Βρετανία: «Ευκαιρία για την ΕΕ η εκλογή Τραμπ»
Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να «προδικάζει» πώς θα είναι η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας ότι η εκλογή του αποτελεί «μια ευκαιρία» για την ΕΕ, εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως το έχω ήδη πει, είναι κάποιος με τον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε και πιστεύω ότι (η εκλογή του) ενδέχεται να είναι κάτι καλό για τη Βρετανία, αλλά και για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή (13/11), ο Τζόνσον δεν συμμετείχε σε μια σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ που ήταν αφιερωμένη στις επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ, εκτιμώντας ότι είναι «ανώφελη» μια τέτοια συζήτηση σε αυτό το στάδιο, την ώρα που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει την εξωτερική του πολιτική.
«Δεν έχουν περάσει παρά μερικές ημέρες από τις εκλογές, πιστεύω ότι πρέπει όλοι να περιμένουμε και να δούμε τι θα βάλουν στο τραπέζι», εξήγησε ο Τζόνσον αναφερόμενος στην μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να θεωρήσουμε αυτή την εκλογή ως μια στιγμή ευκαιρίας», πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η εκλογή Τραμπ μαρτυρά την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των λαών και των ηγετών τους.
«Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι δεν τους άκουγαν σωστά, δεν τους εκπροσωπούσαν σωστά, άρχισαν να κάνουν τη φωνή τους να ακούγεται. Εμείς, όλος ο κόσμος πρέπει να τους ακούσει και να προχωρήσει τα πράγματα με θετικό τρόπο», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
«Το Λονδίνο δημιουργεί επαφές με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο»
Στο μεταξύ, η Βρετανία έχει θεμελιώσει τρόπους επικοινωνίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και χτίζει σχέσεις μαζί του, δήλωσε η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ερωτηθείσα για το ταξίδι στις ΗΠΑ του υποστηρικτή του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ.
Ο Φάρατζ, ο πρώτος Βρετανός πολιτικός που επισκέπτεται τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Τραμπ το Σάββατο και άφησε να εννοηθεί ότι θα έπρεπε να αποτελέσει το μεσολαβητή μεταξύ της βρετανικής και της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Έχουμε δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και την ομάδα του. Το διπλωματικό μας προσωπικό δημιουργούσε αυτές τις επαφές και δεσμούς πριν τις εκλογές», ανέφερε η εκπρόσωπος, ερωτηθείσα για το εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί συμβουλές από τον Φάρατζ.