστέι να το μάθουμε. Προς το παρόν και μέχρι την 5η Δεκεμβρίου (πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου) η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να απολαύσει την εικόνα του Τζακ Λιού, υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ και του ακόμη Προέδρου Ομπάμα, να λειτουργεί ως πρέσβης καλής θελήσεως υπέρ των θέσεων της Αθήνας, γιατί είναι σε όλους άγνωστο αυτό που θα ακολουθήσει.